Quantcast
Николай Василев: Светът няма да спре заради скъп петрол | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Николай Василев: Светът няма да спре заради скъп петрол

Мрачните прогнози за тежка рецесия са силно преувеличени, твърди финансистът
2 110
 БГНЕС

Не смятам, че трябва да се готвим за бедност. Извън Русия и Украйна, които водят война, не се очертава рецесия в света или в Европа, коментира пред Нова телевизия, бивш вицепремиер и министър, а сега предприемач. 

Той призна, че влошаване ще има и световната икономика ще се размине с прогонозирания добър растеж.  "Годината щеше да бъде добра за световната икономика, сега ще бъде по-малко добра, но не бедност", добави Василев.

Според него България не е толкова засегната икономически колкото други държави, но "иинвестициите, които и без това клоняха към нула през последните десет години, сега съвсем ще ударят нулата с войната".

Василев подчерта, че светът няма да спре, ако цените на петрола или друга суровина се вдигнат. И припомни 2007 г., когато петролът също бе много скъп, а България бе доста по-бедна. 

"Петрол се произвежда на всички континенти. Той може да се пренася. Ситуацията с газа е по-сложнна. Хубавото е, че сега идва летният сезон. Да се надяваме, че най-после ще построим интерконектора с Гърция, за да имаме алтернативни доставчици",  коментира Василев. 

Още

Все повече икономисти смятат актуализацията на бюджета за ненужна

13.06.2022

МИЛА КИСЬОВА

6592
Николай Василев: Кабинетът изхарчи парите на държавата за 4 месеца

11.06.2022

Обновена

8654
Още 9 въпроса за 9-те млрд. лева, изхарчени за 9 дни

09.06.2022

8150