Quantcast
Кирил Петков: "Газпром" ни шантажира | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Кирил Петков: "Газпром" ни шантажира

Имаме резерви за месец напред, увери енергийният министър Александър Николов
Обновена
8 110
 МС
Енергийният министър Александър Николов и премиерът Кирил Петков увериха, че България няма да се поддаде на шантажа на "Газпром"

Премиерът Кирил Петков реагира остро на спирането на доставките на газ от "Газпром" за България. Според него това е шантаж, на който страната ни няма да се поддаде.

"Газпром" спря доставката на природен газ за България и Полша заради отказа да се плаща в рубли, съобщи РИА "Новости". Унгария продължава да получава газ според графика, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто. Спирането на газа към България няма да окаже влияние на транзита към Унгария през "Балкански поток", допълни той. "Газпром" съобщи, че ако се стигне до отклоняване на газ по транзита, това ще доведе до намаляване на подаването на суровина в същия обем.

Същите думи използва и председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, която написа в профила си в Туитър, че това е "газов шантаж от Русия, но Европа е подготвена за него и ще има колективен отговор от ЕС".

Петков коментира ситуацията преди заседанието на кабинета днес. "Българското правителство е подготвено. Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин. Министерство на енергетиката има ясен план за действие, включително готов план за алтернативни източници. Спирането на газа от „Газпром” е грубо нарушение на техния договор и е шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито парите на българите. Ние няма да се подадем на подобен рекет", каза той.

И съобщи, че се преглеждат всички договори с "Газпром", включително и договорът за транзит през България, като отбеляза, че едностранно действие на изнудване е недопустимо.

"След милиардите, похарчени пари за Турски поток, виждаме политиката на ГЕРБ докъде ни доведе - нямаме три милиарда в хазната и нямаме диверсификация, но имаме джип на „Аркад” в гаража на г-жа Арнаудова", каза премиерът. Петков визира факта, че ПР на Бойко Борисов Севделина Арнаудова и съпругът ѝ, който доскоро бе в управата на "Булгартрансгаз", карат луксозен автомобил, предоставен от фирмата, която построи "Балкански поток".

В "Туитър" пък Кирил Петков написа, че е разговарял с гръцкия си колега Мицотакис за ситуацията с "Газпром". Мицотакис е потвърдил, че всичко по газовата връзка върви по план и юни месец физическото ѝ изпълнение ще бъде факт. "Едновременно с това той потвърди общи действия за диверсификация през втечнен газ", допълни Петков.

Петков е говорил и с председателя на ЕК Урсула Фон дер Лайен, която го уверила, че едностранно нарушаване на договора между Газпром и България, не е проблем само на България.

"Това е проблем на целия ЕС и ответните действия ще бъдат общи. Планът е налице, европейският отговор ще бъде налице, готови сме с точните стъпки за всички алтернативи", увери премиерът.

 

След заседанието на МС премиерът информира, че започва преглед на договорите с "Газпром", вкл. и тези за транзит. По думите му,, Буквално каза "това е част от стъпките, които ще предприемам, за да покажем, че едностранен шантаж не е начинът и отношението, което България ще търпи. Петков информира и за предстоящото утре пътуване, което ще направят вицепремиерът Асен Василев  и министърът на енергетиката Николов до Брюксел, където щели да се обсъждат общи действия по отношение на руските доставки на газ.

На свой ред енергийният министър Александър Николов подчерта, че доставките са абсолютно сигурни и на предстоящата среща с Еврокомисията ще се обсъдят общи стъпки. "След пресконференцията днес сутринта има две неща, които са важни – едното е, че

 

физически вече има потвърждение за спиране на количествата, подавани към България.

 

Другото е, че по последното плащане от страна на "Булгаргаз" към "Газпром експорт" парите по механизма, който е утвърден в договора, са върнати обратно", каза Николов.

На извънредна пресконференция сутринта българският енергиен министър Александър Николов обясни, че "газовият ден" започва в 9 ч. Точно в този час "Газпром" спря доставките за България и Полша.

"България има осигурен газ за месец напред", каза Николов. Той беше категоричен, че няма да допусне България да бъде изнудвана и добави, че обявяването на спирането на доставките от вчера за днес показва колко е надежден руският ни партньор. "Няма да водим преговори с наведена глава", отсече министърът и добави, че няма планове за спиране на транзита на руския газ към Сърбия и Унгария по българската част от Турски поток.

