Quantcast
Правителството създава държавни бензиностанции | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Правителството създава държавни бензиностанции

Новата петролна компания ще разполага със складови бази и ще работи на минимална печалба, обещават министри
Обновена
4 130
 Илияна Кирилова

Изненадващо Министерството на финансите съобщи, че предлага създаването на държавно предприятие „Държавна петролна компания“ към министъра на икономиката. До една година тя ще изгради верига бензиностанции в цялата страна.

Компанията ще изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти. Целта била да се оптимизира управлението на задължителните резерви, както и да се гарантира постигането им и устойчивото им поддържане в изпълнение на изискванията на европейското законодателство.

 

"С оглед подобряване на конкуренцията на пазара и осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса като допълнителна дейност, компанията ще изгради в следващата една година бензиностанции на територията на цялата страна в населените места и на основните пътни артерии", се казва в съобщението на МФ.

 

Министърът на икономиката Емил Караниколов не успя да даде повече подробности по идеята, защото тя тепърва щяла да се изчиства. Според него с навлизането на държавни бензиностанции пазарът на горива ще стане по-прозрачен и предвидим. Така се отговаряло и на европейско изискване - кое е то, министърът не уточни.

 

"Приемете, че на пазара ще има още един играч. Ако въпросът е дали това ще е допълнителна гаранция за ефективна конкуренция – да. Когато има още един играч, който работи на минимална надценка, това е добре на потребителите. Никъде това не е забранено. Типовете собственост са равнопоставени. Да се надяваме, че ще работи като добър доставчик", коментира по-късно на брифинг в Министерския съвет за икономическите и социални мерки на правителството вицепремиерът Томислав Дончев.

Предвижда се и държавната компания да разполага и със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители. 

С цел гарантиране на максимална конкуренция на пазара на горива лицензираните складодържатели няма да могат да отказват съхранението на горива на други вложители, се казва още в съобщението на МФ.

Намерението за създаване на Държавна петролна компания се появява на фона на законови промени, които задължават в кратки срокове "Лукойл България" да раздели петролните си бази в отделни данъчни складове с отделни лицензи и допълнително оборудване с измервателни уреди и видеонаблюдение. Заради кратките срокове - до септември, и огромните инвестиции - над 200 млн. лв., "Лукойл България" предупреди наскоро, че има опасност да спре работа.

 

КОНКУРЕНЦИЯ

Идеята да има повече складови бази е добра, защото не е тайна, че точно в тази дейност конкуренцията куца. Но не е ясно защо е нужно държавата да създава собствени бензиностанции - на пазара на дребно има много играчи. Там от години съществуват подозрения, че големите вериги се договарят да държат цените високи. Решението на този проблем обаче е в ръцете на Комисията за защита на конкуренцията, която вече няколко пъти през годините прави "задълбочени" анализи и разследвания и все не може да открие картел.

 

 

Още

Държавният резерв брани със зъби и нокти тайните за запасите с горива

19.10.2021

ТАНЯ ПЕТРОВА

4869
Асен Василев: ИТН предложи невъзможно бюджетно уравнение

17.07.2021

13441
Китай може да стане акционер в петролния гигант Saudi Aramco  

04.05.2021

759