Quantcast
Проверки на НАП изсветлиха „забравени“ дивиденти за 725 млн. лв. | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Проверки на НАП изсветлиха „забравени“ дивиденти за 725 млн. лв.

14 180
 Илияна Кирилова

Над 1020 фирми са декларирали изплатен дивидент на стойност близо 725 млн. лв. вследствие на предприетите от юли насам от НАП проверки на обявените във финансовите отчети касови наличности. Това съобщи агенцията за приходите, която припомня, че дивидентите, които собствениците на фирмите получават, се облагат с 5% данък.

НАП са проверили над 1500 фирми за нелогично високи касови наличности. В голямата част от случаите данъчните откриват, че тези пари липсват в касите на фирмите и вероятно са отишли в банковите сметки на собствениците. При това положение те трябва да бъдат декларирани като дивидент и да бъдат обложени. При 609 от дружествата например данъчните инспектори са установили много големи несъответствие в касите - общо за повече от 337,6 млн. лв.

При близо 600 дружества проверките на място продължават, като наличните в касите средства се преброяват, описват се всички купюри и се сравняват с посочените в счетоводните отчети.

Освен проверки на място НАП изпраща електронни писма или обаждане от информационния си център. Напомняния са получили 11 588 рискови дружества. По този начин приходната агенция насърчава фирмите доброволно да прегледат отново счетоводните си запаси и да направят корекции в годишните си финансови отчети, в случай че не всички суми са действително налични в касите им.

Ключови думи:

НАП, проверки, дивиденти

Още

Докаран до фалит търговец осъди НАП, ВАС и Народното събрание

21.05.2022

12907
Университети държат професори в пенсионна възраст
Печалбата на банките скочи с 60% през първото тримесечие

06.05.2022

МИЛА КИСЬОВА

1473