Quantcast
Парадокс: При 30% затворени хотели плажовете у нас не стигат | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Парадокс: При 30% затворени хотели плажовете у нас не стигат

Въпреки всички ковид ограничения българският турист предпочита Гърция пред Черноморието, отчитат от бранша
11 096
 Илияна Кирилова

За парадоксална ситуация на българското Черноморие сигнализираха от асоциацията на туроператорите и туристическите агенти (АБТТА). Според Димитър Попов от браншовата организация въпреки че почти 1/3 от хотелите не работят това лято, има недостиг на места за плажуване.

"У нас и при 30% затворени хотели, пак има бой по плажа. Хората спят по шезлонгите, защото няма място на плажа - заяви представителят на АБТТА в предаването "Неделя 150" по БНР. - Може би трябва да се пренасочим към пазари, при които хората не търсят плажове. Затова се разви и алкохолният туризъм. В по-далечна перспектива ще трябва да се връщаме към туристи от Близкия изток, от арабския пазар... Които търсят не плаж, а забавление, хазарт."

По думите на Попов летният сезон през 2021 г. е по-добър от миналия, "но можеше да е далеч по-добър". Според него много от мерките за помощ в ковид кризата са закъснели, а самите противоепидемични мерки "също са объркващи".

"Притеснителен е фактът, че въпреки всички ковид ограничения в Гърция, българските туристи все пак масово предпочитат южната ни съседка за лятната си ваканция", обобщи Димитър Попов.

Той разкри още, че по северното ни Черноморие туристите са основно от Румъния. И прогнозира множество фалити в бранша наесен:

"В чисто икономически план се реализират много малко нощувки. Имаме 4,6 млн. реализирани нощувки в хотелите, което е нищо. Включително българите реализират малко нощувки."

Още

Светиите и зехтините на остров Брач
10% от хотелите у нас затворили заради коронавируса
Добре дошли в центъра на Вселената