Quantcast
НАП чака ЕК за новите помощи, но спешава фирмите да пращат данни | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

НАП чака ЕК за новите помощи, но спешава фирмите да пращат данни

Затворените със заповед на здравния министър предприятия имат 7 дни да декларират обороти, за да получат компенсации неясно кога
3 054
 Илияна Кирилова

В последните дни НАП настойчиво съобщава, че "подкрепата с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси ще продължи през следващата седмица". До момента са кандидатствали над 8000 фирми, които се надяват да получат общо 115 млн. лева. 

Става дума за сравнително новата мярка за подпомагане на фирми, принудени да затворят заради ковид-епидемията със заповеди на здравния министър. Тя позволява на засегнатите предприятия да получат компенсация, равна на процент от пропуснатите обороти по време на локдауните през миналата година. Принудителното затваряне на някои бизнеси обаче "преля" и в 2021 г. - ресторантите не приемаха посетители до 28 февруари, барове и дискотеки ще останат затворени до 1 април (поне такива са плановете засега), забраната за организирани екскурзии също остава. Именно затова подпомагането по тази схема ще продължи. Междувременно Народното събрание прие и промяна, според която фирми, създадени през 2020 г., могат да кандидатстват да получат помощ за целия период на преустановяване на дейността им, а не само за 1 месец, както беше досега. 

НАП отправи и важен "апел" към фирмите, чиито заявки са одобрени за подпомагане - да побързат с подаването на данните за оборотите, които са имали за съответните месеци на предната година, за да им бъдат изчислени компенсациите. От приходната агенция, която е диспечер на помощите, дават срок от максимум 7 работни дни на кандидатите да изпратят нужната информация. В същото време данъчните признават, че изобщо не е ясно кога реално ще стартира самото изплащане на помощите.  Оказва се, че отново се чака одобрение от Европейската комисия - за удължаването и разширяването на мярката "Обороти". Кога ще дойде хабер от Брюксел, никой не може да каже. 

 

РАВНОСМЕТКА

До 20 януари заявки за компенсации са подали 8100 фирми, а НАП е превела пари на малко над половината от тях. Става дума за близо 4500 фирми, получили общо 52 млн. лв. безвъзмездна помощ за месеците ноември и декември 2020 г. и за януари 2021 г. - заради разпоредбите на здравния министър за затваряне на заведения, молове, фитнес зали, игрални зали, обучителни школи и за забрана за организирани туристически пътувания.

Приходната агенция бе включена в схемата за подпомагане, за да се ускори процесът по предоставяне на ковид-помощи за бизнеса. Предните схеми се оказаха изключително тромави - микро- и малките фирми, а след тях и средните предприятия, чакаха месеци наред първо да бъдат одобрени, а след това и да сключат договорите за помощта.

Но и тази схема не тръгна бързо и гладко. Първо трябваше да се изчака повече от две седмици да бъдат обнародвани в Държавен вестник последните промени в закона за извънредното положение, които позволяват лесно кандидатсване и бързо одобрение. След това се чакаше почти месец одобрение от Европейската комисия пари от Оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" за финансиране на проекти да бъдат пренасочени към преки помощи заради ковидкризата.

Бюджетът на мярката за компенсации на затворените фирми през НАП е 156 млн. лв., също осигурени от ОПИК. Тези пари обаче се отпускат на траншове с решения на Министерски съвет - първо 30 млн. лв., а наскоро и 50 млн. лв.

Още

НАП най-сетне ще провери тотото и 14 фирми, свързани със спорт

16.09.2021

Обновена

РЕБЕКА БОРИСОВА

2038
Спецов се похвали с тотален контрол върху търговията с горива

12.09.2021

3454
Данъчни тръгват на денонощни хайки по борси и тържища

03.09.2021

1459