Quantcast
Кирил Петков: Ще изгоним политическите инвеститори от земеделието | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Кирил Петков: Ще изгоним политическите инвеститори от земеделието

Таван на субсидиите, събирателни пазари за селскостопанска продукция и отделяне на Агенцията по горите от аграрното ведомство, обсъждат ПП, БСП, ИТН и ДБ
Обновена
7 565
 Илияна Кирилова

Министерството на земеделието трябва да бъде основен фокус в работата на новата антикорупционна комисия заради множеството сигнали за нарушения на всички нива. Трябва да отрежем "политическите инвеститори" в сектора.

Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков по време на преговорите по тема "Земеделие" с останалите партньори в бъдещ кабинет на първата политическа сила - БСП, ИТН и ДБ.

Петков посочи, че през годините министерството се е капсулирало и не е допускало никакъв контрол. "Дори министърът на финансите няма достъп до данните за раздаваните субсидии", посочи Петков.

Всичко участници в преговорите по темата "Земеделие" са на мнение, че трябва да се промени моделът на субсидиране. И четирите партии се обявиха за поставяне на таван на субсидиите, така че 80% от парите за подпомагане да не се концентрират в малка група едри стопани, основно от зърнопроизводството. Според ДБ този праг за директните плащания може да бъде 60 000-100 000 евро, подобно на Германия и Холандия. Това ще освободи ресурс за зеленчукопроизводство, овощарство, лозарство, пчеларство, отглеждане на маслодайни култури и животновъди. Предстои да се уточнява в работна група колко да бъде таванът на земеделските субсидии. "Субсидиите трябва да са допълващ доход, а не основен", е мнението на ИТН, според които създаването на средна класа земеделски производители ще върне много хора в обезлюдените райони. Освен това така ще се забави и процесът на концентрация на земя.

От БСП предлагат да се създаде Гаранционен фонд за стопаните, които не могат да получат банкови гаранции, за да сключат договори за подпомагане. 

Създаването на събирателни пазари, на които земеделците да доставят продукцията си и оттам големите търговски вериги да я изкупуват, е предложението на "Продължаваме промяната". Така ще се подпомогне местното производство и ще се отстранят многобройните прекупвачи. Според ПП в страната трябва да има поне 6 такива тържища, на които да се предлага и вносът на зеленчуци и плодове, а ветеринарният контрол от границата да се изнесе на тези събирателни пазари. От ДБ обаче настояват специално за малките семейни производства и за биопродуктите да се развиват приоритетно фермерските пазари, на които е важно производителят да излезе с лицето си.

Отново с цел окрупняване на количества за по-лесно излизане на пазари, участниците в преговорите се обединиха около държавна подкрепа за по-тясна връзка на семейните млечни ферми с държавната фирма "ЕлБи Булгарикум", която притежава щамовете за закваски на българското кисело мляко. Идеята е мандрите да сертифицират производствата си и така да постигнат едно и също ниво на качество.

За да се прекъсне порочната практика с източване на субсидии с виртуални животни, ИТН предложи помощта да бъде обвързана със здравния статус на животните, удостоверен от ветеринарен лекар, а не както е в момента само според броя имунизирани животни.

Агенцията по горите да излезе от контрола на МЗХГ и да стане самостоятелна държавна агенция към МС и под шапката на бъдещ вицепремиер по климата, е друго предложение на ПП. То бе лансирано и от останалите политически сили, но остана за допълнително обсъждане. "Горите заемат 37% от територията на страната и те се използват за политически натиск", заяви Александър Дунчев, познат като шеф на Агенцията по горите в служебния кабинет. Той поясни, че при всички назначения в държавните горски стопанства е "стърчала ръката на ДПС, и отчасти на ГЕРБ".

Всички участници в преговорите се обявиха около необходимостта от инвентаризация на горите в страната и изясняване на запасите в тях. По подобие на събирателните пазари за селскостопанска продукция, дървеният материал също трябва да се предлага чрез постоянни складове, откъдето да купуват преработвателните предприятия, обсъдиха участниците в преговорите.

Въпреки принципното съгласие за половината от конкретните предложения за развитие и управление на аграрния сектор, работна група от четирите партии ще заседава допълнително.

По-нисък ДДС за първично земеделско производство и за основни храни, както и въвеждане на обратно начисляване на ДДС и за други селскостопански стоки освен зърнопроизводството, ще бъдат разгледани в събота, когато ще заседава работната група по финанси.

Още

Кирил Петков: Да спрем корумпираните лобисти, закачили се за властта

03.12.2021

Обновена

2113
Новата власт трябва да реши 10 сложни социални уравнения
Нинова: Нямаме договорка да съм председател на НС

02.12.2021

Обновена

10426