Quantcast
Мини "Марица изток" за първи път започва износ на въглища | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Мини "Марица изток" за първи път започва износ на въглища

8 879

За пръв път в 70-годишната си история „Мини Марица Изток“ ЕАД ще изнася въглища за централи извън територията на комплекса „Марица-изток“. От дружеството информираха, че на 17 юни 2022 г. са подписали договор със сръбска компания, която ще доставя българските въглища до електроцентрали в близост до Белград. 

Договорът е с действие до 30 април 2023 г., като е предвидена клауза за удължаване. За срока на договора се предвижда да бъдат продадени 1.750 млн. тона лигнитни въглища на по-висока цена от тази, на която купуват централите в комплекса „Марица–изток“. Въглищата ще се предават на площадката на „Мини Марица-изток“ и дружеството няма ангажимент за транспортирането им до сръбските централи. Гарантирането на плащанията е осигурено чрез неотменяем акредитив.

„Реализацията на български лигнитни въглища извън територията на комплекса „Марица-изток“ досега беше немислима и едва ли някога се е допускало, че е възможен техния износ, особено при създадените през последните години мрачни прогнози за скорошно затваряне на „Мини Марица-изток", коментира инж. Илза Чинкова, изп. директор на дружеството.

Договорът за износ на български лигнитни въглища няма да се отрази на гарантираните доставки за централите от комплекса Марица-изток и е сериозно постижение и добра перспектива, посочи Чинкова. 

Още

Дори Франция се връща към на тецовете на въглища

27.06.2022

107
Рама, Вучич и Ковачевски ще ходят в Брюксел, за да критикуват България

22.06.2022

4478
Вучич се чуди дали има смисъл да преговаря с ЕС

20.06.2022

9549