facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Не всички заведения на самообслужване ще прилагат 9% ДДС

И след указанията на НАП остават неясноти как ще се прилага по-ниската ставка от 1 юли
1 691
 Илияна Кирилова

Заведенията на самообслужване също ще начисляват от 1 юли по-ниска ставка ДДС - 9%, ако предоставят на клиентите достъп до инфраструктура, осигуряваща възможност за консумация на закупената храна на място. Под инфрасруктура се разбира предоставянето на маси и столове, съобразно броя на клиентите (а не само елементарно оборудване, позволяващо на ограничен брой клиенти да консумират храната на място), достъп до санитарни помещения, отопление или климатизиране на заведението, когато същото е закрито помещение, както и поддържане на хигиена в заведението.

Това гласят публикуваните дългоочаквани указания на НАП как ще се прилага по-ниският данък за ресторантьорските и кетъринг услугите. Именно за тези услуги има много неизвестни, които се очакваше да бъдат разяснени с правилника за прилагане на закона за ДДС, но финансовото министерство, за да спести време, реши, че това може да стане само с указания.

Според определението за ресторантьорски и кетъринг услуги трябва наред с доставката на приготвена или неприготвена храна да се включват и достатъчно помощни услуги. Затова и доставките на храна за вкъщи се изключват от възможността да ползват по-ниската ставка и остават с 20% ДДС. Това важи и в случаите, когато клиентът на място в ресторанта изиска храната да бъде опакована или поставена в удобни за пренасяне средства. Все пак в случаите, когато клиентът пожелае неконсумираната част от храната да бъде опакована, за да я изнесе от заведението, той ще плати сметката с 9% ДДС, става ясно от указанията. 

С 20% ДДС обаче остава продажбата на храна от вендинг машини, мини бар, от топлата витрина на магазини; от каравани, фоайета на кина, павилиони и будки, както и от гишета на ресторанти за консумация извън ресторанта („drive in“, „walk through“), където процесът на поръчване е опростен и частично автоматизиран, липсва специализирано обслужване от сервитьор, а  клиентът има ограничена възможност да персонализира поръчката.

С 20% ДДС ще са и всички коктейли, в чийто състав има алкохолни напитки.

Продажбата на храна във влак или автобус, включително с количка, също ще остане с 20% ДДС, тъй като няма елемент на услуга, която е предназначена да улесни консумацията на храната. Храненето в ресторант-вагоните на влаковете обаче ще бъде с 9% налог. 

С намалената 9% ставка ще са и закуските, обедите и вечерите на шведска маса в ресторанти и хотели. Както и предоставянето на храна и напитки при система за продажба „food court“. Тя се прилага в търговските центрове, където са обособени специални зони за консумация, независимо че няма сервитьори, а клиентът дори може да получи готова храна в опаковка и прибори за еднократна употреба.

Някои съпътстващи услуги, като паркинг, интернет, също ще може да ползват намалената ставка от 9%, ако те са предоставени с обща цена с храненето и нямат самостоятелна ценност, а само способстват за повишаване на качеството на основната услуга – ресторантьорската.

В други случаи, когато търговският обект предлага и музикална програма, данъкът за тази съпътстваща услуга ще е  20%, ако има специално обявено гостуване на изявен изпълнител със заплащане от клиента на обща цена, която включва както храната, така и изпълнението. Когато обаче обектът има обичайно или в определени дни жива музика от изпълнители и няма завишение на посочените в менюто цени, спрямо дните без жива музика, е налице доставка на ресторантьорска услуга, т.е. 9% облагане.

В крайна сметка преценката на обстоятелствата за наличие или отсъствие на съпътстваща доставка ще се извършва самостоятелно за всеки конкретен случай, се казва в указанията.

Доколко указанията дават отговор на всеки казус по прилагането на диференцираните ставки ДДС за ресторантьорските и кетъринг услугите, ще се види в практиката след 1 юли. Експерти коментират, че критериите не са определени ясно и изчерпателно и ще се наложи дописване на закона. 

"Намаляването на ДДС до 9% за година и половина при ресторантьорството, книгоиздаването и бебешките храни и консумативи е възможно да не бъде усетено от потребителите като по-ниски цени, като за сметка на това повече пари ще останат в джоба на търговците", коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров пред бТВ. „ДДС се прилага от повече от 50 г. в ЕС и на много места, където е въведена такава диференцирана ставка, този мач най-общо казано е игран и в преобладаващата част от случаите крайният резултат, за съжаление, не е намаляване на крайната потребителска цена, а оставане на определен буфер, марж за търговеца, което в специфичния контекст в България се счита за антикризисна мярка“, обясни той.

Ключови думи:

ДДС, ресторанти
6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Малко магазини свалиха цените след падането на ДДС

03.07.2020

МИЛА КИСЬОВА

1869 6
Ресторантьорите са недоволни от половинчатото сваляне на ДДС

01.07.2020

МИЛА КИСЬОВА

2926 11
НАП не успява да събере 12% от потенциалните приходи от ДДС

30.06.2020

МИЛА КИСЬОВА

2111 4

Коментари

редник

 Храненето в ресторант-вагоните на влаковете обаче ще бъде с 9% налог. 

Помните ли ресторант "Вагона" в Западен парк?

Дано сега заради 9-те % се появи отново, а и на други места - изоставени ж.п.линии има...

редник

Е, може пък и "Лебеда" да заработи, лодки отново да се появят...

Нафарфор

от 1 юли по-ниска ставка ДДС - 9%, ако предоставят на клиентите достъп до инфраструктура, осигуряваща възможност за консумация на закупената храна на място. 

и незабавно възстановяване на ддс при ползване на ресторантската тоалетна.

alex21

Поредната неефективна мярка! Клиентите дори няма да получат намаление от лев на която и да е услуга в заведенията, но собствениците на заведения ще се спестяват хиляди левове месечно от по-ниското ДДС, от което страда и хазната!

Zmeja

Нито "Феята", нито "Ропотамо" ще се възродят от 9-те% ДДС. Бяха емблематични кафе-сладкарница и ресторант, но приватизаторите се оказаха по-лоши стопани от държавата.

Johnny2965

Не разбрах, защо бе това намаление на ДДС?

Влез или се регистрирай за да коментираш