Quantcast
Кабинетът запали нов скандал с бонуси за висши чиновници | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Кабинетът запали нов скандал с бонуси за висши чиновници

Главните секретари на Борисов, Радев и Караянчева се уреждат с бордове и допълнителни доходи, алармира "Изправи Се.БГ"
5 450
 Илияна Кирилова

Наглостта на управляващите продължава да дълбае дъното. Правителството тихомълком е одобрило нова законова промяна, която ще позволи на висши държавни чиновници да участват в бордове на предприятия и да си докарват допълнителни доходи.  За това алармира гражданската платформа "Изправи се.БГ".

"Министерският съвет е одобрил промени в Закона за жп транспорта, които бетонират нови тлъсти бонуси за главните секретари на Борисов, Радев и Караянчева (т.е. на МС, Президенството и Народното събрание, бел. ред.). 

Междувременно министърът на транспорта призна, че кабинетът "Борисов" е одобрил назначаването на висши чиновници по директорски и управителни съвети.  Има такава поправка, но дали те ще взимат възнаграждения, парламентът ще реши, обясни Росен Желязков в предаването "Лице в лице" на бТиВи.  

Мая Манолова не смята, че ще е следващият омбудсман - Mediapool.bg"Главните секретари на тези три институции, както и главните и административните секретари във ведомствата, не просто ще влизат в бордовете на държавни предприятия, но и ще получават тлъсти бонуси за участията си - нещо, което досега бе забранено с няколко закона", възмути се председателката на "Изправи се.БГ“ Мая Манолова в своя публикация във Фейсбук.

Тя посочва, че според промените в Закона за жп транспорт "инсталирането в бордове срещу тлъсти възнаграждения ще важи за главните секретари на Народното събрание, на президента и на Министерския съвет, за главните и административните секретари в изпълнителната власт, постоянния секретар на Министерството на външните работи и постоянния секретар на отбраната, както и за ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица".

 

Само преди дни в Преходните и заключителни разпоредби в Закона за ДДС бе прокарана друга подобна промяна - на текстове в Закона за държавния служител и в Кодекса на труда, която разрешава на чиновниците да участват в управителни, директорски и надзорни съвети и да си докарват втори и трети заплати, както и да взимат тантиеми и други бонуси от тези си участия.

"Става дума за перфектно подготвена схема – отменя се забраната за държавните чиновници през Закона за ДДС и се премахва забраната за главните  секретари чрез Закона за железопътния транспорт, така че всички те да получат парче от баницата броени месеци преди редовните избори. Министерският съвет и персонално Борисов, като премиер, е в „игра“ с депутатите от ГЕРБ и няма оправдания за действията нито на МС, нито на Менда Стоянова, която внесе порочните поправки в Закона за ДДС", коментира Манолова. 

"Тези промени са в нарушение на  Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество; Закона за публичните предприятия, Кодекса на труда, Закона за държавния служител и Закона за публичните финанси, според които нито главните секретари, нито ръководителите на бюджетни организации, нито възложителите на обществени поръчки могат да участват в бордове и не могат да получават пари за това. В последната близо година обаче има каскада от законови промени за узаконяване на бонуси, плащания и други възнаграждения на избран кръг от привилегировани лица, пише лидерката  на "Изправи се.БГ".

 

Промените в Закона за жп  транспорта, в които са прокарани скандалните текстове, вече са внесени в Народното събрание и предстои разглеждането им.

 

"ОБЯСНЕНИЕ"

Транспорт :: Росен Желязков: От юни свободно движение без карантина със  съседите ни :: Monitor.bg"Става въпрос за участието на държавни служители в органите за управление на предприятия и търговски дружества като форма на контрол, а не като форма на икономическа облага", каза министърът на транспорта Росен Желязков по повод на скандалните разкрития. И добави, че принцип не е добре държавата да участва в "търговски дружества", но ако все пак има участия в предприятия, все пак трябва да има и контрол чрез излъчени от нея представители. Парламентът ще реши дали те да получават възнаграждения или не, уклончиво каза министърът.

 

Ключови думи:

бонуси, чиновници
10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МВР раздаде 52 млн. лв. премии и награди на служителите си

14.01.2021

9983 13
Щатът в общините набъбва насред кризата

31.12.2020

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

3201 7
На здравния фронт нищо ново - откровени лъжи и празни обещания

17.12.2020

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

5166 16

Коментари

Evasion

Не разбрах какви точно тлъсти бонуси ще получават? Или това са поредните мокри сънища на маяма и настимирана?

