facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

КЗК и полицаи запечатаха щаба на фирмите от едрия петролен бизнес

Акцията е в рамките на разследването за картел на пазара на автогорива
5 017
 Илияна Кирилова

Комисията за защита на конкуренцията съобщи, че е извършила внезапна проверка на място в офиса на Българската петролна и газова асоциация.

 Акцията е част от разследване за недопустими практики при определяне цените на масовите автомобилни горива по веригата производство/внос – съхранение – търговия на едро – търговия на дребно, както на отделните хоризонтални нива, така и по вертикала, от страна на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, „Лукойл България“ ЕООД, „Сакса“ ООД, „Инса Ойл“ ЕООД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД, „Петрол“ АД, „Трейднет Варна“ ЕООД и Българската петролна и газова асоциация.

Действията по проверката на място са били извършени от служители на КЗК със съдействието на служители на МВР, след получено съдебно разрешение от Административен съд - София, поясняват от антимонополния регулатор.

 

Сегашното разследване е поредното, в което КЗК се опитва да намери доказателства, че най-големите в бранша се договарят да поддържат високи цени на бензина и дизела и да си гарантират големи печалби.  

Досега комисията е правила три секторни анализа и неизменно стигаше до извода, че картел няма. Този път регулаторът на конкуренцията бе спешен от прокуратурата, която настоя да се изясни защо при сриващи се котировки на петрола на световните пазари у нас поевтиняването на горивата е недостатъчно и става с голямо закъснение. Задачата, поставена от прокуратурата, е комисията да установи има ли непозволени ценови договорки между бензиностанциите - т.е. картел или злоупотреба с пазарна мощ на някои от играчите на пазара.    

 

От началото на годината нефтът буквално се срина - от над 60 долара за барел в момента цената е около 20 долара. Горивата у нас обаче падат много бавно и неохотно. 

 

Министърът на финансите Владислав Горанов на два пъти напоследък изтъква, че на българския бензинов пазар има странности, които трябва да бъдат обяснени. Той цитира анализ на митниците, в който се посочва, че при значителен спад в цената на суровия петрол в световен мащаб (с 47,4%) през март средните цени на автомобилните горива в България са спаднали само с около 11%.  

 

Когато през април КЗК започна разследването си, тя обяви и кои компании ще проверява - "ЛУКойл", "Шел", "ОМВ", "Петрол" и още няколко големи вериги. Този път обаче антимонополният регулатор изненадващо включи в обхвата на разследването си и веригата на депутата Веселин Марешки "ВМ Петролиум". Хрумването на КЗК е, меко казано, странно, защото Марешки още с отварянето на първата си бензиностанция обяви търговска война на големите вериги и до днес продава горивата на много по-ниски цени. 

Ключови думи:

КЗК, картел, петролни фирми
20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Антимонополната комисия разреши на Домусчиев да купи и Канал 3

18.09.2020

Обновена

4104 27
Съдът писа двойка на КЗК за сделката Еврохолд - ЧЕЗ

24.07.2020

2918 8
КЗК ще проверява сделката с увеличаването на капитала на ПИБ

13.07.2020

1615 8

Коментари

maestrata

Айде нови екскурзианти в Дубай!Хвала!👊

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Ей, тея нямат търпение за le grand chorel! Вчера решиха да правят държавни бензиностанции и още днес почват да им разчистват конкуренцията. Микромутренски похвати в макроикономиката. Освен ако вече не са готови с далаверата.

ПГеоргиев

Ако бяха започнали подобна акция преди 3-4 месеца, щях да сметна, че това е хроника на една предизвестена проверка. 

Но сега, след разправата с Божков, има голяма вероятност да се разкрие картел и да се наложат зериозни глоби. Които впрочем, ще бъдат пак за сметка на потребителите. 

Забелязва се напоследък стремеж, ГЕРБ да разчиства терени, посредством свищовската си"бухалка" Vladi GoranOFF. Да не си помислите, че това е оня. Не. Този е друг.

Този е некакъв клонинг. 

Та клонингът, явно не по негова инициатива, започна да преразпределя манджата в копанката.

Разкарват се бивши "наши хора", засметка на настоящи такива.

Преди Нова година го отнесе Миню Стайков и в Карнобат вече не се произвеждат напитки, а само спирт за медицински нужди. 

След Новата си замина Божков с хазарта. 

Сега следват горивата. 

Очаквайте фармацията и лекарствата. 

И всички пътища водят към еди млад, успял човек, тежащ на мястото си, зам. министър на 20 и кусур години. Меценат и благодетел на футболни отбори. 

Но той пък без благословията на Capo dei capi нищо не може да направи. 

PlaNed
снимка на PlaNed

Кой се притесняваше за поскъпване на имотите при старт за изграждане на 100 "държавни" бензиностанции?

Да не се окаже, че всичко отдавна е готово и новия шеф на "държавната" петролна компания вече загрява край тъч линията?

