Quantcast
Индийският стоманодобивен гигант Tata спира вноса на руски въглища | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Индийският стоманодобивен гигант Tata спира вноса на руски въглища

9 185

Tata Steel, един от най-големите производители на стомана в света, обяви, че спира да купува въглища от Русия.

Базираната компания в Мумбай е и най-големият индийски вносител на руски въглища в Индия и ще спре да купува тази суровина, след като преценява, че военната инвазия на Русия в Украйна е направила доставките несигурни, съобщи "Financial Times". Изданието припомня, че Индия е засилила покупките на руски въглища още преди войната в Украйна, след като конкурентните австралийски въглища са станали прекалено скъпи. 

Ходът на Tata, който използва въглища за производство на стомана, е изключително важен , защото се случва на фона на недостиг на електроенергия в Индия. Страната разчита на въглища за 70% от производството на електроенергия и запасите от въглища при производителите на електроенергия са паднали до почти половината от средните си нива за това време на годината.

Tata Steel е внесла 617 000 тона руски въглища през първите три месеца на годината.

„За да осигурим непрекъснатост на бизнеса, ние сме осигурили алтернативни доставки на суровината, тъй като сделките с руски доставчици и банкери в момента са много несигурни заради международните санкции, наложени на Русия“, каза говорител на Tata Steel, цитиран от Financial Times.

„За да осигурим непрекъснатост на бизнеса, ние открихме алтернативни източници на суровини, тъй като сделките с руски доставчици и банкери в момента са обект на голяма несигурност в резултат на международните санкции, наложени на Русия“, каза говорител на Tata Steel.
Въпреки че търсенето на руски въглища вероятно ще се увеличи, анализатори твърдят, че потенциалните проблеми с плащането, свързани с международните санкции и високите разходи за транспортиране на стоки на дълги разстояния, възпират покупките.

ОТГОВОРЪТ НА ЕС

ЕС ще спре вноса на руски въглища през лятото и ще се откаже от руския петрол до края на годината, заяви германският канцлер Олаф Шолц.

Европейският съюз ще предложи поетапно отказване от вноса на руски петрол като част от нов пакет санкции срещу Русия, съобщи АФП, като се позова на свои дипломатически източници. Европейската комисия, която налага санкции от страна на Евросъюза, подготвя в момента текст, който може да бъде предложен на 27-те страни членки най-рано в сряда, допълниха дипломатите. Някои то тях уточниха за агенцията, че отказването от руски петрол е станало възможно, след като Германия направи промяна в позицията си.

Темата е в дневния ред и на извънредното заседание на министрите на енергетиката от ЕС днес в Брюксел.  На него се обсъждат общи действия за сигурност на доставките на природен газ, след като миналата седмица "Газпром" спря подаването на газ към България и Полша и отхвърли плащанията на Германия и Австрия в евро.

Ключови думи:

Tata, въглища, Русия

Още

Украински режисьори бойкотират Карлови Вари заради руски филм

28.06.2022

80
Руското посолство в София събира дарения за войната

28.06.2022

2701
Водка Smirnoff за втори път напуска Русия

28.06.2022

1737