Николов повтори позицията на България от вчера, че предложеният от "Газпром" двустепенен механизъм за плащане чрез конвертиране на сумата в рубли не гарантира интересите на страната ни. "Нямаме гаранция, че като платим, ще получим газ", каза той. Николов подчерта, че спирането на газа е в нарушение на действащия договор с "Газпром", който изтича през декември.

Председателят на Енергийната комисия в НС Радослав Рибарски каза пред bTV, че алтернатата е доставки през терминалите за втечнен метан през Гърция и Турция, а също и виртуални сделки. Цената ще зависи от конюнктурата на борсите. По думите му, през следващите месеци не се очакват проблеми, защото завършва отоплителният сезон. През зимата дневното потребление е 10-11 млн. кубика, а през топлите месеци е много по-малко. Рибарски предполага, че България ще търси обезщетение от „Газпром“. Депутатът припомни, че в такива случаи се задейства план на ЕС за сътрудничество и помощ.

Българското министерство на енергетиката обяви късно във вторник вечерта, че "Газпром" е информирал държавната газова компания "Булгаргаз", че ще прекрати газовите доставки от сряда, 27 април.

Полша не смята повече да купува газ от "Газпром" и ще строи подвижен терминал за втечнен газ край Гданск. Дотогава ще купува газ от Германия. От 2015 г. Полша има терминал за втечнен газ. Освен това през октомври ще бъде завършен Балтийският газопровод, който ще доставя 10 млрд. куб. м норвежки газ на Полша. В момента хранилищата на страната са запълнени 76%. Заявките за реверс на газ по газопровода Ямал-Европа днес са се увеличили 5 пъти.

В Туитър австрийският канцлер Нехамер опроверга "фейковете на руската пропаганда", че Австрия ще плаща в  рубли за газа. "Продължаваме да плащаме в евро", заяви той. Засега само Унгария се е съгласила. 

РЕАКЦИЯ

Спирането на доставките от „Газпром” ще доведе до много по-високи цени, а това е пагубно за индустрии като химическата, металургичната, стъклопроизводството. Това ще се отрази много лошо и на най-експортно ориентирания ни бранш, който дава най-много принос за българския експорт - машиностроенето, защото редица технологични процеси са на газ. Това заяви пред Нова тв Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Шефът на АИКБ се изказа доста рязко за позицията на правителството ни да не приеме предложената от Русия схема за плащане в рубли на доставките на природен газ. „Имахме един месец време да осмислим и да се подготвим за новия начин на плащане, който „Газпром” основателно поиска от нас. Основателно, защото правото днес няма никакво значение – може да се блокират активи на държави, на корпорации. Върховенството на правото вече не означава нищо”, коментира Велев, като на практика по този начин той се изказа срещу санкциите, наложени на Москва.

Според Велев страната ни е трябвало в създалата се ситуация да открие сметка в „Газпромбанк”, по която доларите да се конвертират в рубли. "Европейската комисия не възразява да се плаща по този начин", каза Велев. По думите му нашето правителство се престарало, защото искало да се "докара пред началниците". В случая обаче има общо решение на ЕК да не се плаща в рубли, защото това е нарушение на сключените договори.

 

КРЕМЪЛ

Коментар на ситуацията дойде и от руската столица. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че надлежното плащане от Полша и България по газовите договори ще бъде основание за продължаване на доставките. Той не изключи възможността и други страни да не получават руски газ. "С наближаването на крайния срок за плащане на газа, ако някои потребители откажат да плащат по новата система, тогава указът на руския президент Владимир Путин, разбира се, ще бъде приложен", заяви Песков пред репортери, цитиран от ТАСС. Запитан дали руският президент Владимир Путин планира да осъществи контакти с колегите си от тези страни, за да обсъди ситуацията с доставките на газ, Песков отговори: "Не планира".

 

Още

Балканите не усетиха спирането на руския газ от "Турски поток"

25.06.2022

2185
Над €8,44 млрд. енергийни компенсации отпуснали в Гърция

24.06.2022

345
България не е дала оръжие на Украйна през Полша

24.06.2022

Обновена

17474