facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Ресторантьорите са недоволни от половинчатото сваляне на ДДС

Половината заведения не можели да ползват намалената на 9% ставка, а браншът иска нови разговори с правителството
2 926
 Илияна Кирилова

Намалената ставка ДДС за ресторантьорските услуги, въведена като антикризисна мярка, създава повече проблеми, отколкото решава. Това обявиха сдружения на ресторантьорите и посочиха, че половината от заведенията у нас няма да може да се възползват от намаления данък, който влиза в сила от днес. Затова браншът настоява за нови разговори с правителството.

"Антикризисната мярка, договорена с премиера, не е изпълнена така, както бе замислена", обяви Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на ресторантьорите в България.

По-ниската ставка 9% ДДС за заведенията изненадващо бе одобрена от премиера Бойко Борисов след среща с ресторантьори през май, въпреки съпротивата на финансовия министър Владислав Горанов. Мотивите на Борисов бяха, че този сектор е най-силно засегнат от коронавируса, защото обектите са били затворени с обявяването на извънредното положение на 13 март. По-късно към ресторантьорските услуги бяха прибавени бебешките храни и пелени, и книгите.

На първо място, собствениците на заведения са недоволни от изключването на бирата и виното от по-ниското облагане. Така всички нощни заведения като барове и дискотеки, където няма консумация на храна, почти не може да се възползват от облекчението. "Безалкохолните напитки са едва 20% от оборота на тези заведения, заради което те няма да усетят намаленото облагане", обясни Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията.

Браншът не е доволен също така, че доставките на храна за дома ще останат със старата, по-висока ставка от 20%. При това не става дума само за поръчки по телефона. Както става ясно от указанията на НАП, ако клиентът си поръча на място в ресторанта храна, която е опакована за консумация извън заведението, то сметката ще бъде с 20% ДДС. "Това ще принуди ресторантите да престанат да продават храна за вкъщи, което е връщане назад", коментира Алибегов.

Неприятна изненада е и изключването от по-ниския ДДС на продажбите на приготвена храна от каравани, павилиони и будки. 

В същото време всички фирми в ресторантьорския бранш ще имат по-големи разходи за заплати и осигуровки, след като от 1 юли се увеличават осигурителните прагове. "За масовия персонал - сервитьори и бармани, най-ниското възнаграждение, върху което те ще бъдат осигурявани, става 800 лв. при досегашни 610 лв.", посочи Емил Коларов. Това обаче не е сигурно, защото за ресторантьорите остана да действа възможността персоналът, за който не се изисква никаква квалификация, да се осигурява на 610 лв. доход.

"Ние сами предложихме увеличаване на минималната работна заплата на 800 лева в нашия бранш срещу това да получим глътка въздух от намаления ДДС. Тази разлика от 11% ще я използваме да увеличим заплатите на персонала и да покрием част от загубите си от затварянето на обектите", обясни Алибегов. "За съжаление не всички заведения ще имат тази глътка въздух", допълни той.

Вече неколкократно беше обявено и от ресторантьорите, и от НАП, и от финансовия министър, че намалението на данъка, няма да доведе до сваляне на цените за крайния потребител. Въпреки, че премиерът Бойко Борисов при анонсиране на мярката, наблегна точно на този ефект, като каза дори, че ще проследи дали цените в ресторантите падат.

Ресторантьорите обаче са убедени, че ще успеят да договорят нови облекчения. "Както всяка антикризисна мярка, и тази ще се развива във времето, така че могат да се добавят работи, други да отпаднат, диалог има", коментира Ричард Алибегов.

"Ресторантьорският бранш продължава да е силно засегнат от коноракризата. Между 50 и 70% по-ниски са оборотите в сравнение с миналата година по това време", заяви още Емил Коларов.

Наполовина е паднал оборотът дори и в заведенията по централния столичен булевард "Витоша" и други главни улици в големите градове. Причината е липсата на туристи, които обичайно формират до 40% от продажбите в заведенията по централните градски улици. Местните жители също се въздържат да ходят по заведения - от страх да не се заразят или заради намалели доходи, изтъкват ресторантьори.

