Quantcast
Нова комисия ще решава за доплащанията на пътните фирми | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Нова комисия ще решава за доплащанията на пътните фирми

По 8 от 10 договора за текуща поддръжка незаконно се правени основни ремонти
Обновена
1 456
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Развръзката по плащанията по пътните проекти за пореден път се отлага. Нова комисия трябва да реши дали, на кого и колко да се плати. Това е записано в окончателния доклад на Междуведомствената комисия на строителното и финансовото министерство, която по решение на парламента се занимаваше с проблема с договорите за пътни ремонти, неразплатени още от управлението на ГЕРБ.

Комисията единствено потвърждава вече известния факт, че голяма част от договорите за текущи ремонти са незаконни по Закона за устройство на територията. И препоръчва да се вземат мерки те са да узаконят и довършат.

НА ПРОКУРОР

Докладът с констатациите, че 80% от договорите за текуща поддръжка на пътища  са основни ремонти, без инвестиционно проектиране, строителни документи, без надзор и без гаранции, ще бъде даден на прокуратурата, за да бъдат привлечени към наказателна отговорност длъжностните лица, допуснали нарушение на договорите, заяви на брифинг финансовият министър Асен  Василев.

Става дума за 34 договора за текущ ремонт на пътища, сключени на първоначална обща стойност 757 млн. лв. преди две години, които в последствие са наддоговорени до 3.4 млрд. лв., от които 2.5 млрд. лв. е незаконно прикрито основно строителство. Нарушени са няколко закона и комисията по проверката препоръчва с това да се занимае прокуратурата.

Предлага се също ДНСК да направи реална проверка дали всички отсечки отговарят на изискванията за съответния клас пътища. АДФИ пък ще инспектира всички възлагания за заобикаляне на Закона за обществените поръчки, недобри финансови практики и директна измама, заяви Асен Василев.

НАРУШЕНИЯ

Финансовият министър даде няколко примера за фрапантни нарушения.

Пътен ремонт, който всъщност се оказва основен, за 45 млн. лв. в Смолянска област е започнал през август 2020 г., а чак два месеца по-късно излиза проектът. "Това е като в машина на времето. Има седем подобни случая", коментира Василев.

Обществената поръчка за основен ремонт на пътя Кърджали-Асеновград за 28 млн. лв. е спряна заради липса на финансиране, но няколко месеца по-късно - през януари 2021 г. е превъзложен текущ ремонт за 53 млн. лв. В този проект 6 метра водопровод излиза 1 млн. лв., въпреки че по задание липсва ВиК дейности. 

За строителни работи по магистрала "Тракия" изпълнителите са начислили в техническата сметка 43 320 часа проектантски труд, за да оправдаят 1 млн. лв. за проектиране.

Едни и същи ремонтни работи в различни части на страната се разминават драстично като цени на километър, посочи още Асен Василев. Най-евтино се е строяло в Ловешка област - 112 хил. лв. на км, най-скъпо в Ямбол - 1.9 млн. лв. на км. При второкласните пътища също има фрапантни разлики в цената на ремонтите - от 68 хил. лв. до 2.1 млн. на км.

"Всичко е било нагласявано, така че да обслужи определени интереси, правено е с умисъл и специфична цел", заяви Асен Василев.

Сериозни нарушения са установени и при ремонт на общински пътища, където също са остойностявани крупни суми за километър - например в Пазарджишко, 2.9 млн. лв. за км.

ПЛАЩАНЕ

Едва след като пороците при изпълнението на тези строежи бъдат поправени, тогава може да се твърди, че държавата има полза от тях и може да плати, разясни на брифинга зам.-министърът на финансите Андрей Цеков, който е председател на проверяващата комисия. По думите му всяка друго плащане е невъзможно, защото става дума за незаконно строителство.

Финансовият министър Асен Василев обясни, че ако ДНСК установи, че част от незаконните ремонти отговарят на изискванията за безопасност, ще се наложи приемането на специален закон, който указва, че тези участъци са "търпими", т.е. не са незаконни, и урежда тяхната гаранция и ред за издаване на разрешения за ползване.

