facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Ресторантьорите пак попариха надеждите за по-ниски цени

40% от заведенията успяха да отворят и част от тях работят на загуба, твърдят от бранша
5 589
 Илияна Кирилова

Ефектът на намаления ДДС за ресторантите няма да се разпростре до джоба на клиентите, даде да се разбере представител на бранша в интервю пред БНР. "Много трудно можем да си позволим намаляване на цените за клиентите. Това ще генерира допълнителна загуба, която ти трябва да покриеш от собствения си джоб", коментира Желязко Каракашев, ресторантьор от Варна и преподавател в тамошния Икономически университет.

"За да се намалят цените, ресторантите трябва да започнат да генерират печалба. От друга страна разнообразието от заведения е много голямо и ако има възможност, пазарът ще регулира цените. Но в момента цените са насочени предимно за намаляване на загубите на ресторантьорите", коментира Каракашев.

Въпреки че в този сектор са най-ниските декларирани доходи в България, Каракашев обясни, че работната заплата е сериозно перо от разходите. "Ако в единица оборот в търговията процентът на труд е един, то в туризма и ресторантьорството той е многократно повече. Процентът, който внасят ресторантите, е доста по-голям, затова в цяла Европа има специфично диференцирани ставки за ресторантите", обясни той. ДДС също бе посочен като голям разход, затова и свалянето му се третира като най-бърза антикризисна мярка.

Каракашев прогнозира изключително труден сезон. Само 40% от заведенията в момента са отворили, но няма гаранция, че всички работят в режим на рентабилност, посочи той. Както е известно, към настоящия момент работят само терасите на открито, но от правителството обещаха скоро да се помисли и за затворените части на ресторантите. Новите изисквания за здравна превенция са свързани и с много допълнителни разходи и част от заведенията ще работят на загуба. От една страна бизнесът изисква присъствие на пазара, но от друга - всяко от заведенията ще се бори за намаляване на загубите, коментира Каракашев.

"В ресторантьорския бранш има натрупани много проблеми, които бавно набираха скорост и в една критична ситуация се появиха със своята острота", обясни ресторантьорът. Той изброи поскъпването на стоките, водата, тока, нарастването на заплатите и осигуровките, въвеждането на "нови такси и задължителни абонаменти". "В същото време, цената на продукта, който се предлагаше, не можеше да нараства със същия процент и с това се минимизира печалбата. Така че това е един процес, който не е започнал от днес, той просто се изостри в последните дни и седмици", коментира Каракашев.

24

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

180 нови случая на коронавируса бяха отчетени у нас

05.07.2020

Обновена

5238 168
Гърция забрани на граждани на Сърбия да влизат заради COVID 19

05.07.2020

Обновена

3716 19
Германия ограничи до края на август пътуванията до Турция

05.07.2020

404

Коментари

vasilevil

Да му мислят тия които ходят по кръчми.От мен и една стотинка няма да вземат.

Скрудж

Аз ходя редовно и "не му мисля"! Поне от 15 години не съм обядвал вкъщи и ще продължавам да ходя по кръчми.

YMCA

Абе нали в Гръцко ресторантите са почти безплатни. 24-42 евро за кило риба, 7-8 евро за мусака, какво му плащаш...

Testament
снимка на Testament

11 евро 1/2 килограм печено яре с 2 салати  и гарнитура.

порция  калмари 300г+ 6 евро  муска 6 евро. десерта е винаги безплатен.

idunno

Та кой имал надежди, викаш ?....

Hasta la vista

Е как бе! Нали Баце каза, че кебапчетата из кръчмите ще ги ядем едва ли не безплатно...Абе виж ми окото...

Wolf ACE

На който му Аресва - да си ходи на намаленото ДДС по нашето море - гледам има доста верни фенове.. БИло по-евтино.. Явно са фенове и на всичкото ентеровирус и  другите бонуси.. Да са живи и здрави.

Аз от 2003 не съм стъпил, няма и да стъпя.

Hasta la vista

Недей, братче! Щото тена на жител на централна Африка можеш да го добиеш само с едно топване във Варненския залив...Вирусите и бактериите са бонус към светкавично добития тен...

Mancho
снимка на Mancho

Движение "Няма да платим" обявява война на Желязко Каракашев и призовава своите членове и симпатизанти да обявят бойкот на каракащината в цялата страна!

Приятели, вярваме във вашата трезва оценка за каракащината по българското л@йноморие!

Минувача
снимка на Минувача

Не са говорили за намаляване на цените, а за оцеляване и изсветляване задълженията към персонала.

