Quantcast
КЗК установи злоупотреба с господстващо положение на "Лукойл" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

КЗК установи злоупотреба с господстващо положение на "Лукойл"

Компанията прилагала ценова преса спрямо останалите търговци на горива
Обновена
4 153
 Илияна Кирилова

"Лукойл България" прилага ценова преса спрямо конкурентите си чрез постепенно изменение на ценовите условия при продажбата на едро и премахване отстъпките за закупено количество. Това може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазарите на горива и да засегне интересите на потребителите.

Това констатира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) след направено проучване, инициирано от оплаквания на други играчи на пазара на търговия на едро - „ОМВ България“ и „Инса Ойл“,

На практика КЗК установява злоупотреба с господстващо положение от страна на "Лукойл България".

Компанията е част от вертикално интегрираната група "Лукойл", която оперира по цялата верига от производството на горива до крайната им реализация и притежава силно развита складова и транспортна инфраструктура, посочва КЗК в прессъобщение. Това представлява конкурентно предимство пред останалите дружества развиващи дейност на пазарите на горива в страната. Дружеството също така притежава висок пазарен дял и е пазарен лидер на пазар на търговия на едро с моторни горива в страната.

Според Комисията дружеството е прилагало ценова преса спрямо конкурентите си на пазара на едро на моторни горива. Ценова преса е налице, когато разликата между цените на долния пазар на предприятие с господстващо положение и цените на горния пазар, които то фактурира на конкурентите си, е отрицателна, или недостатъчна, за да се покрият специфичните разходи за продажба на продукта на пазара надолу по веригата.

Според КЗК това поведение на „Лукойл-България“ представлява обща стратегия за ограничаване на търговията на едро на горива в страната, с цел засилване на господстващото му положение на пазара на търговия на едро на горива.

Поведението представлява злоупотреба с господство, както по националното право, така и съгласно правото на Европейския съюз, тъй като може значително да повлияе върху модела на търговия между държавите членки, посочва КЗК.

В срок от 60  дни "Лукойл България" има право да представи писмени възражения, съответно становища по предявените твърдения.

Злоупотреба с господстващо положение е едно от най-строго санкционираните нарушения на антимонополното законодателство. Ако КЗК потвърди констатацията си, глобата за "Лукойл България" ще е 10% от общия оборот за предходната финансова година. 

Досега през годините антимонополната комисия е правила няколко разследвания на пазара на горива за забранени споразумения и на поведението на "Лукойл" у нас, но те не са водили до някакви констатирани нарушения. 

Още

Частните производители на ток може и да избегнат допълнителен данък

29.11.2022

1267
Италия се подготвя да национализира рафинерията на "Лукойл"

29.11.2022

4081
Преди Коледа бензинът поевтинява до 2.70 лв., а дизелът - под 3 лв.

27.11.2022

МИЛА КИСЬОВА

4986