Quantcast
Износът на Великобритания се е сринал с над 60% след Брекзит | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Износът на Великобритания се е сринал с над 60% след Брекзит

4 977

Обемът на износа през британски пристанища за ЕС е намалял със 68% през първия месец след Брекзит в сравнение с януари миналата година. Това съобщава “Обзървър", цитиран от БНР.

Даните за драматичния спад на товарните превози чрез фериботи или през тунела под Ламанша са на Асоциацията на пътните превозвачи. В писмо до вицепремиера Майкъл Гоув асоциацията припомня, че постоянно са предупреждавали за трупащите се проблеми и са призовавали да се вземат мерки, но никой не е обърнал внимание. 

Спешно да се увеличи броят на митническите служители, за да се помогне на фирмите с огромния обем допълнителна документация, настояват от Асоциацията на пътните превозвачи. Според тях наличните 10 000 митничари представляват едва една пета от необходимата бройка.

Освен сривът в износа, около 65-75% от товарните камиони, дошли от ЕС, са се върнали празни, защото просто е нямало стоки за тях, било то поради забавяне от британска страна или защото британски компании са прекратили временно или за постоянно износа си за ЕС. 

Търговски експерти са на мнение, че резкият спад на износа е в резултат на съвпадането на Брекзит с пандемията от коронавируса. Много търговци обаче смятат, че лошото тепърва предстои. „Обзървър“ припомня, че много британски фирми се ориентират към изнасяне на дейност в ЕС като наемат складове, за да могат по-лесно да разпределят стоките си.

Още

Транспортните фирми вещаят фалити, ако тол таксите се увеличат

25.01.2022

МИЛА КИСЬОВА

1201
Франция отчита смайващо половин милион заразени на ден

19.01.2022

Обновена

12233
„Даунинг стрийт“ се извини за партита по време на национален траур

14.01.2022

720