Slava
снимка на Slava

Бойкот!

Каубой
снимка на Каубой

👍

PlaNed
снимка на PlaNed

40% от заведенията успяха да отворят

Браво! Нека да видим СИГА как ще затворят!

ПГеоргиев

Затуй българите пак ще се изнесат за Елада и за Турция, след като отворят. 

Как може гръкът да предлага по-ниски цени при подобни ограничения, при по-малък брой летуващи (статията за гръчките къмпинги), а нашите не могат.

Като има туристи и са пълни обектите-цените високи. 

Като няма летуващи-цените пак високи. 

Само тук не разбраха, че за сезон-два милионер не се става. 

Не се става с цаца за десет кинта и салата за двайсе. 

Сега, когато англичаните няма да дойдат, кой ще ги плаща тези цени. 

Руснаците започнаха много сериозна кампания за привличане на летуващите по тяхното Черноморие в Крим. По-ниски цени за спане, ниски цени в заведенията, атракции. Значи и техните туристи ще са малко.

А тук като бензанджиите: когато има голям оборот вдигаме цените. Когато няма-пак вдигаме цените. Гати и пазарната философия. 

Stern

То е ясно, че намаленото ДДС ще е печалба за тях и няма да намалят цените, но защо е нужно толкова арогантно да го заявява?

Сега заслужават никой да не им влиза в заведенията, да плащат режийни, заплати и осигуровки на скучаещите си сервитьорки и да обмислят стават ли за този бизнес или не?

В съседна статия писаха за масови резервации за Гърция; ако свалят и карантина от Турция, що поток ще засили натам. При тази лира спане, храна, забавления ще са наполовина от тези на нашенските меринджеи в туризма.

редник

Ефектът на намаления ДДС за ресторантите няма да се разпростре до джоба на клиентите...

 

Брей, тези от Варна като столичната "Топлофикация" - при над 40% намалена цена на газа - за потребителите евентуално 10% по-малки сметки! 

Евентуално...

дядо Илия

Намалението на ДДС остава за тях , но само от начислените услуги, а не от продуктите (ако не лъжат, разбира се). Но нашите ресторантьори са твърде нагли и лакоми и постоянно дигат цените въпреки, че качеството не мърда! В Гърция почти не се срещат такива заведения, защото общественото мнение там е силно.

Testament
снимка на Testament

Вижте колко пенции има по кафета и таверни  колко Усмихнати хора  в булгаристан мрачни зли.Грък  като му сервират кофти  не стъпва  след него и други  и чао бизнес.

levent

Сигурен съм, че ресторантьорите работят или ще работят "на загуба", но не мога да разбера, защо един човек изобщо иска да работи, когато това ще е на загуба, т.е. ще храни хората със своите спестявания. Друг е въпросът, че в тази държава не само ресторантьорите работят на загуба, когато ударят порои или ветрове, или нещо друго, редовно слушаме че земеделските производители или собственици на ферми също са на загуба. Вече ми става ясно, че в страната наистина има много хора които работят на загуба и се саможертват за доброто на народа. Скоро очаквам хора и от други професии да се включат към армията от добродетелни българи, съжалявам че не мога да помогна, аз все още съм на печалба, понеже съм на заплата и съм много благодарен на всички тези хора които се редят да подпогонат такива като мен, но вече мисля че и аз трябва да дам своя принос и отваряйки частен кабинет мога да почна да подпомагам народа със спечеленото до сега. 

Solace

С тези приказки от страна на преподавателя, нека никой не се чуди защо дипломите от варненския университет не се тачат...

pasamaz

Доста нагло. Рентабилността на кухнята (ресторанти) даже при наемане на истински готвач (което не е случая на 70%) си остава твърдо над 300 (триста) %.... След като далавера за народеца няма тогава да направят друго полезно дело. Отпадат всички глоби за нарушения в кухнята и никакви глоби за данъчни нарушения и нарушения на трудовото право. Хванат ли го обаче собственика директно 3, 6, 9 месеца обществено полезен труд или бай Ставри по желание. Звучи ми справедливо.

НЕРВЕН

И тази година ще попаря надеждите на ресторантьори, хотелиери и концесионери като им обещая,че няма да стъпя на нашето море..

Oldten
снимка на Oldten

Не случайно Цалят казваше, че трабва да се смени чипа, доката не го сменят, няма да имат нормални клиенти. От 15 години съм карантинирал нашето море и след една такава статия я продължавам!

Интервал

Хахах, кой пък е имал подобни надежди, че да му ги попарят??? :) Останалите си купуват книги. Ама са пренебрежимо малцинство.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×