Quantcast
Пандемията почти докара до фалит Virgin Atlantic на Ричард Брансън | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Пандемията почти докара до фалит Virgin Atlantic на Ричард Брансън

Авиокомпанията разчита на сделка с кредиторите за оцеляването си
512
 Pixabay


Virgin Atlantic подаде молба за защита от кредиторите по Член 15 от Закона за фалитите в САЩ. Така авиокомпанията на известния предприемач Ричард Брансън се оказа поредната жертва на пандемията от коронавирус, коментира CNBC.

Превозвачът е депозирал съответния документ в американския федерален съд по фалитите в Ню Йорк след процедура във Великобритания, където Virgin Atlantic получи одобрение за свикване на събрание на засегнатите кредитори на 25 август. Очаква се тогава да бъде гласуван план за преструктуриране на компанията.

По-рано от Блумбърг съобщи, че говорител на Virgin Atlantic е заявил пред съд в Лондон, че парите на компанията ще свършат през септември, ако планът за преструктуриране не бъде одобрен.

Чл. 15 от Закона за фалитите в САЩ дава закрила на чуждестранни компании, които искат да предотвратят искове на кредитори, решили да си потърсят вземанията по съдебен път. При постигане на споразумение с кредиторите ще отпадне нуждата от подкрепа от страна на британското правителство, която търсеше Ричард Брансън.

Акционери във Virgin Atlantic са Virgin Group с 51% и и американската авиокомпания Delta с 49%. На Delta й се наложи да затвори базата си на лондонското летище „Гетуик“ и да съкрати повече от 3500 работни места, за да се справи с последствията от пандемията от COVID-19.

През юли Virgin Atlantic обяви, че е постигнала сделка с кредиторите на стойност 1,2 млрд. паунда (1,6 млрд. долара), която да осигури бъдещето на компанията след кризата. В молбата до съда компанията обяснява, че резервациите са паднали с 89% в сравнение с миналата година и че търсенето на пътувания през второто тримесечие на 2020 г. е на около 25% от нивото от 2019 г.

 

Източник: Днес.бг

 

Ключови думи:

Ричард Брансън, Virgin Atlantic

Още

САЩ няма да признаят Безос, Брансън и спътниците им за астронавти

24.07.2021

8315
Обществото отсъди: В космоса ли? Нищо особено! 

20.07.2021

Г-н БАЛЕВ

2411
Ричард Брансън излетя в Космоса

11.07.2021

6049