facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Нов удар за туроператорите - застрахователи прекратяват договори с тях

Под съмнение е връщането на парите на всички с предплатени екскурзии и почивки
12 554

Ударите върху туристическия сектор, който е сред най-пострадалите от коронавируса, не спират. Туроператори са получили в първите дни на април официални писма от застрахователя им - "Армеец" АД, в които са уведомени, че задължителните им застраховки „Отговорност на туроператора“ се прекратяват предсрочно и едностранно в срок от 15 дни.

Без тази професионална застраховка туристическите агенции ще изгубят лиценза си да работят, тъй като тя е задължителна по Закона за туризма. И би трябвало да бъдат заличени от регистъра на Министерството на туризма.

По неофициална информация уведомления са получили тези клиенти на “Армеец” АД, чиято застрахователна сума е по-голяма от 25 хиляди лева, съобщава glasove.com.

На спешна среща, организирана вчера следобед от министъра на туризма Николина Ангелкова, изпълнителният директор на "Армеец" АД Константин Велев е обяснил, че всеки застраховател прави текущ анализ на риска и на тази база взема индивидуални за компанията решения. "В никакъв случай от решенията на една компания не би следвало да се прави извод за политиката на целия застрахователен пазар", е посочил Велев, който е и председател на Асоциацията на българските застрахователи. И е успокоил министър Ангелкова, че някои от туроператорите с прекратена застраховка вече са сключили нова към друг застраховател.

Застраховките "Отговорност на туроператора" се правят за срок от една година. Затова масово туроператорите у нас, чиито полици изтичат в идните месец-два, са притеснени дали ще преподпишат нови с досегашния си застраховател и, ако той откаже, дали ще намерят друг. Причината е, че застрахователите са изключително предпазливи, тъй като вероятността туроператори да изпаднат в несъстоятелност в рамките на новата застрахователна година, е напълно реална.

Ситуацията с прекратените професионални застраховки поставя под съмнение прилагането на схемата с ваучерите, рекламирани от министър Ангелкова като удачен вариант за компенсиране на хората с предплатени и прекратени екскурзии и почивки. По думите на Ангелкова тези ваучери ще са валидни за 24 месеца - срок, двойно по-дълъг от валидността на професионалната застраховка.

"Застрахователите се присъединяват към препоръките на Министерството на туризма за ползване на ваучери за отлагане на пътуванията, вместо потребителите да изискват връщане на сумите от туроператорите", се посочва в прессъобщение на ведомството след вчерашната среща. Напълно мъгляво обаче остава как на практика ще се гарантира изпълнението на ваучерната схема, ако всеки туроператор е заплашен да бъде изоставен от застрахователя си в тази тежка за цялата икономика ситуация. При това положение се изпаряват всякакви надежди клиентите да си получат обратно парите за провалените пътувания, защото без професионална застраховка дори и жизнеспособните туристически компании ще загубят лиценза и трябва да прекратят дейност.

На този фон от Министерството на туризма успокояват, че обсъждали "в непрекъснат порядък с Комисията за защита на потребителите как да се гарантират правата на клиентите". Туристически агенции, заплашени да изгубят лицензите си, пък обмислят да се регистрират в чужбина, където все още има застрахователи, готови да поемат риска.

В."Сега" се обърна за коментар към Комисията за финансов надзор, която регулира дейността на застрахователните компании. Оттам заявиха, че са сезирани от потърпевшите туроператори. "Предприели сме конкретни действия за анализ и проверка по въпросния казус, както и сме изискали конкретна информация от останалите застрахователи, които имат сключени подобни договори. За резултатите от проверката ще информираме вас и обществеността в най-кратък срок, отговориха от КФН.

 

 

 

35

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ и патриотите се скараха за туристическите ваучери

20.05.2020

Обновена

2803 12
ЕК ще разреши на авиокомпаниите да не връщат пари

09.05.2020

1673 9
Русия отчита рекорден ръст на заразените с COVID-19

07.05.2020

Обновена

8972 93

Коментари

Страници

Johnny2965

Интересен казус. Законът явно е куц, щом допуска несъответствие между права и отговорности. В случая, несъответствието е, че допуска застрахователя да се откаже едностранно от поетата отговорност.

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Предлагам въвеждането в България на:

 

- ТАКСА СВРЪХ БОГАТСТВО (ТСБ)

- ХУМАНЕН БАЗОВ ДОХОД (ХБД)

 

ТАКСА СВРЪХ БОГАТСТВО = ХУМАНЕН БАЗОВ ДОХОД

 

Предлагам национализация на най големите крадци в България:

БАНКИ, ЗАСТРАХОВАТЕЛИ, ХАЗАРТ (алчност)

МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ (въздух)

ВОДОСНАБДЯВАНЕ (водата)

ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ (топлина и светлина)

 

Въвеждането на ТАКСА СВРЪХ БОГАТСТВО

ЗЕМЕВЛАДЕЛЦИ (Такса за земя над 1 декар/Човек)

ЖИЛИЩНИ ИМОТИ (Такса за площ над 100 кв.м/Човек)

ДВИЖИМО БОГАТСТВО (Такса за богатство над 1'000'000 Лева/Човек)

 

Въвеждането на ХУМАНЕН БАЗОВ ДОХОД

За всеки човек живеещ в България

 

 

Каубой
снимка на Каубой

Омлет се прави Само веднъж. Понимайте? Едни пробваха и СЕГА на картата ги няма. Залпът на продънето корито  още кънти и мумията е обожествявана.

