Quantcast
Министър Николова ще затваря къщи за гости, пуснали над 15 души | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Министър Николова ще затваря къщи за гости, пуснали над 15 души

Собственици на туристически обекти се канят да заобикалят ограниченията по празниците
1 166

Още днес вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова ще сезира РЗИ, Комисията за защита на потребители и МВР да извършат масови извънредни проверки в къщи за гости и в хотели дали се празнува студентския празник 8 декември.

Това съобщиха от министерството на туризма по повод сигнали и телевизионни репортажи за намеренията на управители на места за настаняване да приемат студенти и да организират празника въпреки забраната на дейността на ресторантите и събирането на повече от 15 човека на едно място до 21 декември.

Студентските купони ще се изместят към по-малки хотели и къщи за гости, без да се спазват въведените ограничения, показа репортаж по Нова тв. Студенти уговарят резервации за 8 декември с трапези, диджеи и дори авариен изход, ако внезапно се появят проверяващи.

По данни  на Института за оценки и анализи в туризма около 25 000 души вече са направили онлайн резервации за студентския празник, но е възможно в голяма степен те да бъдат отменени в следващите дни.

"Изразявам своето възмущение и недоумение от поведението на някои икономически субекти, решили да погазят законите в страната", посочи вицепремиерът Марияна Николова. Тя увери, че ако при извършването на тези проверки бъдат установени нарушения, безкомпромисно "съответният обект ще бъде затворен до края на сезона и ще понесе цялата строгост на закона за погазване на правилата".

Николова благодари на всички, които въпреки неудобството от рестрикциите не се поддават на изкушенията да заобикалят законите. "Тази зима ще разчитаме на българските туристи и на тези от балканските страни, затова е важно всички туристи да са сигурни, че когато отиват на почивка, то това място отговаря на всички сериозни и високи изисквания за безопасност и хигиена", посочи още министърът.

В същото време сдружения на собствениците на къщи за гости настояват да им бъде разрешено да предоставят закуска, обяд и вечеря за посетителите. "Никой не желае да стои само в стаята си. Хората правят резервации и за Нова година, като изискванията им са къщата за гости да е само за тях, без други посетители", каза Любомир Попйорданов, председател на Асоциацията за алтернативен туризъм.

Още

СУ ще приема с оценки от матури в 118 от 120 специалности

27.01.2022

527
Студентите ще могат да учат в два вуза едновременно

12.01.2022

978
Само осем студенти са избрали да учат безплатно и да останат у нас