Quantcast
Китайската икономика се връща на нивото от преди коронакризата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Китайската икономика се връща на нивото от преди коронакризата

1 798
 Илияна Кирилова

Брутният вътрешен продукт на Китай нарасна за второ поредно тримесечие през периода юли - септември, връщайки по този начин една от най-големите икономики в света към нивата от преди коронавирусната криза.

Ръстът на БВП за третото тримесечие е 2,75% спрямо второто тримесечие, когато беше отчетен рязък скок от 11,5%. На годишна база растежа на китайската икономика през периода юли - септември е с 4,9%. Очакванията на анализатори и икономисти обаче бяха за по-силен растеж от около 5,2% през третото тримесечие.

Икономическото възъзстановяване на Китай от кризата, в която изпадна по време на пандемията Covid-19, осигурява подкрепа и за световната икономика, претърпяла най-дълбоката си рецесия от Голямата депресия насам, предаде Bloomberg.

В есенните си глобални макроикономически прогнози МВФ прогнозира, че китайската икономика ще нарасне с 1,9% през 2020 г. и ще бъде единствената голяма икономика в света, която ще успее да отбележи растеж. В същото време МВФ прогнозира свиване на БВП на САЩ през 2020 г. с 4,3% и спад в еврозоната с цели 8,3%.

Въпреки доброто възстановяване на китайската икономика, съществуват рискове, свързани с връщането на противоепидемичните рестриктивни мерки в Европа и поредната вълна от инфекции в САЩ, които биха свили потребителските разходи и биха предизвикали загуба на нови работни места.

 

Още

Правителството за пандемията: Европа не може да ни настигне

07.05.2021

Обновена

2146
Сърбия обещава 25 евро бонус за всеки ваксиниран срещу COVID-19

06.05.2021

464
9 японски префектури искат отмяна или отлагане на олимпиадата в Токио

06.05.2021

ЯВОР ЕВТИМОВ

1526