facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Парадокс: КЗК проверява за скъп бензин и ЛУКойл, и Марешки

Сръчкани от прокуратурата, стражите на конкуренцията започнаха ново разследване за горивата
32 295
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Комисията за защита на конкуренцията започна поредна проверка за цените на бензина и дизела - този път по нареждане на прокуратурата. КЗК трябва да изясни защо при сриващи се котировки на петрола на световните пазари у нас понижението на горивата се случва с голямо закъснение и те остават относително скъпи. Задачата, поставена от прокуратурата, е комисията да установи има ли непозволени ценови договорки между бензиностанциите - т.е. картел, или злоупотреба с пазарна мощ на някои от играчите на този пазар.     

 

В съобщението си, че започва работа, КЗК посочва кои конкретни компании ще проверява. В списъка фигурират "обичайните заподорени" - "ЛУКойл", "Шел", "ОМВ", "Петрол" и още няколко големи вериги, които отдавна търпят критики, че държат цените си високи и съмнително близки. Но този път има и голяма изненада - антимонополният регулатор е включил в обхвата на разследването си и веригата на депутата Веселин Марешки VM Petrolium, която от раждането си преди няколко години е в търговска война с големите вериги, като ги конкурира с много евтини горива. От решението, публикувано на сайта на КЗК, не става ясно защо и бензиностанциите на Марешки са в кюпа на проверката.

 

От началото на годината нефтът буквално се срина - от над 60 долара за барел в момента цената е под 20 долара. Горивата у нас обаче последваха тази "мода" много бавно и неохотно, като в момента литър бензин струва средно 1.81 стотинки,  а литър дизел - 1.88 лв. Тези нива се дължат на високите цени на големите вериги, които във вчерашния ден продаваха  бензин 95 по 1.83-1.84  лева. В същото време по обектите на Марешки в неделя масовият бензин струваше около 1.57 лв. за литър. А малки провинциални бензиностанции предлагаха горивото дори още по-евтино - под 1.50 лв. за литър.   

 

Вече няколко пъти през годините КЗК прави проверки и проучвания  на бензиновия пазар. Досега не е открила нито картели, нито злоупотреби с господстващо положение. Но пък спипа в нарушение младата верига VM - установи, че в някои месеци някои от бензиностанциите на Марешки са правили дъмпинг,  т.е. продавали си прекалено евтино.

 

НЕОБЯСНИМО

Неотдавна министърът на финансите Владислав Горанов намекна, че на българския бензинов пазар има странности, които трябва да бъдат обяснени. Той се позова на анализ на Агенция "Митници". В анализа се посочва, че при значителен спад в цената на суровия петрол в световен мащаб (с 47,4%) през месец март средните цени на автомобилните горива в България са спаднали само с около 11% процента.  

 

НА ПРИЦЕЛ 

Решението на КЗК за старт на проверката е от 16 април. В него комисията посочва, че:

"oбрaзувa прoизвoдcтвo зa уcтaнoвявaнe нa eвeнтуaлнo извършeни нaрушeния при oпрeдeлянe цeнитe нa мacoвитe aвтoмoбилни гoривa пo вeригaтa прoизвoдcтвo/внoc – cъхрaнeниe – търгoвия нa eдрo – търгoвия нa дрeбнo, oт cтрaнa нa „ЛУКoйл Нeфтoхим Бургac“,„ЛУКoйл Бългaрия“, Caкca“ OOД, „Инca Oйл“ EOOД, „Рoмпeтрoл Бългaрия“, „Eкo Бългaрия“, „Шeл Бългaрия“, „OМВ Бългaрия“, „НИC Пeтрoл“, „Пeтрoл“ и „Трeйднeт Вaрнa“ (това е дружеството, което управлява бензиностанциите на Веселин Марешки). Пoвoд зa oбрaзувaнe нa прoизвoдcтвoтo е пocтъпил cигнaл oт Върхoвнa aдминиcтрaтивнa прoкурaтурa. Към cигнaлa ca прилoжeни изгoтвeни oт Aгeнция Митници мoмeнтни aнaлизи нa пaзaрa нa гoривa в периодите  6-27 март и 30 март - 4 април за динaмикaтa нa cрeднитe прoдaжни цeни нa бeнзин и дизeл в oбeктитe на ЛУКoйл, Пeтрoл, Шeл, Eкo, OМВ, Круиз, Рoмпeтрoл, VM Pеtrоlium и Гaзпрoм. Прeдcтaвeни ca дaнни и oтнocнo cрeднитe цeни нa гoривaтa ocвoбoждaвaни зa пoтрeблeниe oт дaнъчнитe cклaдoвe".

