Quantcast
Министър Василев: Цената на хляба ще тежи на съвестта на търговците | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Министър Василев: Цената на хляба ще тежи на съвестта на търговците

Вицепремиерът очаква около 1 млн. домакинства да се възползват от отстъпките за горивата
Обновена
1 907
 Илияна Кирилова

"Това, което държавата може да направи за намаляването на цената на хляба, е да не го оскъпява с тези допълнителни 20% ДДС. Останалото ще тежи на съвестта на търговците."

Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред bTV по повод потенциалното поевтиняване на хляба след приемането на нулева ставка за ДДС върху стойността му. Той не се нае с категорична прогноза дали цената наистина ще спадне. 

"Цената на хляба зависи от хлебопроизводителите и пазара на зърно. Знаем, че зърното поскъпна драматично през последните седмици и месеци", добави той.

"Това, което се прави с хляба, само създава проблеми на данъчните. Освен това консумацията на хляб е паднала с 1/5 в последните 10 години", коментира икономистът Красен Станчев в предаването "Панорама" по БНТ.

Василев коментира и други антикризисни мерки, предприети от правителството за справяне с високата инфлация. По отношение на горивата финансовият министър заяви, че акцизът на пропан-бутана е част от акциза на горивата.

"Той не е природен газ и няма как да го намалим. 25 стотинки отстъпка също ще важат, както намаления ДДС за газа. Мярката е само за автомобили с българска регистрация и за шофьори с български талон. Чужди водачи няма да могат да се възползват. Очакваме поне едни милион семейства да се възползват от отстъпката. Тя е насочена към най-уязвимите групи. От нея ще се възползват потребителите на най-ниския клас горива - бензин А95 и дизел без добавки. Скъпите автомобили няма как да се възползват от тази отстъпка", каза вицепремиерът.

Министърът заяви, че мерките на кабинета няма как да бъдат класифицирани като "проинфлационни", защото не се увеличава бюджетният дефицит.

"Дългът към момента спрямо началото на годината намаля, а до края на годината се очаква да остане, както е в разчета още от февруари. Увеличение не се предвижда. Вследствие на инфлацията на повишение на приходите и държавата реално казва, част от тези приходи няма да ги съберем, а ще ги върнем към най-нуждаещите се", подчерта Василев.

Той прогнозира, че средногодишната инфлация ще бъде малко над 10%. Но намекна, че в началото на есента може да се наложат нови разчети.

"Това е, което предвиждаме и сега при новата бюджетна процедура. Тези високи стойности, които видяхме март и април, първо бяха очаквани донякъде. Голямата въпросителна е, че инфлацията идва от храни, транспорт, облекла и обувки. Ако ме питате дали ще достигнем по-високи нива, това ще го видим през септември. Първо трябва да видим какво ще стане с храните. През лятото не очакваме драматични движения в цените на храните, ще видим какво ще се случи през есента", посочи финансистът.

Още

Асен Василев по повод офертата на ДБ: ПП не е дясна

14.08.2022

8238
Кабинетът ще отмени местенето на чиновници в МФ и МС

09.08.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

6414
"ДДС върху книгите е данък върху грамотността"

04.08.2022

239