Quantcast
НАП взе на мушка 140 борси и тържища по морето | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

НАП взе на мушка 140 борси и тържища по морето

826
 Михаела Катеринкса

Национална агенция за приходите извършва активно наблюдение в над 140 борси и тържища по българското Черноморие. Инспекторите от звеното за фискален контрол на НАП следят продажбите в тези обекти от няколко дни и сравняват резултатите с предходни периоди. В повечето от тях данъчните са установили рязко увеличение на приходите за времето на наблюдението.

От 1 юли до момента данъчните инспектори са проверили и над 150 търговски обекта и атракциони край морето, за които има сигнали, че не издават касови бележки или имат неплатени задължения към НАП в големи размери. Най-често срещаното нарушение е разминаване между маркираните на касовия апарат суми и наличностите в касата, следвано от неиздаване на касова бележка.

Потребителите трябва да изискват касови бележки при всяка покупка на стока и услуга и по този начин да упражняват своя граждански контрол при отчитането на приходите, призовават от НАП.

При над 80 % от проверките на търговски обекти по българското Черноморие фискалните инспектори не са открили нарушения, което показва значително повишаване на доброволното спазване на данъчното и осигурително законодателство, сочат данните на приходната агенция.

„Наблюденията в големите борси и тържища по Черноморието ще продължат през целия летен сезон. Основната  цел е насърчаването на  доброволното спазване на данъчните изисквания от страна на търговците на едро“, каза заместник изпълнителният директор на НАП Георги Арнаудов.

 

Ключови думи:

НАП, проверки, борси, море

Още

НАП: Строителният бранш укрива годишно данъци за 480 млн. лв.

12.08.2022

МИЛА КИСЬОВА

2937
Със скромни доходи Спецов е купил апартамент в Дубай за 1.1 млн. лв.

10.08.2022

Обновена

17671
Новият зам.-министър на финансите изхвърчал от НАП заради афера с ДДС