Звън®
снимка на Звън®

https://novinata.bg/politika/manolova-borisov-lichno-vnese-v-ns-tlastite-bonusi-za-izbrani-darjavni-slujiteli/

 

  • През 2012 г. самият Борисов, в една героична поза, се възмути, че сегашният финансов министър Кирил Ананиев е получил 540 хил. лв. бонуси от участие в бордове, а различни членове на администрацията на Министерския съвет са получили възнаграждения в размер на 660 хил. лв. Тогава беше прието в законодателството държавни служители, включително главни секретари и зам.-министри, ако участват в бордове, да не получават бонуси за това, припомни Манолова.
Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...при Винету администрацията процъфтява...комунизма се завръща...

paragraph39

/:/Кабинетът запали нов скандал с бонуси за висши чиновници

..........................................................................................................................

Така се прави от демократите и блюстители на "Върховенство на Закона" и ЕТАЦ, когато са на власт- законно дават бонуси на постоянно растящата орда "Чиновници", за да спечелят техните, на съпругите/съпрузите/ и на пълнолетните членове на семействата им, гласове!!! ТЧК

Е, ми, Демокрация Е, БЕ!

редник

"Тези промени са в нарушение на  Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество; Закона за публичните предприятия, Кодекса на труда, Закона за държавния служител и Закона за публичните финанси, според които нито главните секретари, нито ръководителите на бюджетни организации, нито възложителите на обществени поръчки могат да участват в бордове и не могат да получават пари за това.

 

Ц-ц-ц...

Нима управляващите съзнателно нарушават толкова закони?...

 

А и "Факти" недоволни:

 

Няколкоседмичен локдаун е безсмислен, а оставката необходима, но закъсняла

 

Eднo cлужeбнo прaвитeлcтвo щeшe дa ce рaдвa нa мнoгo пoвeчe дoвeриe, кoeтo щeшe дa блaгoприятcтвa зa oбeдинявaнe нa уcилиятa мeжду нaрoд и влacт

 

Влacттa e тoтaлнo дeлeгитимирaнa. Зa жaлocт тя e и фрaпaнтнo бeздaрнa и нeкaдърнa. Имaшe някoлкo мeceцa дa рeoргaнизирa здрaвнaтa cиcтeмa тaкa, чe oчaквaният СОVID удaр дa бъдe дoнякъдe oмeкoтeн. Нo нe гo нaпрaви, зaщoтo бeшe cвръх зaeтa дa бoри прoтecтирaщитe и пo пaртизaнcки дa ce криe пo пътищaтa нa Рoдинaтa.

 

https://fakti.bg/mnenia/531543-nakolkosedmichen-lokdaun-e-bezsmislen-a-ostavkata-neobhodima-no-zakasnala

ДАО Ц БУМ
снимка на ДАО Ц БУМ

суша а няма кво друго да паникьосат та тва го  повтарят за 10 път  заплашително ...

Льо Клер

Гледах го при Ризова розовобузия надпечатник. Куп "кръгли", нищонезначещи  думи при сизифови усилия на водещата да изтръгне някакъв смислен отговор. Както казват руснаците "ходить вокруг да около", пък англичаните  "beat around the bush".

Звън®
снимка на Звън®

Министърът - топкодрап Росенчо поразително прилича на анимационен герой от моето детство. Неговата мила и невинна чиновническа главица е досущ като тази на ябълково плодово червейче (Cydia pomonella), надничащо ококорено и любопитно от плодчето, което е съсипало. Крайно време е славните някога железничари - машинисти, стрелочници и мустакати кондуктори-дългоку.ци да му направят една оздравителна чалъмба на трети челен коловоз, източна страна на гарата.

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Ей, ама на това ли трябва да се учат. Ми да не ги наричат бонуси, а безусловен базов доход и всичко става точно. Работиш, не работиш - доходът е безусловен. Единият отдел взел 15 заплати - няма проблем, ние 16 ще раздадем, щото сме ларж. Богата страна сме, щом храним толкова голяма тунеядна пасмина...

Бронщайн
снимка на Бронщайн

🔞🔞🔞🔞🔞🔞🔞, 🔞🔞🔞🔞🔞🔞.🔞🔞🔞🔞🔞

И да не пропусна и 🔞🔞🔞🔞🔞, също и 🔞🔞🔞🔞🔞!

Влез или се регистрирай за да коментираш