Каубой
снимка на Каубой

Де го андрей с отеклите от пиене очи, да обясни, ка к са невинни? И хич ни ми е жал за тоя или оня. Когато майка ми се гърчеше с глаукома без лекарства и ми казваха - ами, ака искаш операция-тия лекарства. Глухоняма, носител на три медала за бясна работа на три 3 три смени в Пролетарий. Износ за ссср.Ако бяхме в нормална държава, щях да ги разссипя, червените  отворковци. Докато палковници и генерали си чешиха крастите, тя умираше. Тихо, кротко м оите ръце. Никой не я погледна. Проклет да е ВСЕКИ свързан със ссср- то и червените пари. Три пъти, АНАТЕМА!

Solace

Смешна работа.

Дори човек да погледне кой доставя и на кого доставят търговците, ще му стане ясна картинката. Доставят си помежду си, като най-големият доставчик остава ЛУКОйл.

 

Апропо - напр. Сакса продава с 12-15 ст. (+още 10-ина стотинки, ако имаш клиетнски чип за отстъпка) под цените на останалите, но ги гърчат в кюпа за картел? 

idunno

А правешкият Урко с лицензираните складове ? Или ще цъкат само белот ?

Stern

И пак няма да констатират картел.

Щото, нали, това са фючърсни цени, танкерите плават бавно и са заредили със скъп нефт.

НЕРВЕН

КЗК не са влезли никъде! Офисът на БПГА е бил заключен
(странно) и проверяващите само са го запечатали..

Антей

 

Ми интересен е петролния бизнес - държи в "изправност" всяка държава и целия свят, дори!

 

:)

 

Затова все още е пълна загадка - защо Костов продаде една от най-големите петролни рафинерии на Балканите, вместо да я запази ДЪРЖАВНА, собственост на държавата България!

Тук няма "пазарна икономика", защото рафинерията си е само една - единствена е у нас, нали така.

 

Същото - защо се продадоха на чужди държави - Фармацевтичните ни заводи, Електроснабдяването, Торовите заводи, Стоманите и прочие, направо нямаме думи. И сега бюджета трудно се пълни, ми така ще е.. ееех ...

 

Хубаво е да се "поревизират" едрите в този бранш.

Обаче какво стана с дребните в този бранш.

 

Ексдепутатът Емил Ревизоро, нали внесе някакви искания за милиони в депозити, гаранти и гаранции, и тем подобни неща... Та какво стана с малкия петролен бизнес, преустанови ли работа?!

 

И изобщо, кой казва, че държавата е лош стопанин!? 

 

⚓️ 

nebenebe

Горанов един балансиран бюджет не може да скопоса. И все е учуден. Картел вероятно има, но производството е инертно, има стари запаси и цената не може да падне за един ден. 

марк

 

 

 

                   И изобщо, кой казва, че държавата е лош стопанин!? 

 

 

                          Тоз Антейчо който иска да продаде активите и . За домашно си припомни кой продаде Нефтохима и от коя партия беше .

марк

 

 

 

 

                                          Когато майка ми се гърчеше с глаукома без лекарства и ми казваха - ами, ака искаш операция-тия лекарства. Глухоняма, носител на три медала за бясна работа на три 3 три смени в Пролетарий.

 

                                     Говедарю , случайно ли си пропуснал годината на събитието ? И всичките починали работейки за износ към ЕС кого да обвиняват ?

Калорифер

 

Марк -
 
изключително грозна реакция.
 
Наистина ти пожелавам да не ти се случва същото.
 

greenville

Да отворят Плама Плевен, както поне пет пъти съм предлагала досега.

Ще се конкурират с Лукойл.

Инса не правят ли бензин?

Ето-два завода за гориво, 100 бензиностанции и проблема с цената  е решен☺️

Testament
снимка на Testament

щаба на фирмите от едрия петролен бизнес

 

смех  

 

ся чакаме ген майтапчийски да изпълзи...

zumer

Представете си, че всички бензиностанции на изброените фирми спрат работа за 3-4 дни.

mick

Мдаа в демокрация без лесни пари.. има канибализъм, свои ядат свои. Щото парите стават все по-малко а тулумите на някои все по-големи.

марк

 

 

 

                                 Марк -
 
изключително грозна реакция.
 
Наистина ти пожелавам да не ти се случва същото.
 

 

                       Нищо грозно няма Калорифере , и ако има нещо грозно то е , че Гуйдаря политизира смъртта на майка си . Аз просто поисках да изясни кога е станало . Годината. Моята майка Калорифере почина на 44 и сега кому да се тръшкам и кого да обвинявам ? Така че не бързай с изводи и обвинения .Съжалявам , много съжалявам , че допуснах спорът да падне до битово ниво .

Антей

 

Към комент 12

 

Маркчо, братко,

бил си или гладен, или много нервен, и не си прочел внимателно. 

За "домашното" иде реч, написано си е. :)

 

Но за по-пълно опресняване от Уикито цитат:

"Нефтохим" е приватизиран на 12 октомври 1999 г. ...

 

⚓️

 

Влез или се регистрирай за да коментираш