 

 

Ключови думи:

бензин, КЗК
25

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

КЗК глобява ЧЕЗ с 5 млн. лева след жалба на "Фаст Пей"

16.06.2020

1032 6
И съдът обяви „Соф кънект“ за концесионер на Летище "София"

05.06.2020

1992 3
"Нова тв" атакува bTV с дописка от "Блиц"

05.06.2020

Обновена

7318 10

Коментари

nafta

Марешки пак ще отнесе някоя глоба. Ще ми продава газ по 65 стотинки, не го е срам!

Boris65

Агент на Кремъл !

volog2

Нищо няма да излезе от тази поредна предизборна повърня. 
Беше ми ясно, че няма как Марешки да тръгне в началото без подкрепа отгоре, но бях малко наивник че ще е за добро. Той си спря обаче напълно експанзията, няколко малки станциийки около него бяха затоврени и няколко по-големи вносители ударени. (Не казвам че той ги е "поръчал") Просто стана част от статуквото, както е и част от властта. Не виждам защо да не го проучат. Той го играе добрия бензинаджия срещу лошия бензинаджия Лукойл в пиеската. А дребните продължават да ги гонят от сцената.

paragraph39

Само да попитам:

Абе, нали "демократите" твърдяха, още от зората на Демокрацията, че "Едно нещо струва/Цената му!/ толкова, колкото Купувачът е готов да плати за него!" ?! Както и, че "Държавата е лош стопанин!"- сиреч, Частникът е добър, НЕ прави лоши неща/ вкл. спекулиране с Цените на стоката му на "свободния" Пазар!/....! Както и, че Държавата/социалистическата, де!/, чрез държавно определените цени на стоки и услуги, "деформира и убива" Свободния Пазар" и Свободната Инициатива" и НЕ позволява "Свободно демократично Ценообразуване" и т.н.?!?

А сега, и преди, от 1989 г. насам ни говорят за лоши, гадни и ужасни Картели и картелчици/пфу, лоши Частници, нали?!/, за "спекуланти"/пфу, лоши Частници, нали?!/, за "нелоялна конкуренция" /пфу, лоши Частници, нали?!/ , за манипулиране на Пазара/пфу, лоши Частници, нали?!/, за данъчни измамници/пфу, лоши Частници, нали?!/ и прочие "демократични Частнокапиталистически Реалности"?!

А?!

keen_

Очевидно си написал някаква глупост. Не знам дали си вярваш, защото обяснението е очевидно, но все пак ще обясня. "Едно нещо струва толкова, колкото купувачът е готов да плати за него"... КОГАТО има пазар. Сиреч, конкуренция. През останалото време нещото струва толкова, колкото ти каже монополистът. Затова цените на монополистите трябва да се регулират.

Понеже в България пазар на горива няма, цената трябва да се регулира, защото влияят пряко на цените на стоките от първа необходимост.

mamut

е да ама по директива не подлежат на регулация. в съседна турция техния енергиен регулатор  и регулира, но не са по ниски от нашите

volog2

Вместо да се занимава с веригите, КЗК би могла да проуче какво стана с Полисан - защо беше фалирана, базите й разпродадени, а един от управителите й самоубит? Това беше единственият конкурент, па макар и с дял по-малък и от 5%, на Лукойл на ниво производство на дизел.

Solace

Ми, Полисан доставяше на Марешки. И тъй като някак не отиваше да ударят Марешки - удариха му доставчика. 

Оттогава Марешки спря да отваря нови бензиностанции - оставиха го с това, което бе отворил, и всички са щастливи...