Василев посочи, че е възможно да има плащане по правилата на Закона за задълженията и договорите, но не уточни в какви размери и кога това е възможно да се случи.

 

ОБВИНЕНИЯ В ЛЪЖА

По този повод регионалният министър в оставка Гроздан Караджов отново обвини в лъжа премиера Кирил Петков, който по-рано днес обяви, че докладът на комисията е доказателство, че не е трябвало да се плаща на фирмите. "Внушението, че аз съм искал да се плати без проверка, е лъжа. Точно обратното. Аз исках и първите 600 млн. лв. да се платят след проверка на комисията, а Кирил Петков настояваше това да стане веднага. И знаете ли защо? Защото предния ден той се е срещнал със строителите и им обещал парите. След това и той, и Лена Бориславова непрекъснато ме питаха дали тези пари вече са изплатени“, каза Караджов. Регионалният министър припомни и че настоящият финансов министър Асен Василев е настоявал парите да се изплатят изцяло, без никакви проверки, по време на служебния кабинет на Стефан Янев.

Строителният министър в оставка добави, че комисията не е могла да вземе решение колко от оставащите до 100% да се доплати на пътните фирми. Оправданието е, че от общо 10 души в нея е имало само двама експерти от МРРБ. Останалите са представители на МФ и на премиера. „За това се предлага тепърва да се прави нова комисия, която да преглежда договор по договор. Аз бързо ще внеса доклада с предложение в НС да се състави друга комисия“, каза още той.

Караджов припомни още, че фактът, че договорите са сключвани в нарушение на закона, не е новина. Именно заради това се наложи парламентът да вземе отношение по въпроса.

 

Какво установи комисията

 

Междуведомствената комисия е разгледала 34 доклада и над 900 възлагания на задания. При 5 от договорите не са установени проблеми при изпълнението на договорите – спазван е предметът на договор, не е нарушаван законът за устройство на територията.

При останалите са установени отклонения от ЗУТ и ЗОП. Основното нарушение на ЗУТ е представянето на основни ремонти и реконструкция за текущи. При текущи ремонти не се одобряват проекти и не се издават разрешения за строеж. За основните ремонти обаче следва да има документи. Отдавна е известно, че по наследените от ГЕРБ договори за пътно поддържане основни ремонти са представяни като текущи, за да се прескочат процедурите по ЗУТ. В резултат от работата си междуведомствената група е установила, че при договори на обща стойност 3,1 млрд. лв. основната част от парите - 2,5 млрд. лв. са отишли за дейности по основен вместо по текущ ремонт. Междуведомствената група е категорична, и че с това е нарушен и ЗУТ, и закона за обществени поръчки, защото не е спазен предмета на договорите.

Комисията обаче изтъква изрично, че изготвеният от нея анализ няма задача да се произнесе за правните последици от допуснатите нарушения по ЗОП. Комисията изтъква, че окончателно становище за спазване на ЗОП трябва да даде Агенцията за държавна финансова инспекция.

Комисията не се ангажира и с мнение каква част от тези възложени дейности реално са изпълнени и следва да бъдат заплатени. За да се отговори на въпроса какво реално е изпълнено, е необходимо обследван във всички пътни управления, последното предполага много голям екип от специалисти със съответната инженерна специалност, изтъква комисията. Оттам подчертават, че с проверката на реално извършеното е свързан и въпросът имало ли е завишаване на цените при остойностяването на дейностите. Отново подобна дейност следва да се извърши от изцяло инженерен екип, изтъква комисията.

Комисията отправя и серия от препоръки за подобряване на законите, така че да не се стига до смесване на текущи и основни ремонти.

След малко се очаква пресконференция и на финансовото министерство по доклада на междуведомствената комисия.

Още

Борисов отказа покана за дебат с Промяната

25.09.2022

3338
Финансовото министерство ще е с трети нов правилник за година

23.09.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

1322
МФ опроверга ПП за злоупотреби в одита на евросредствата

21.09.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

2359