Quantcast
Лихвите по депозитите тръгнаха твърдо нагоре | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Лихвите по депозитите тръгнаха твърдо нагоре

Вече четири финансови институции премахнаха таксите за съхранение на големи суми
15 305
 Илияна Кирилова

Още една банка обяви, че вдига лихвите по депозитите след решението на Европейската централна банка от юли да завиши основния лихвен процент с 0.5 пункта.

"Алианц Банк” повиши лихвите по депозитните продукти в унисон с политиката на ЕЦБ и промяната на макроикономическата обстановка. От 9 август банката премахна отрицателните лихви за депозити над 500 000 лв. и предложи положителни лихви за депозити до 10 млн. лева за индивидуални и корпоративни клиенти", съобщиха от финансовата институция.

Така при стандартните едногодишни депозити за физически лица в “Алианц Банк” лихвата е вече 0.15% в лева/евро и 0.45% за долари. По депозит "Комфорт", по който могат да се внасят суми по всяко време и да се тегли лихвата ежемесечно, за 3 годошен срок лихвата е 0.30% за лв./евро и 0.60% за долари. От банката уточняват, че новите лихви ще започнат да действат автоматично за клиентите им на падеж, без да се налага някакви допълнителни действия от тяхна страна.

Няколко по-малки банки също повишиха лихвите по депозитите през последния месец и за по-дългосрочните влогове те вече достигат 1.5-2% годишно.

По-голямата част от банките у нас обаче през последните две години престанаха да поддържат депозити и преоформиха спестяванията на клиентите си в разплащателни сметки. Освен че са без олихвяване, по тези сметки се дължат месечни такси, а за суми над 200 000 или 400 000 лв. се дължи и такса съхранение - обикновено 0.7% на година.

Четири банки вече обявиха от началото на август насам, че премахват таксите за съхранение - ОББ, КВС Банк (бивша Райфайзенбанк), Пощенска и Уникредит.

Все още банките у нас не са започнали да повишават и лихвите по кредитите, което също е очакван ефект от новата политика на ЕЦБ. 

Още

Държавата тегли все по-скъпи заеми

27.09.2022

МИЛА КИСЬОВА

831
Федералният резерв на САЩ вдигна още повече лихвения процент

21.09.2022

2453
Задава се сериозно поскъпване на заемите

08.09.2022

4110