Quantcast
Нов скандал в ББР - тайно назначили четвърти директор | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Нов скандал в ББР - тайно назначили четвърти директор

Бойко Борисов заяви, че не се чувства подведен и не съжалява, че е уволнил шефа на банката Стоян Мавродиев
Обновена
25 962

Нов скандал избухна с държавната Българската банка за развитие - само ден след като премиерът Бойко Борисов се ядоса и нареди да бъде уволнен целият борд на ББР. Оказа се, че още преди дни Надзорният съвет тихомълком е започнал кадрови промени в управата на банката.  

ББР е единствената държавна банка у нас. Неин принципал е министърът на икономиката. В сряда премиерът Борисов обяви, че е наредил да бъде уволнено цялото ръководство на банката заради скандален заем, отпуснат на фирма - събирач на дългове.  

В. "Дневник" съобщи за протокол от заседание на Надзорния съвет с дата 7 април, публикуван в Агенцията по вписванията. Според документите надзорниците  - Лъчезар Борисов, председател на НС и зам.-министър на икономиката, Митко Симеонов, зам.-председател и Велина Бурска, член на НС, са одобрили предложение на Управителния съвет от 6 април за назначаване на трети изпълнителен директор на банката - Живко Тодоров. До 2 април Тодоров беше главен финансов директор на Първа инвестиционна банка.

В протокола се отбелязва още, че функциите на другите от УС - главният директор Стоян Мавродиев и изпълнителните директори Румен Митров и Николай Димитров - не се променят. Не се посочва каква е причината за назначаването на четвърти директор.

По-късно през деня пред бТВ министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че назначението на Тодоров всъщност е анонсираното от финансовия министър Владислав Горанов укрепване на управленския капацитет на ББР предвид важната роля, която получава банката в спасяването на закъсалите от коронавируса бизнеси. Остава загатка защо това "укрепване" не беше огласено за обществеността. Още преди няколко дни "Сега" зададе въпроса кога ще се случат новите назначения, но така и не получихме отговор. 

От пресцентъра на Министерството на икономиката единствено информираха, че в сряда - 8 април, в късния следобед, Надзорният съвет взел решение да освободи целия управителен съвет, а имената на новите членове ще бъдат съобщени, когато БНБ ги одобри. 

Липсата на информация за промените в управата на ББР е скандална, защото тя е държавна банка, на която е поверен огромен ресурс, и данъкоплатците имат право да знаят кой я управлява. Само преди дни парламентът гласува в ББР да бъдат налети 700 млн. лв. от бюджета, които да гарантират спасителни кредити за пострадалите от пандемията фирми и граждани.

 

ПРИНЦИПАЛЪТ ПРОГОВОРИ

Една днес в късния следобед проговори "принципалът" на ББР.  Процедурата по назначаването на Живко Тодоров като изпълнителен директор в ББР била тръгнала още преди три седмици, съобщи пред бТВ икономическият министър Емил Караниколов. А на вчерашното си заседание Надзорния съвет е одобрил втори нов изпълнителен директор. Когато и той бъде одобрен от  БНБ, ще се пристъпи към избора и на трети член на управата на ББР.  Обновлението в УС върви поетапно според Караниколов, като първият освободен от досегашните шефове е главният изпълнителен директор Стоян Мавродиев.

Министърът на икономиката смята, че Надзорният съвет - съставен изцяло от негови хора, нямал никаква вина за спорния заем от 75 млн. лв., отпуснат в края на март. Това твърдение е странно -  при положение че според устава на банката всеки горям кредит трябва да се одобрява от надзорниците. Председател на надзора е зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, за когото Караниколов заяви: "Имам 100% доверие в него". Надзорниците работели по документи, подадени им от ръководството на банката, каза още принципалът на ББР.

"Не може министър или премиер да казва кой да спечели дадена обществена поръчка или на кого да се даде кредит", защити и себе си Караниколов. 

 

КАКВО КАЗА ПРЕМИЕРЪТ

Запитан дали знае за тайните заседания и поетапните рокади в ББР,  Бойко Борисов днес първо обяви, че за него темата е затворена и не иска повече да я коментира. После обаче добави, че не вижда нищо укоримо в поведението на принципала на банката - министър Емил Караниколов и не смята да му търси отговорност за скандалите около банката. 

Борисов подчерта, че не се чувства подведен. Предния ден Стоян Мавродиев даде пред бТВ пространно интервю, в което няколко пъти подчерта, че вражески кръгове са го натопили пред премиера, че е невинна жертва и че всъщност под неговото вещо ръководство банката е постигнала невероятни резултати.  

"След като не съм знаел, не се чувствам подведен", отсече Борисов. "С Мавродиев се знаем от 17 години, той е писал първата програма на ГЕРБ. Но ако нямаш усета, разбирането, че когато ние говорим как да спасим всяко магазинче в тази ситуация, да даваш 75 млн. лв., не е редно... Най-малко обади се и кажи. Това е държавна банка. Нямаше да дам", каза премиерът, след като за пореден път подчерта, че държавата се опитва да опази държавните пари за пенсии, лекари, учители и всички жизненоважни системи.

Борисов каза още, че е решил да освободи ръководството на ББР, след като видял колко неудобно се е почувствал вицепремиерът Томислав Дончев от журналистически въпрос за дадения кредит.

Още

ББР отчете над 86 млн. лв. загуба от покупката на акции на ПИБ

02.10.2021

7277
ББР продаде луксозното BMW на Мавродиев само за 87 000 лв.

27.09.2021

4603
МИ контролира "Плод-Зеленчук", но не и Кинтекс и ВМЗ

30.08.2021

МИЛА КИСЬОВА

3461