Quantcast
Мъгла е покрила "отровния" украински внос на зърно | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Мъгла е покрила "отровния" украински внос на зърно

Тепърва се чакат резултатите от 40 взети проби
Обновена
15 238
 Pixabay

Три месеца след като управляващите обещаха да направят проверки за опасно зърно по складовете, резултати все още няма.

В средата юли тогавашният земеделски министър Иван Иванов обеща бързо да се разбере имат ли основание подозренията и спекулациите за внос на опасно украинско зърно. Неговият наследник на поста служебният министър Явор Гечев повтори тази закана. Утре Националната асоциация на зърнопроизводителите ще обяви протести. Недоволството им е провокирано „от липсата на ефективни действия от страна на националните власти за защита на българското зърнопроизводство и българските потребители във връзка със засиления внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна“.

В петък в отговор на въпрос на „Сега“ относно резултатите от проверките на вносното зърно от земеделското министерство написаха, че „към момента са изпратени към акредитирани лаборатории за изследване 40 броя проби, които се анализират за остатъчни вещества от пестициди, наличие на тежки метали, ГМО и радиоактивност. Към момента все още няма готови резултати от анализите. Количествата, от които са взети проби, са внесени в страната с фитосанитарни сертификати, сертификати за качество, остатъчни вещества от пестициди, ГМО и тежки метали“. Не се уточнява кога се очаква да бъдат получени резултатите от пробите.

В края на юли пред "Сега" изпълнителният директор на БАБХ проф. Христо Даскалов изрази скептицизъм относно твърденията на зърнопроизводители и отделни депутати, че у нас се внася украинско зърно с радиация, отрови, болести и вредители. Той припомни, че въпросните количества влизат със сертификат от Румъния, защото там е външната граница на Евросъюза. Професорът заяви, че в БАБХ не е получавана информация за обезпокоителни неща около зърното, внесено от Украйна. Според него се спекулира, че щом зърното влиза безмитно, не му се прави фитосанатирен контрол у нас.

 

ЕКСПОРТЪТ НА РУСИЯ И УКРАЙНА ПОЕВТИНЯВА

Житото в Черноморския район продължава да поевтинява, сочат данни от бюлетина на Софийската стокова борса (ССБ) от края на миналата седмица. В Украйна цената след предишния срив намаля с още 10 долара на 300 щ. д./тон, а в Русия с 30 долара до 310 щ. д./тон. Тенденцията е обратна на част от другите пазари. В началото на септември, след сериозен спад, цената на пшеницата в САЩ поскъпна с 23 долара до 355 щ. д./тон, тази във Франция добави 5 евро до 335 евро/тон. Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, доставка м. септември отново се срина с нови 100 долара до 1300 щ.д./тон. В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса АД котировките през седмицата са без ново движение на старите цени - хлебна пшеница в големи количества се търси на 580 - 637 лв./тон, сериозно предлагане имаше за 749 - 750 лв./тон. Фуражна пшеница в големи количества се търси на 615 лв./тон.

По информация на стайта nasdaq.com миналата седмица Русия е изнесла 640 000 тона зърно. Очаква експортът да нарасне до 4,95 млн. т през септември спрямо 4,2 млн. т през август. Логично е увеличаването на експорта от РФ, паралелно с този от Украйна, да намали рисковете от поскъпване на пшеницата в Черноморския район.

Украйна съобщи, че фермерите може да намалят сеитбата на зимни зърнени култури с поне 30%. Причината, освен войната, е скокът в цените на семената и горивата, съчетан с ниски продажни цени на зърното им, обяви Украинският аграрен съвет, цитиран от Ройтерс. Очаква се площите за засяване на зимна пшеница да се свият до 3,8 млн. хектара спрямо 4,6 млн. ха година по-рано.

ОТ 1% ДО 11% ПАДНАЛА ЦЕНАТА НА ХЛЯБА

 

Цената на хляба намалява средно с между 1 и 11 процента в сравнение с края на юни - това сочат резултатите от експресното проучване на КНСБ, направено в периода 29 и 31 август в 22 области града. Целта му е била да се отчете отражението от въвеждането на нулев ДДС за брашното и хляба в актуализацията на бюджета от 1 юли.

Данните сочат, че по-силно изразено намаление има при масово потребяваните разновидности на хляб тип „Бял“ и „Добруджа“ с около 10,6 -10,9%.

При останалите разновидности на хляб намалението все още е пренебрежително ниско. Запазва се тенденцията в големите търговски вериги да се отчита по-силно намаление в цените на различните видове хляб.

 

 

Още

Агенцията по храните засилва проверките преди Никулден

28.11.2022

164
Прокуратурата изведнъж реши да проверява дали изборите са манипулирани

28.11.2022

Обновена

3749
Обявен е жълт код за опасно време в 9 области

27.11.2022

1609