Quantcast
Правителството одобри помощите за потребителите на природен газ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Правителството одобри помощите за потребителите на природен газ

След мораториума няма да има шоково поскъпване на тока, увери премиерът Кирил Петков
Обновена
3 343
 БГНЕС

На днешното заседание правителството е одобрило компенсациите за битовите потребители на природен газ. Домакинствата ще получат по 26.77 лв. за мегават час за декември и 42.33 лв. за януари. Те ще бъдат получени накуп през февруари, като бъдат приспаднати във фактурата за потребения газ.

"Няма проблем с получаването на нотификация от ЕС за тази помощ, няма да има забавяне", увери след заседанието министърът на енергитиката Александър Николов. Все още обаче не е определена помощта за февруари и март, тъй като няма яснота за цената на природния газ за тези два месеца, каза Николов.

След падането на мораториума върху цените на електроенергията за битовите потребители, няма да има шоково поскъпване. Това увери днес премиерът Кирил Петков.

Той обясни, че по-високите сметки на тока в сравнение с миналата година, които домакинствата получават в момента, се дължат на увеличението на цените от 1 юли 2021 г. "Цената на тока за битовите потребители е под мораториум и тя не е била вдигана от началото на тази година и няма да се вдига, докато действа мораториумът", каза Петков.

Що се отнася за бизнеса премиерът обясни, че новите компенсации ще бъдат усетени през февруари. Тогава фирмите ще получат помощта за декември и януари наведнъж и сметката за тока ще бъде значително по-ниска.

Бизнесът вече беше компенсиран със 110 лв. за всеки използван мегаватчас от бюджета за месеците октомври и ноември. За декември решението за помощта е 130 лв. за мегаватчас, а за периода януари-март компенсацията ще е до 250 лв. за мегаватчас.

Министрите са обсъдили днес и мерки, свързани с управлението на язовирите. "Там е пълна бъркотия. Някои язовири са с повече от един собственик, други още не са предадени, има и с неизрядни документи", заяви премиерът.

Правителството ще изготви обща стратегия с всички министерства, както и работна група, за да се изработи ясен механизъм за управлението на язовирите. "Това трябва да се случи бързо, за да не ни изненада пролетта”, каза Петков.

Още

Кирил Петков ще се види с папата за 24 май

22.05.2022

345
Кирил Петков е смаян, че 20% от българите все още подкрепят Русия

22.05.2022

879
Илияна Йотова отговори на премиера за Северна Македония и КСНС

21.05.2022

Обновена

4228