Quantcast
МФ отхвърли всички поръчки за новия дълг от 200 млн. лв. | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

МФ отхвърли всички поръчки за новия дълг от 200 млн. лв.

2 204
 Илияна Кирилова

Финансовото министерство отхвърли всички поръчки на аукциона, в който бяха предложени дългови книжа за 200 милиона лева. Решението е взето при отчитането на състоянието на фиска и наличния фискален резерв, а също така и на база доходността, поискана от участниците в аукциона.

На 8 март бяха предложени 10.5-годишни ДЦК от същата емисия, с която през февруари финансовото министерство започна да набира дълг от вътрешния пазар. Тогава от нея бяха пласирани 300 милиона лева при среднопретеглена доходност от 0,14%. Седмица по-късно бе постигната отрицателна доходност на съкровищни облигации за 200 милиона лева с 5-годишна срочност, а вчерашният аукцион бе трети за годината.

В съобщението на МФ не се посочва каква доходност на книжата е поискана от инвеститорите, но става ясно, че министерството е преценило, че ако одобри направените поръчки, това би струвало по-скъпо на държавата. Според условията на аукциона очакваният лихвен процент бе 0.1%. МФ съобщава само, че участниците в аукциона са подали поръчки със съвкупна номинална стойност от 353,55 млн. лв. 

Така от началото на годината от вътрешния пазар са набрани 500 млн. лв. дълг.

Ключови думи:

дълг, ДЦК, аукцион

Още

Криптопънкове се продават наравно с Пикасо и Баския

14.05.2021

230
Дълг на единия съпруг може да доведе до отнемането на семеен имот
Новият държавен дълг от началото на годината достигна 800 млн. лв.

22.03.2021

908