Quantcast
Разкрита е схема за избягване на мита и ДДС при внос на автомобили | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Разкрита е схема за избягване на мита и ДДС при внос на автомобили

По документи са обмитявани катастрофирали и пострадали от градушка и наводнение коли
2 634
Две от "катастрофиралите" коли, внесени през Бургаската митническа дирекция.

Директорът на Агенция „Митници“ Павел Тонев е разпоредил проверка на декларирането на автомобили от трети страни за периода от 1 януари 2019 г. до 1 юни 2021 г. във всички митнически учреждения.

Поводът са установени случаи на внос на луксозни леки автомобили, за които са декларирани и приети силно занижени митнически стойности с цел избягване заплащането на мито и ДДС. Всички установени 29 случаи са в митнически учреждения от Бургаската териториториална дирекция, т.нар ТД Южна морска.

"С цел оправдаване приемането на митническа стойност до 10 пъти по-ниска от реалната на аукциони и търгове, в голяма част от случаите автомобилите са описани като „катастрофирали“, „повредени“, „дефектирали“, „наводнени“, „ударени от градушка“, както и „с механични проблеми“ и други, които не са видими и се доказват единствено с техническа експертиза", съобщават от Агенция "Митници".  

Констатирани са случаи, в които при митническото оформяне е прилаган снимков материал на катастрофирали автомобили, но в хода на проверката е установено, че те не отговарят на реално представените пред митническите учреждения.

По предварителни данни избегнатите с тези измами мито и ДДС в тези 29 случая са в размер над 220 000 лв.

На 5 юни т.г. са задържани три луксозни автомобила, описани по документи като катастрофирали, посочват още от Агенция "Митници". При проверката, извършена от подновения състав на митнически пункт „Пристанище Бургас Център“, е установено, че по автомобилите няма никакви следи от катастрофи, а декларираните стойности не съответстват на състоянието им.

Възложената от директора на Агенция „Митници“ проверка ще приключи в началото на юли, а след това действия ще бъдат предприети и от възстановената с новия Устройствен правилник на Агенция „Митници“ дирекция „Последващ контрол“, посочват от ведомството.

Още

ЕС спира продажбите на бензинови и дизелови автомобили до 2035 г.

29.06.2022

1550
Двайсетина коли показаха на ретро парад в Банкя

25.06.2022

Обновена

6578
Предлага се само три вида хляб да бъдат с 0% ДДС от 1 юли

24.06.2022

МИЛА КИСЬОВА

6903