Quantcast
Превозвачи: ЕК разрешила временно по-нисък акциз на горивата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Превозвачи: ЕК разрешила временно по-нисък акциз на горивата

Обидени на кабинета от бранша искат компенсации и оставката на трима министри
6 372
 Илияна Кирилова

Автомобилните превозвачи в България обявиха, че от ЕК можели да разрешат временно намаляване на акциза на горивата, но нашето правителство се ослушвало. Това стана ясно на пресконференция на представители на различните сдружения в сектора.

Според Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи имало писмо от Пауло Джентилони, член на Европейската комисия по икономика. В него между другото пише следното: Съветът на ЕС може да разреши на държава- членка временно да прилага намаления и под минималните ставки на акцизите на горивата по специфични политически съображения. Исканията за дерогация се оценяват от Европейската комисия, включително при необходимост за спазване на правилата за предоставянето на държавна помощ.

Арабаджиев твърди, че свалянето наполовина на нивото на сегашния акциз на горивата

 

би поевтинило цените на масовите бензин и дизел с по около 45 стотинки на литър.

 

По думите му, това била една от причините да искат оставките на финансовия министър Асен Василев, на строителния Гроздан Караджов, а също и на транспортния Николай Събев, който не правел нищо за автомобилните превозвачи.

Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи припомни, че високите цени на горивата се плащат от клиентите на превозвачите чрез поскъпването на услугите и е време и автомобилният транспорт у нас да получи и компенсации заради скъпите горива, както това се прави в други страни от ЕС. Тя припомни, че от транспортния бранш искат още и спешни икономически мерки и овладяване на инфлацията, отпадане на биодобавката на горивата за период от 6х месеца, мораториум върху цените и обхвата на тол таксата. Милтенова повтори и намеренията на бранша на 18 май с транспортна стачка да блокират всички превози в държавата. В тази връзка Йоанна Лалова от Европейския транспортен клъстер заяви, че в България може да остане без доставки на храни, както това се е случило след Брекзита във Великобритания.

От бранша се заканиха още, че ще подкрепят всякакви протести на други работодателски организации. На въпрос дали сега във време на икономическа война срещу България от страна на Русия, протестите им няма да се тълкуват като политически, Магдалена Милтенова каза:

 

„Икономическата война, която води правителството не е наша война.

 

Това, че газът беше спрян и ние в момента ще плащаме 20% по-скъпо, ще се отрази отново на превозвачите, но това беше тема, която не искахме да захващаме днес“, поясни тя. По думите й скъпият метан ще удари много тежко автобусния бранш.

„Въобще не искаме да намесваме геополитика, въобще политика, въпреки, че днес искаме оставки, защото това са само маневри за отклоняване на фокуса от нашите искания. Ясно сме ги заявили и от 2 месеца говорим за тях и нищо не се случва. Нямаме политически залитания“, каза Йордан Арабаджиев.

Относно проблема с вкарването на второкласните пътища в толсистемата Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи в България смята, че е

 

по-редно да се качат цените за ползване на автомагистралите

 

и първокласните пътища. Според него по този начин ще се увеличат приходите най-вече от транзитния трафик от чужди камиони и автобуси, които сега плащат прекалено малко. Димитров посочи за пример Германия, където пък се прилага субсидиране на местните фирми занимаващи се автомобилни превози. В Италия пък с превоз на определени категории товари могат да се занимават само дружества регистрирани там. Той предложи и тол таксите да започнат да се облагат с ДДС, което също ще вдигне приходите в хазната и така ще може да се отделят повече средства за пътищата. Димитров смята още, че у нас качеството на горивата не добро и това предизвиква повишен разход и така на практика те стават по-скъпи. По същия начин, по думите му, стоят нещата и с качеството дори на новите шосета. Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) продължава да възлага строителство или реконструкция на пътища с намалени показатели за товароносимост и те много бързо се разбиват.

На пресконференцията стана ясно още, че превозвачите се чувстват обидени от думите на вицепремиера Асен Василен вчера, който каза за тях, че те не искат да плащат толтакси, но ще им се наложи да плащат. Христо Радков от Българското обединение на шофьорите каза, че секторът е генерирал 13% от БВП на страната и през миналата година от българските превозвачи са платени тол такси за 161 млн. лв.

Още

Транспортни фирми плашат с 20% ръст на цените заради нови тол такси

23.06.2022

Обновена

1782
Кабинетът „Петков“ падна

22.06.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

14736
ИТН се разцепи с обвинения в мутренски натиск и слугуване на мафията

13.06.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

7795