facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Къмпинги вдигат цените

Собствениците се оправдават с разреждането на караваните и пораснали разходи за хигиена
8 355

Къмпингите са един от най-слабо засегнатите туристически обекти от кризата с коронавируса. В условията на все още върлуващата пандемия те са предпочитан вариант за почивка това лято на все повече българи.

Някои места за къмпингуване обаче неприятно изненадаха дори и старите си клиенти със значително завишение на наемите на фона на очаквания за ценови намаления заради слабия туристически сезон.

Стари наематели на каравани и места на къмпинг "Юг" дори написаха писмо до министъра на туризма Николина Ангелкова, възмутени от исканите с 50% по-високи наеми това лято. "Няма как да спасим българския туризъм, ако собствениците използват ситуацията, за да ни извиват ръцете. Къмпинг по Южното Черноморие увеличи наемите си "антикризисно" с над 50%", се казва в писмото им. Те посочват, че средният наем в къмпинг "Юг" това лято, заедно с всички допълнителни такси, вече е около 5000 лв. за целия сезон, при 3350 лв. през миналата година. Собственикът на къмпинга - ИФ Фаворит, е отказал всякакви разговори за отстъпки дори и към редовните си клиенти. 

Една от причините за вдигането на цените в къмпингите това лято са разредените места за паркиране на каравани и опъване на палатки. Причината обаче не са хигиенно-санитарните изисквания във връзка с коноравируса, а промяна в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие от миналата година. Според тях от това лято е забранено разполагането на кемпери, каравани и палатки върху пясъчни дюни.

Поради тази причина от къмпинг "Градина" например, обявиха, че откриват сезона само с 63 места за каравани при над 270 предни години. Заедно с 65 бунгала това лято броят на туристите в къмпинга ще е около 200. От "Градина обаче казват, че няма да вдигат цените засега. 

„Има изключително голям интерес тази година и още в края на май вече имаше направени доста резервации. При караваните се запазва цял сезон, като много от гостите са си планирали хоум офис през лятото тук на къмпинга“, обясни  управителят на къмпинга Елена Пинелова. Наемът на каравана на първа линия това лято е 6000 лв. за целия сезон, а на втора - 4800 лв.

Собствениците на къмпинги отбелязват и друга причина за вдигане на наемите - на фона на по-малкото туристи се очертават значително повече разходи за засилената хигиена на санитарните помещения, по-честата дезинфекция и наемането на допълнителен персонал. 

Един от най-големите къмпинги „Каваци“ е с 60 бунгала, мотел и 100 места за палатки и каравани, където туристите са основно българи. „Категорично няма да се допуска масово влизане. Ще има определен човек от персонала, който да следи за това, а влизането ще става само с чип. Най-важно е здравето на туристите и персонала ни. Обсъждаме цените и може би, макар и минимално, ще има намаление за нощувките но само в хотела и бунгалата в къмпинга, защото наистина очакваме много труден сезон", обяснява Зорница Илиева, мениджър на къмпинга.

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Излекуваните от Covid-19 за пръв път надхвърлиха 400 за денонощие

14.08.2020

Обновена

2992 33
Андрю Лойд Уебър стана доброволец за оксфордската ваксина

14.08.2020

639 2
Учени съставиха карта на дезинформациите за COVID-19

14.08.2020

2825 18

Коментари

fractal
снимка на fractal

Зимата е дълъг сезон

Сега ден година храни

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Явно и за къмпинг вече трябва да си голем баровец с офшорка. 5 бинки за сезон само за караваната, плюс всички други разходи и постоянното щъкане между София и морето си е цифра, откъдето и да я погледнеш. Ама, нищо, давайте да помагаме на българската туристическа тесла.

Скрудж

Ами....проста сметка показва, че 5 000 на сезон прави по около 40 лева на ден. При положение, че в караваната няма да спи сам човек, може да се окаже, че нощувката излиза по 10-15 лева.

nafta

Нема им стъпим!

