Quantcast
КЗК обяви, че високите цени на бензина не са нейна работа | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

КЗК обяви, че високите цени на бензина не са нейна работа

Комисията по конкуренцията за пореден път избяга от темата за господството на "ЛУКойл" на петролния пазар у нас
4 659
 Илияна Кирилова

Комисията за защита на конкуренцията продължава да не вижда проблем на пазара на горива и няма намерение да се самосезира въпреки многобройните коментари за непрестанно поскъпващите автомобилни горива.  КЗК не се трогна дори след като от ГЕРБ заваляха критики, че таен сговор между  рафинерията "Лукойл Нефтохим" и правителството ощетява потребителите. Сегашният състав на регулатора бе назначен по времето на кабинета на Бойко Борисов, а председателката Юлия Ненкова е верен кадър на лидера на ГЕРБ още кметските му години, а синът й  Александър Ненков е депутат от ГЕРБ.  

В петък депутатът Делян Добрев обвини управляващите, че прибират към офшорни сметки и към Швейцария по 1 лев от всеки литър бензин. Добрев заяви, че българската рафинерия се снабдява с  руски петрол, който е много евтин заради санкциите, но цените на бензина и дизела не спират да растат. 

Днес пред Нова тв Венко Сабрутев от "Продължаваме Промяната", който е зам.-председател на комисията по бюджет в парламента, отпрати въпроса за високите цени към Комисията за защита на конкуренцията. "Истината е, че КЗК не работи - нещо, за което ние алармираме много отдавна", каза Венко Сабрутев. Той пита защо КЗК не се е самосезирала след изказването на Делян Добрев.   

"КЗК няма правомощия да регулира цените на горивата, в нейната компетентност не попада разследване на „спекула“ и защита на потребителите", се казва в последвало становище от антимонополната комисия.

Оттам посочват, че органите за защита на конкуренцията може да се намесват по отношение на повишаване на цените, само когато това е в резултат на забранено споразумение или на злоупотреба с господстващо положение. Превантивен контрол КЗК провеждала единствено по отношение на концентрациите между предприятия. 

Антимонополната комисия припомня, че секторът на горивата е постоянно наблюдаван и че неведнъж е установявала бариери пред свободната конкуренция, за което е отправяла препоръки за предприемане на мерки за подобряване на конкурентната среда.

Проверките на КЗК обаче никога не са установявали монополно отношение на "ЛУКойл" на пазара на горива у нас.

Депутатът от ПП Венко Сабрутев обяви като абсолютно некоректни нападките на ГЕРБ спрямо правителството и  обвърза внасянето на вота на недоверие със заявката на управляващите най-накрая да сменят ръководството на Комисията за защита на конкуренцията.

Още

На 200 места пълним бензин с отстъпката за под 3 лева

10.08.2022

ВАСИЛ ТАШЕВСКИ

8581
Гърците искат "български" цени на бензина чрез данъчни намаления

28.07.2022

803
Метанът поскъпна кошмарно до 6 лв. за килограм

03.08.2022

7283