Quantcast
Премиерът Янев изненадващо уволни заместник на министър Комитова | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Премиерът Янев изненадващо уволни заместник на министър Комитова

Отстраненият по неясни причини Тодор Анастасов последва съдбата на бившия шеф на АПИ, който преди дни се прости с поста си
Обновена
9 717
 БГНЕС
Апостол Минчев (вляво) и Тодор Анастасов (до него) вече не са част от екипа на министър Комитова.

Един от заместниците на регионалния министър Виолета Комитова - Тодор Анастасов, е бил отстранен, стана ясно снощи. Изненадващата новина бе съобщена от правителствената информационна служба, която изпрати телеграфно прессъобщение, състоящо се от едно изречение: "Със заповед на министър-председателя Стефан Янев от длъжността заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството е освободен Тодор Анастасов. Причини не се посочват.  От МРРБ също мълчат за мотивите за внезапното уволнение на ключова фигура в кипа на Комитова. Тази потайност е странна на фона на честите уверения на служебните министри, че държат на пълна откритост и прозрачност. 

 

По-рано през деня БНР съобщи, че по непотвърдени данни министър Комитова е решила да се раздели със заместника си, защото именно той й е препоръчал за ръководител на Агенция  "Пътна инфраструктура" Апостол Минчев. Самият Минчев бе уволнен във вторник, след като се оказа, че е пратил нареждане до всички звена на АПИ в страната тещущите пътни ремонти да бъдат спрени "до второ нареждане". Арх. Комитова обяви, че това "замразяване" изобщо не е било съгласувано с нея, определи го като саботаж и показа червен картон на Минчев. 

Освободеният началник на АПИ до ден-днешен не е коментирал по какви причини е решил да блокира временно ремонтните дейности и защо го е направил през главата на министъра. Самата Комитова, както и министърът на финансите Асен Василев вече няколко пъти се оплакаха, че в месеците преди идването на служебния кабинет старото ръководство на пътната агенция е раздало ремонтни обществени поръчки за 2.8 млрд. лева - при положение че разполага с бюджет под 400 млн. лева,  и че по тази причина има забавяне на плащания към фирми, които коректно си изпълняват задачите и очакват да си получат парите за свършената работа. Става дума за неразплатени над 600 млн. лева, вкл. и за ново строителство, а от строителния бранш дори говорят за над 1 млрд. лева.  

"Апостол Минчев ми беше препоръчан от зам.-министър Тодор Анастасов да оглави АПИ. Може би се предоверих, за което много съжалявам и сега съм много разочарована", обясни арх. Комитова през БНР в деня, в който уволни шеф Минчев. 

Междувременно се появи и друга версия за отстраняването на председателя на АПИ, свързана с конкурса за изграждане на тунела под вр. Шипка  - проект за стотици милиони левове. Още в началото на седмицата "Офнюз" писа, че има данни, че изпълнителят вече е избран тихомълком, а вчера "24 часа" добави нов "нюанс" - че Апостол Минчев е бил "приканен" да прекрати конкурса, но е отказал и това му е коствало поста. 

Известно е, че обществената поръчка за пробива под връх Шипка е на финала си. Тръжната комисия вече отвори офертите и се знае кой участник каква цена предлага, като най-ниската е 358 млн. лева. По принцип е напълно възможно процедурата да бъде прекратена, защото всички оферти надхвърлят прогнозната цена, обявена от пътната агенция - 320 млн. лева. "24 часа" обаче твърди, че (вече бившият) шеф на АПИ е одобрил резулатите от конкурса. Според класирането мегапоръчката трябва да бъде дадена на консорциум с участието на Велико Желев - един от големите и разрастващи се играчи в пътищарския бизнес,  който по времето на кабинета "Сакскобурготтски" бе зам.-шеф на пътната агенция, а за кратко и нейн шеф. В момента текат срокове за обжалване. 

Въпреки повишения медиен интерес към темата в последните дни от МРРБ упорито мълчат и не казват какво се случва с процедурата за пробива под Шипка.

Остава загадка дали отстраненият зам.-министър има нещо общо със събитията около тази поръчка и с какво точно е ядосал или разочаровал началничката си Комитова. Тодор Анастасов е казал пред "24 часа", че е в отпуск по семейни причини, но не е пожелал да коментира причините за уволнението. 

По всичко личи, че кадровите трусове в МРРБ са свързани с невидими сблъсъци между големите играчи в пътното строителство.

 

 

Още

Асен Балтов бе уволнен и като редови лекар от "Пирогов"

13.09.2021

Обновена

9736
Комитова продължава със странните назначения

23.08.2021

6010
Премиерът уволни още един заместник на Комитова

13.08.2021

4711