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Нема им стъпим!

 

Ай са! Признай си, че нямаш 10 000 лева да отидеш на къмпинг.

На Градина започнаха да спират достъпът до плажа. Цените на плажа не са намалени в сравнение с миналата година. Само не издават касови бележки. Има сериозен законодателен проблем, възпрепятстващ достъпа до плажовете. Ивицата между крайбрежния път и плажа се обявява за частна собственост. Преминаването през нея става ако разреши собственика. И какво, като в конституцията пише, че плажа е достъпен. Законодателно собствениците на земята трябва да се принудат да осигурят достъп.

Nickolas

В Гърция интернет няма ли? Питам заради хоумофиса.

Иначе хората са си прави да вдигат цените както си искат. А пък резултата ще го видят наесен. Не е далеч.

А така - който има - нека си плаща. Още повече, че спасява българското! Ура!

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Законодателно собствениците на земята трябва да се принудат да осигурят достъп.

 

Ами, те са задължени да осигурят сервитут. Ако държавата, като собственик на господстващи имоти (плажовете), не си търси правата не е техен проблем.

nebenebe

Че каква почивка е това на къмпинг? И то за толкова пари. Нямат край мазохистите. Че купете го тоя къмпинг, по-евтино ще ви излезе.

bay Dragan

Народът свикна да се пази и търси девствени места. Днес на Алепу имаше поне 100 коли покрай пътя.

ловkия

Значи местните чесъни са отворили пътя покрай Шофьорския, дето оня жмел Панайот беше затворил.

bay Dragan

Ловки,

от в.с. Дюни , до "бетона подпорен" по цял 2-3 километра плаж беше кола до кола.

Преди 2 седмици имаше 5-6 коли.

Здравка
снимка на Здравка

Законодателно собствениците на земята трябва да се принудат да осигурят достъп.

Законодателно собствениците на земята да имат право да събират такса за преминаване през земите им, която да използват за почистване на  безразборно изхвърлените там боклуци.

*****

Народът свикна да се пази и търси девствени места. Днес на Алепу имаше поне 100 коли покрай пътя.

Колко ли ''девствено'' ще остане след тези 100 коли покрай пътя?!

***

Съм заклет противник на бетона по крайбрежието ни. Съм точно толкова противник на дивото къмпингуване поради факта, че повечето летуващи оставят купища смет след себе си.

Някому  от пишещите тук известна ли е инициатива - побратим на ''Да изчистим България за един ден'' из страните на ''старата'' Европа?! ''Да изчистим Испания, Португалия, Гърция...'', а?

Dani  ме е разбрал, но Здравка не е. И аз съм против, ама много дивото къмпингуване. И против бетонирането съм. Но искам да отида на плаж.

В случая става дума за друго. Както е в градовете, държавата задължава собствениците на земи да се лишат по определен ред от част от земята си. Тя се използва за пътища, тротоари и т.н.  На Градина това не се прави. Собсттвениците на земята ограждат имота си и възпрепятстват достъпа до плажа.  Така те заграбват цялото крайбрежие за себе си.  Това нито е редно нито е законно.

Здравка
снимка на Здравка

 Собсттвениците на земята ограждат имота си и възпрепятстват достъпа до плажа.  Така те заграбват цялото крайбрежие за себе си.  Това нито е редно нито е законно.

Много добре те разбрах, [email protected]. Питам пак - не е ли редно собствениците на земи да бъдат компенсирани на законово основание за това, че осигуряват преминаване през имотите си на желаещите да отидат на плаж. Те не са оградили плажа, който е изключителна държавна собственост. НО не са длъжни да отделят време и средства за да чистят след преминаващите през имота им, които изхвърлят там боклука си и нерядко го ползват и за тоалетна.

Фалконети
снимка на Фалконети

начи по малко каравани/летуващи и повече 💩? дигнали се разходите👃

А тук в Гърция  1 годишен наем 800 евро -ток вода паркинг.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш