Quantcast
Кабинетът излиза със спешни мерки за овладяване на инфлацията | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Кабинетът излиза със спешни мерки за овладяване на инфлацията

6 907
 Илияна Кирилова
Премиерът Стефан Янев

До края на седмицата служебното правителство ще обяви редица неотложни мерки за овладяване на главоломно покачващите се цени на електроенергията и на горивата и съответно повишаването на основните стоки и услуги. Това съобщи във Велико Търново служебният премиер Стефан Янев. По думите му ситуацията у нас с цените на основните енергоносители се дължи в известна степен на световната криза и възстановяването от нея.

"В нашия, националния случай системата е била системно неглижирана в последните десетина години", каза Янев. "Необходимо е и да се проведе дебат за бъдещето на цялата ни енергийна система, защото е необходимо да се вземат и дългосрочни мерки", посочи той.

"В момента икономиката ни е в подем, като изключим този факт на повишаването на цените, които засяга хората от малките и средните предприятия. Специално с тези, които произвеждат и обработват метали, не е толкова остър проблемът например, защото заедно с ръста на цените на тока, имаше по-голям ръст на металите. Винаги е въпрос на баланс. Утре пазарът може да е различен. В последните няколко месеца виждаме, че икономиката се възстановява, това е положителен тренд. Световната икономика също се възстановява. Нека се опитаме да мислим позитивно", каза Янев пред репортери.

Служебното правителство полага усилия за овладяване на здравната криза, увери Янев. Той определи взетите мерки по отношение на заразата като адекватни. "Без да се прави някакъв вид внушение, кризата е около нас. Медицинските власти работят съобразно плановете, които имат, съобразно възможностите, както по отношение на болнично обслужване, така и на извънболнична помощ. Но ние не можем да предскажем как върви развитието на този вирус", каза премиерът.

Още

Кирил Петков: Ще се отбраняваме с части на българската армия

26.01.2022

Обновена

7581
Ваксинационният провал на властите отива на съд

25.01.2022

10488
Кристин Лагард: Дори времето повишава цените

21.01.2022

1572