БайВълчо

Приказки на аба...

 

1 декар земеделска земя ще ти изкара около 400 килограма зърно на година или най-много 10 тона зарзават (домати, краставици). Това ли е свръхбогатство?

 

Проблема на левичарите е, че са виждали нива само през прозореца на влака, а за бизнес само са чували, но иначе искат да "оправят" света.

Stern

застрахователя да се откаже едностранно от поетата отговорност.

По-скоро отказва да продължи договора с още 1 година. То и по-нататък в текста е написано, че застраховките са едногодишни и изтичат април-май.

.

А застрахователят постъпва точно като плъх в потъващ кораб. И ще има и някакви последствия - туроператорите плащат солидни премии, които сега няма да получи, а е свикнал да разчита на определени постъпления. И трябва да се навакса от другаде - я държавата услужливо да въведе още някоя задължителна застраховка, примерно имуществена, я да посегнат към редовната си торба с хитрини и да вдигнат ГО. Или пък рязко вдигане на премиите на туроператори, което ще повиши пакетите, за които така и така скоро няма да има доскорошното търсене.

PlaNed
снимка на PlaNed

Останах с впечатлението, че без застраховка остават бъдещи пътувания, но от "струпването на думички", не е много ясно какво се е опитвал да каже аФтора

Аладар

Туризма е псевдо индустрия. Епидемии, природни бедствия, политически прищявки и т.н. 

го зануляват за нула време. 

ppipi7766

Тази епидемия е 50% следствие на туризъм.

Пътуванията по работа също имат вина, но имат и някакъв смисъл.

Масовият туризъм е туморно образование, сега убива и гостоприемника.

Виконт LUX
снимка на Виконт LUX

От сиганите е. Игониха ги от  Италия и Испания..

Прабулгар

Армеец? Тимаджии, сър. Крепени от държаватана Тиквата.

Banshee
снимка на Banshee

Днес, на 04.04.20 има големи бисери. И на колежката Пипи си го бива бисерът. :))

Minderbinder

Да !

Banshee
снимка на Banshee

А прокуратурата какво ли мисли за това едностранно прекратяване на застраховка от застраховател?...

Пряко

...ДЪРЖАВЕН ЗАСТРАХОВАТЕЛ...казах🔗

Пряко

---------------------и ГО-50-60лв.🏃

Пряко

👍

TRIF007

Обикновенно във всеки нормален договор има и неустоики. Ако едностранно се прекрати договор следва да се изплати неустоиката по договора в случая.

Banshee
снимка на Banshee

Май освен ако не фалира, застахователят ще фалира ли или какво? :)

TRIF007

Ами в нормалните държави обикновенно при несъстоятелност фалира. Или се подпомага ако се окаже, че фалита е по - лошия вариянт. В БГ по  вероятно е да го отнесат тези дето има да взимат пари от застрахователите.

Zmeja

Спомням си, че "приватизацията" започна с банките и застрахователните компании. Не е случайно.

Виконт LUX
снимка на Виконт LUX

приватизацията почна  съсъ закриване на "Държавен и народен контрол"  

1 бяха складове за зърно, 2  държавни складове резерв и прочее а най първо приватизираха  съдебната власт.

Дежурния

Интересен казус. И аз си помислих, че става въпрос за отказ за подновяване, но в нета има публикувани писма за прекратяване на действащи договори. Едва ли сега или в близките 15 дена се резервират екскурзии и се плащат пари на туроператори. Каквото има като щети е преди днешна дата и би трябвало да е в обхвата на договора. Доста интересно е всъщност какво ще си помислят тези, които ще сключват застраховки от сега нататък, и то далеч не само туроператори.

Виконт LUX
снимка на Виконт LUX

Що удар  ?

Защо няма държавни  застрахователи и оператори  цяло министерство обслужва някакви ,които 80% са на тъмно от към данъци.

Verbis verbis

Забравете за туризъм.

Безсмислено мотаене, и харене на пари.

Ако искате да се разходите тази година - на село.

Прекопайте чесъна, полейте краставиците.

Ако нямате чесън и краставици, с удоволствие приемам помощ в окопаването.

Мотиката от мен.

 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Мерси.Настъпвал съм я, не повтарям.

Verbis verbis

Специално за теб - правата лопата.

За дълбоко обръщане.

На почвата.😊

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Бартерът не работи така.Сега ще ти дам работеща схема.Свързваш се с Рорик.Тя е спец по петли, ти по зарзават.Ти и даваш мотиката за да ти копае доматите и краставиците.След това и даваш половината.Тя ми ги праща, заедно с два петела.Аз отивам за риба докато ми пратиш другата половина и вземеш на кредит два петела.

Които също вече ми дължиш за консултантски услуги в земеделието и туризма.

SgtTroy
снимка на SgtTroy

вие швабите сте големи икономисти

Verbis verbis

Защо шваба? Може да е ибериец. Финансист.

Verbis verbis

Аха! А рибата без пари.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×