Quantcast
Пампорово затвори всички писти, а Банско обяви опасност от лавини | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Пампорово затвори всички писти, а Банско обяви опасност от лавини

На фона на ковидкризата и януарския дъжд в Румъния тече реклама на българските ски курорти
9 994
 Илияна Кирилова

Капризите на времето нанесоха пореден удар на българския зимен туризъм.  Необичайният за януари дъжд в последните дни измете изкуствената снежна покривка на пистите на Пампорово. На сайта на курорта стои предупреждение, че днес всички ски трасета са затворени. Лифтовете също не работят. Банско пък съобщи за опасност от лавини и предупреди скиорите да не напускат очертанията на пистите.

Хотелиерите са в паника, защото разчитат именно на любителите на снежните спортове. И макар че времето вече застудява и става типично за сезона, не е ясно дали снеговалежите ще осигурят достатъчна покривка на пистите в Пампорово или ще трябва да се произведе още изкуствен сняг.  Очертава се най-кошмарният ски сезон за известния ни курорт.

За разлика от Родопите Рила и Пирин са "по-зимни" -  там сняг по пистите не липсва, като на места вече натрупал цял метър. А Боровец дори вече кани най-запалените скиори на нощни спускания на 15 януари. Но в Банско скиорите трябва да внимават за лавини.

 

Междувременно в Румъния върви силна реклама на нашите ски курорти. "България откри туристическия си зимен сезон с оферти, които не са за изпускане - 19 евро на човек за една нощ. Търсенето за ски ваканция нараства непрекъснато след излизането на страната от списъка на държавите с повишен епидемиологичен риск", пише румънският вестник "Адевърул".

Изданието посочва, че до момента най-много резервации за ски ваканция в България са направени за средата на януари и в периода на зимната ваканция на учениците в Румъния (30 януари - 7 февруари).

"Адевърул" дава на читателите си конкретна информация за условията у нас:  Ски ваканцията струва около 19 евро на човек на нощувка и закуска в хотел  три звезди и закуска, и 23 евро - в четиризвезден  хотел.  В Боровец полупансионът излиза около 35 евро на човек, а в Пампорово - 27 евро в четиризвезден хотел.

Кабинките на лифтовете се дезинфекцират редовно, като могат да влизат до четирима души или семейства с до шестима членове, СПА центровете в хотелите са отворени и туристите могат да релаксират там, пише още "Адевърул".

Ключови думи:

ски писти, зимен туризъм

Още

И зимните ни курорти ще разчитат основно на българските туристи

11.10.2020

МИЛА КИСЬОВА

2927
Банско догони Дубай по скъпо посрещане на Нова година

25.11.2019

909
Шефът на ВАС отказа съдиите за Пирин да бъдат определени публично