Quantcast
МФ отговори къде са 9-те милиарда | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

МФ отговори къде са 9-те милиарда

Финансовото министерство даде отчет на разходите по консолидираната фискална програма
16 080
 Илияна Кирилова

8 милиарда и 900 милиона лева е общият размер на разходите по консолидираната фискална програма за декември миналата година, става ясно от информация, разпространена от Министерството на финансите. По-рано през деня от "Продължаваме промяната" обещаха тази справка да бъде оповестена, след като вече бившият коалиционен партньор "Има такъв народ" ги обвини в прекомерни харчове на девет милиарда лева.

Kонсолидираната фискална програма представлява общата сметка на всички бюджети, като най-сериозно изменение има при Министерството на енергетиката и здравните и социални плащания. Традиционно през декември се правят повече разходи, посочват от Министерството на финансите

В сумата от около 9 млрд. лева се съчетават плащания за декември към различни министерства, към общините, осигуряването на пари за увеличение на пенсиите и изплащането на 75 лева за пенсионерите, които имат завършен ваксинационен курс срещу Covid-19, добавката от 120 лева през декември и енергийните помощи. Част от тези плащания бяха потвърдени от Народното събрание с внесен законопроект от правителството именно през декември, с който се осигуриха пари за помощи за пенсионерите тази година и за енергийните помощи.

Другите разходи са по основния закон, но той също е гласуван от парламента. Спрямо разходите през декември 2020-та увеличението е малко над един милиард и 100 милиона лева.

Още

Училищата нямат бюджет, за да изпълнят изискванията за кабинетите
МФ се отказа от емисионния си календар до края на годината заради слаб интерес

04.10.2022

553
Скандалите около Нинова повдигнаха завесата на бизнес за милиарди