Quantcast
Плащанията към НАП София вече са само по електронен и банков път | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Плащанията към НАП София вече са само по електронен и банков път

ОББ закрива клоновете си в столичните офиси на приходната агенция
4 479

От 1 юли плащанията на данъци и осигурителни вноски в 13-те офиса на НАП в столицата се извършват само по електронен път или с банков превод. До края на месеца ОББ ще закрие всички свои клонове в столичните данъчни служби.

Данъкоплатците ще може да ползват ПОС терминали, ако решат да направят плащането на място в данъчната служба. Те може да направят това и чрез елекронния портал на НАП. И в двата случая преводът е безплатен.

Другата опция за данъкоплатците е да превеждат данъци и осигуровки по банков път от всяка банка в страната. За това обаче се дължи такса според тарифите на финансовите институции.

Години наред в офисите на НАП работеха клонове на СИБанк, през които ставаше плащането на данъци, осигуровки и различни глоби и санкции. След обединяването на СИБанк с ОББ през миналата година обслужваща банка стана ОББ. От 1 юли банката по свое желание е решила да закрие своите клонове в офисите на приходната агенция в столицата.

Всички останали офиси на приходната агенция, в които има банкови гишета, ще продължат да работят по досегашния начин и занапред, уточняват от НАП. Неясно остава защо навсякъде не бъдат монтирани ПОС-терминали, така че плащането на налози да стане безплатно за всички.

Всъщност плащането на данък върху доходите на физическите лица и на осигуровки от самоосигуряващи са на банковото гише в данъчния офис бяха без банкова такса и досега. За всички останали налози обаче, влючително и превеждането на осигурителни вноски от работодателите, както и на различните глоби и санкции, клоновете на ОББ начисляваха такса за "услугата".

От НАП напомнят, че от 2018 г. са въведени възможностите за плащане с виртуален и физически ПОС терминали. До момента без такси са платени близо 480 млн. лв., като общият брой на преводите е почти 1.5 милиона. Общо над 80 млн. електронни трансакции годишно се извършват с електронните услуги, предоставяни от приходната агенция, като делът на електронната комуникация надхвърля 90%.

Ключови думи:

НАП, ОББ, плащания

Още

С 55 млн. лв. НАП ще компенсира последните фирми от локдауна

12.06.2021

3363
Санкциите по закона "Магнитски" изненадаха и управляващите
Казусът с теча на личните данни стигна до Съда на ЕС

07.06.2021

РАДА НИКОЛОВА

2419