facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

НАП припомня кои срокове за плащане на данъци изтичат

Над половин милион българи са подали декларации за облагане на лични доходи
1 945


Над 555 000 са подадените годишни данъчни декларации за облагане на доходите от началото на данъчната кампания до момента, съобщи НАП. Повече от 80% от документите са изпратени онлайн.

До края на юни е срокът, в който едноличните търговци и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, трябва да декларират и внесат окончателните социални и здравни осигурителни вноски, припомнят от приходната агенция. 
Заедно с годишната си данъчна декларация, те подават и декларация образец №6 с общия размер на дължимите за предходната година осигурителни вноски.

До 30 юни беше удължен и срокът за деклариране и плащане на корпоративен данък /чл. 92 и 93 от Закона за корпоративното подоходно облагане/, данъка върху разходите, данъка върху приходите на бюджетните предприятия, данъка върху приходите от помощни и спомагателни дейности по смисъла на Закона за хазарта, както и на данъка върху дейността от опериране на кораби, припомнят още от НАП.

Декларациите, подадени от едноличните търговци, включително плащащи патентен данък, и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, до момента са близо 56 000. За тези лица крайният срок за деклариране на доходите е 30 юни 2020 г. Ако желаят да ползват отстъпка от 5% върху данъка си за довнасяне, те следва да подадат годишната си декларация и да внесат дължимия по нея данък в срок до 1 юни.

НАП напомня, че подаването на данъчните и осигурителни декларации и документи, както и плащането към бюджета се извършват по електронен път чрез портала за е-услуги: https://inetdec.nra.bg/, с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или електронен подпис.

Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на извънредната епидемична ситуация е достъпна в специална рубрика на сайта на НАП:https://nap.bg/page?id=762.

Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти на телефон: 0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа в делнични дни на цена, според тарифите на съответния оператор.

Ключови думи:

НАП, срокове
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НАП влачи проверката по Барселонагейт почти половин година

07.08.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

7612 9
НАП откри нарушения в 10% от лабораториите за коронатестове

21.07.2020

6915 4
Лаборатории крият приходи от коронатестове

16.07.2020

3064 26

Коментари

Хулиган

Не провесвайте нос!

Побързайте да внасяте!

Хунтата на калинките чака да я зарадвате.

Иначе, откъде ще краде?

Бъдете дисциплинирани!

http://www.drago.info/index.php/2018/02/02/kak-popwlnihme-danwchnite-deklaracii/

Влез или се регистрирай за да коментираш