 

 

 

vasilevil

Не виждам марешки за какво?Явно заради това че не се е включил в картела?

Solace

владко-с-мозъчето-гладко сега ли установи, че пазарът на горива в България е странен? Толкова години начело на финансовото министерство, и най-накрая проумял. Леле, с това темпо, докато узрее за нещара от живота трябва да е още няколко стотин години министер...

Хайде след това да започне по ред през НАП - строители (продаващи по хиляди кв.м. с печалба по 300-500 евро на квадрат, но отчитащи мизерни счетоводни печалби), земеделци (обработващи десетки хиляди декари зърно, но също с мизерни счетоводни печалби въпреки облекченията), търговци на зърно (изнасящи качествена пшеница и внасящи некачествена, като за разликите в цената няма да отварям дума), вечно ощетените хотели и ресторанти и т.н. Има доста за кòпане, само трябват топки и желание...

Хулиган

Леле, с това темпо, докато узрее за нещара от живота трябва да е още няколко стотин години министер...

А като се добави и при такова великодушно местно население, хилядолетие не му мърдат да министерства...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/darzhavata-govori-vazpitano/

Калпазанче

Ако Марешки не подкрепя Бибитко във възлови моменти отдавна да е заминал по трасето! Държат го на верижка Инструментите Му ... Така е с много хора! Държавата се крепи на компромати държани в чекмеджета и пускани при необходимост!

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Някой знае ли защо при Марешки няма ПОС терминали? Плаща се само кеш, в брой или с пари на ръка.

vasilevil

Марешки го обясни няколко пъти че ако въведе пос терминалите трябва да вдигне цената на горивата защото има такси.Човека не искал да товари клиентите.

mamut

не само това, НАП му хваща оборотите веднага,защо през апаратите директно в нап и митници за акциз и ддс,както и при другите вериги. около30% в някои случаи и 16%, от крайната цена на горивата е цената на петрола. ДДС и Акциз е проблема., защото тук ддс го начисляват на цената след като е добавен акциза, вероятно това КЗК няма да го открие,щото ще наруши фиска. близо 50% от крайната цена е акциз.

Luft hans

Ако всичко е чисто и не е за криене на обороти, то кеша е единствения начин да спестиш допълнително финансово натоварване. Всеки, който обработва и гарантира финансовата транзакция си взема някакъв процент или части от него от цената на извършената услуга. Ако например се плаща с карта и ПИН валидирането става в реално време и съответно се начислява може би 1%-1.5%. Не знам за България. В Германия е от 0,5% при плащане с подпис до 3% с ПИН. Зависи от обема. 

При цените на Марешки предполагам, че всеки процент е от значение.

Желязко Желев

           Oт времето на класиците на пол.икономия е извесно,че монопол и картел винаги има когато броя на  учасниците в един пазар им позволява да се договорят.Може да са 100 или 1000 няма значение колко важна е възможноста.В по ново време един математик получи нобел по-икономика.Та той твърди,че и няма нужда да се договарят.Те просто действат на принципа на глутницата.В последното десителетие една швейцарска банка прави мащабно ''преброяване на вълците'' 130+.Сто тридесет и няколко играча и крайни титуляри на собственост контролират 2/3+ от СБП.

          Срещу картела и монопола има едно лекарство-държавата.Сега сложете на кантар 200+ държави и 130+ сабственици.За икон.мощ пък въобще няма смисъл да разсъждаваме.

         Марешки и ко и България е обречена в тая битка.Г-н Ишияс и г-жа Гинекология затова се инсталират.

        Преди години до всяка Бензиностанция на Марешки Лукойл подържаше по -ниска цена от Марешки.На другите им бензиностанции цената значително беше нагоре.Глобиха Марешки заради една аптека,че правела нелоялна конкуренция на съседна.Грабежа продължава с пълна сила.Предполагам най-големия разспространител на Совид 19 е пътническата авияция.Един в самолета да е вирусоносител заради вентилациятастават всички.Предполагам държавите и градовете с огромни летища ще са най заразени.Но няма да видите нито едно разследване по въпроса.Няма как 1/130 от глутницата да бъде уличена.

paragraph39

keen,

/:/ Очевидно си написал някаква глупост. Не знам дали си вярваш, защото обяснението е очевидно, но все пак ще обясня. "Едно нещо струва толкова, колкото купувачът е готов да плати за него"... КОГАТО има пазар. Сиреч, конкуренция. През останалото време нещото струва толкова, колкото ти каже монополистът. Затова цените на монополистите трябва да се регулират.

