Quantcast
Пак ще променят зелените коридори за пазаруване | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Пак ще променят зелените коридори за пазаруване

Здравният министър не разбира защо има толкова недоволни от ограниченията
12 807
 Илияна Кирилова

Часовите пояси за пазаруване в хранителните магазини и аптеките отново ще претърпят промяна. Експертите от здравното министерство обмислят ревизия на "зелените коридори" заради недоволството и на търговските вериги, и на много граждани, се разбра от коментара на министър Костадин Ангелов днес по темата.

При есенното затягане на мерките първо беше решено за хората над 65-години да бъде отредено за пазаруване времето между 8 и 10 ч. сутринта, после бе включен и двучасов следобеден пояс, а в момента е в сила 3-часов "зелен коридор" за по-възрастните, който е между 13.30 и 16.30 ч. Преобладават мненията, че решението е погрешно и създава  неудобства и напрежение.  

Сдружението на хипермаркетите вчера излезе с остро становище по темата. Българската стопанска камара също разпространи критична позиция, че и новият "зелен коридор" не е добре обмислен.

Ето част от проблемите, които откроява бизнесът: 

-  Пред магазините в началото и в края на зеления коридор се образуват опашки - а нали искаме да няма струпвания на хора.

-  Интервалът от три часа следобед е твърде широк и след изтичането му допълнително и изкуствено се създават предпоставки за струпване на пазаруващи

-   Много беловласи хора не са наясно кога могат да пазаруват и кога не   

-   Немалко възрастни обичат да си подремват следобед, а мярката обърква дневния им ритъм

 -  На служителите на магазините и на охранителите се налага да определят възрастта на клиентите "на око", което е повод за конфликти (по закон те нямат право да изискват и проверяват лични документи).

-  Не е ясно защо ограниченията са само за хранителни магазини и аптеки, а извън обхвата им остават други големи търговски обекти, където също има струпвания на хора - например строителните хипермаркети, мебелните магазини, магазините за битова техника и електроника. Няма „зелени коридори“ и в обществения транспорт.

 

Днес здравният министър се оправда, че решенията за "коридорите" били съгласувани и с хипермаркетите, и с възрастни хора. И изрази учудване, че мярката отприщва такова недоволство и се посреща с такова неразбиране.

 "Сега разбираме, че този коридор не е подходящ. И аз си задавам въпроса - къде сбъркахме, след като наложихме една мярка, съгласувана с всички.  Аз също пазарувам. аз също виждам, че има струпвания. Но защо, за бога, чакат!", възкликна проф. Ангелов по време на брифинга на оперативния щаб днес.  В същото време стана ясно, че "съгласуването" се е състояло в разговори по телефона с петдесетина българи над 65 г., а  "анкетата" показала, че хората имат различни предпочитания за времето за пазаруване.

Здравният министър  обеща ново обсъждане на темата и ново съгласуване със заинтересованите страни.

 

МЕК ВАРИАНТ

Сдружението за модерна търговия, което обединява големите търговски вериги, предлага  твърдите забрани и следобедният "коридор" да отпаднат, а вместо това да се препоръча на хората от групата 65 + да пазаруват основно в интервала от 8:00 до 10:00 ч., а пък на по-младите - да избягват този часови пояс. От сдружението подчертават, че имат готовност да организират информационна кампания за това.  И напомнят, че правят сериозни разходи, за да гарантират безопасна среда за потребителите и за служителите си -  за редовни дезинфекции, за предпазни средства, за плексигласови прегради, за информационни материали и т.н.

 

 

 

Още

Анимацията на Промяната и анимата на ГЕРБ

20.09.2022

Г-н БАЛЕВ

5023
Стойчо Кацаров получи глоба от 5000 лв. за конфликт на интереси

22.07.2022

838
С масово меле депутатите завършиха здравния бюджет

15.06.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

11317