Quantcast
Наши търговци активно търсят слънчоглед в Гърция | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Наши търговци активно търсят слънчоглед в Гърция

Предлагат на фермерите в Западна Тракия да изкупят реколтата им „на зелено“
4 675
 Илияна Кирилова

Производителите на слънчоглед в Северна Гърция са засипани с оферти да сключват договори с български търговци, пише регионалният сайт evros-news.gr.

Засега обаче фермерите в Западна Тракия нямали мерак да сключват споразумения с наши фирми, независимо от предлаганите конкурентни цени. Ламброс Кумбридис, президент на Земеделската кооперация на зърнените култури в Орестиада обяснява, че българските търговци са се появили в района на Еврос, но засега не са постигнали никакви споразумения. „Истината е, че войната създаде благоприятни условия за покачване на цените тази година, тъй като вносът от Украйна спря“, каза той и добави, че в момента става дума за около 50 евроцента на килограм цена, на която земеделците се надяват да им бъдат гарантирани от гръцката държава. „Чакаме. Никой не може да е сигурен за цената оттук нататък. Контактувам и с български фирми, които са заявили интерес за сключване на договори в нашия район. Това, което знаем в момента, е цената там (в България - б. р.) е около 80 евроцента за килограм“, добавя земеделецът и добавя, че никой няма да подпише договор без да знае какво ще се случи след 2-3 месеца.

Костас Далацис, президент на Земеделската асоциация в Ксанти, подчертава, че в момента търговците от България не са се обръщали към индивидуалните земеделски производители и предпочитат да дават оферти предимно на земеделските в кооперации. „Надеждата ни е тази година да продаваме по-скъпо. Производствените разходи са скочили до небето, имаме увеличение на електроенергията, пестицидите, торовете, всичко. Миналата година започнахме с ниски договори и накрая цените се покачиха доста и смятам, че сега първоначалните споразумения ще са с повишени цени спрямо 2021 г.“, подчертава той.

На Софийската стокова борса цена „купува“ на слънчогледа в периода 31 май - 3 юни бе 1400 лв. за тон, а „продава“ - 1500 лв., сочи справка в сайта на ССБ.

Още

НАТО разполага най-добрите американски бойни дронове в Гърция

26.11.2022

6464
Гърция задължи всички частни компании да платят коледни бонуси

20.11.2022

4374
Паник бутон ще пази жените в Гърция от насилие

20.11.2022

253