........................................................................................................................

НЕ "цените на монополистите" трябва да се "регулират"/ това какво пък значи?!/, а да НЕ се допуска на Пазара да има монополист/и/!

Схващаш ли разликата?!

Цената е: Себестойност/Разходи/ + калкулирана в Цената Печалба!

Може държавата да сложи, със Закон/ важащ за всички производители и търговци!!!/ Таван на допустимата Печалба- това ДА, но НЕ може да държавата да наложи долна или горна граница на Себестойността! ТЧК

Отделно, пък, нефелното и невярното, което си казал/написал/, че "...КОГАТО има пазар. Сиреч, конкуренция."! Запомни/ и, ако можеш, го разбери?!/: Пазар има всякога, когато Производитят на стоки НЕ ги произвежда за себе си, а да ги продаде на другиго на Пазара!

Т.е., НЕ "пазаренето"/уйдурмата за Цената!/ между Производител илиТърговец и Купувач е същността на Пазара, а това, че продаващият на Пазара НЕ продава стоката си НА себе си, а на друг/и/- като я разменя или за пари, или за стоката на друг!

П.П. Няма да слагам епитет на написаното от тебе- под достоинството ми е!

paragraph39

Желязко Желев,

/:/Oт времето на класиците на пол.икономия е извесно,че монопол и картел винаги има когато броя на  учасниците в един пазар им позволява да се договорят...

.........................................................................................................................

Монопол и Картел са две РАЗЛИЧНИ неща!

Може да има Монопол и БЕЗ да има Картел!

Например, ако и когато Държавата е Монополист! При Социализма, например, но и НЕ само при Социализма!

Картел е когато има договаряне/уговаряне/ между РАЗЛИЧНИ производители или търговци, относно Цената на една и съща стока или услуга, произвежзана или продавана от всеки от тях!

Желязко Желев

   Чети внимателно.Написал съм  '' монопол и крартел''.Доколко са различни?Е няма пълно тъждество,но ик.същност е еднаква.Цял нобелов лауриат по икономика твърди че картелно поведение е норма и без договаряне.Имаш самучувствието да спориш с прототипа на ''Красив ум''?

volog2

Марешки е без ПОС но е с касови апарати. Сто пъти ги сменяха за да ги направят да се отчитат в реално време до НАП. Не му е в кеша далаверата.

Boris65

Скоро Русия ще фалира и бензина ще е без пари. 

Evg70

Бб пак е паднал на белот. И е крив. А пък и тарикатите се прибират да работят. Страх го е да не напишат в декларациите - основание за прибиране в София- сваляне на правителството. 

Ех, мечти...

Скоро...

sega_reader

Абе вие май не разбирате, иска ви се живота да бъде както преди, а то няма как да стане.

Да се събудим и всичко да си е по старому.

Това бълнува всеки консуматор по света.

Хубавото свърши отдавна, време е за отърваване от паразитите !

Ще останат само професии, които произвеждат нещо, въздухарите ще поизчезнат, обслужващата сфера и услугите също.

Опичайте си акъла и не пишете глупости по форумите, празнодумците също ще бъдат ударени жестоко.

mamut

 

Средни цени на бензин А 95, дизел и пропан-бутан, използвани като моторно гориво през периода 13.04.2020 г. - 19.04.2020 г.

Вид моторно горивоСредна цена с данъци (лв./1000 л.)Средна цена без акциз и ДДС (лв./1000 л.)

Бензин A 95                      1 722.9                                                                                    725.8

Дизел                                 1 715.7                                                                                    783.7

LPG                                         770.1                                                                                    454.8

Влез или се регистрирай за да коментираш

×