 

В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ

Собствениците на заведения са притеснени и от неяснотите около прилагането на две различни ставки от 1 юли. Финансовото министерство не публикува промени в правилника за прилагане на закона за ДДС. Два дни преди влизане в сила на новата ставка НАП пусна указания. Това поражда опасения, че при контрола може да има субективни решения от страна на проверяващите.

Освен това рестораньори казват, че указанията са неясни, объркани и допускат възможност за различна интерпретация. Малките заведения, които не използват софтуер за управление на продажбите, а само касови апарати, ще бъдат силно затруднени само за два дни да пренастроят устройствата да работят с две ставки ДДС.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Малко магазини свалиха цените след падането на ДДС

03.07.2020

МИЛА КИСЬОВА

1869 6
Не всички заведения на самообслужване ще прилагат 9% ДДС

30.06.2020

МИЛА КИСЬОВА

1691 6
НАП не успява да събере 12% от потенциалните приходи от ДДС

30.06.2020

МИЛА КИСЬОВА

2111 4

Коментари

ppipi7766

Ресторантьорите обаче са убедени, че ще успеят да договорят нови облекчения. "Както всяка антикризисна мярка, и тази ще се развива във времето, така че могат да се добавят работи, други да отпаднат, диалог има", коментира Ричард Алибегов.

 

Може и изобщо да не плащате данъци, не че до сега стего правили.

Храната за бедните в магазините с 20%, за гурмето 9% и пак недоволни.

opa4

Ами този път ББ е бил прав! ДДС се плаща от крайния клиент, обикновено - физическо лице. Всеки документ за покупка съдържа ДДС. НО! Всички регистрирани фирми по веригата го плащат и след това той им се въстановява! И вече последните Пешо и Гошо, седнали в кръчмата, го плащат окончателно, след което държавата вече разполага с него. И касовата бележка на П и Г за храна в кръчмата, ако е била 100лв. (разходи и печалба на кръчмаря) + 20лв. за държавата, сега трябва да бъде 100+9лв. И тези 11лв. да си ги спестят П и Г, а не, както твърди лицето Влади Г. и НАП, нЕкак си да останат при кръчмаря. Така се стимулира потреблението! А ако лицето държи да стимулира производството (кръчмаря), то да му намали корпоративния данък или осигуровките!

 

Навсякъде по света ДДС се намалява, за да пести крайният клиент, потребителят. И всички мерки са насочени към него, а не като у нас - към браточките и кръчмарите! По време на кризата през 2008г. Германия даваше по 2 000 Евро на всеки клиент, купил нов Фолксваген. НаЩе щяха да ги дадат, разбира се, на производителя!

Зазимен

Аз пък сам бесен от идеята да се бърника ДДС-то!

Сгугню
снимка на Сгугню

Това ще принуди ресторантите да престанат да продават храна за вкъщи, което е връщане назад", коментира Алибегов.

Ама верно ли бе, Алибегов, верно ли, Ричарде?

Ще ги принуди, а?

Досега като са я продавали с 20% ДДС на загуба ли са били?

Б.си нахалниците.

Джиджи

На първо място, собствениците на заведения са недоволни от изключването на БИРАТА и ВИНОТО от по-ниското облагане.

Е, как ше са доволни?! 😄

 

Добре, че не са се сетили и за УИСКИТО, щото щеше да се стигне до револУция ... 😵

 

Б.си нахалниците!

редник

Както и друг съм писал - ДДС е лишен от логика данък, плащан от обикновените хора, за благозвучие наричани крайни потребители.

Тарикатите си накупиха коли, яхти, че и самолети  без ДДС, но лекарствата, водата и основни храни са с ДДС

20%, а също "парното" и тока...

Аман!

opa4

Прав сте, особено за териториите "на изток от рая", да ме прощава Стайнбек. В развитите общества тези 15-18-20-24% от всяка продажба отиват не в партийните каси или (sic!) обратно при кръчмарите по нашия уникален модел, а в касичката на държавата, откъдето се ползват за общи цели. И там, където се ползват правилно, ние ходим и цъкаме колко добре им е уредено, какви са им градинките, колко цветя има, как плочките по тротоарите не ти се празнят :-) в обувките, какви социални и пенсии получават и т.н., и т.н. Т.е. правилната държава използва тези ресурси за облегчаване и облагородяване на живота на същите тези крайни клиенти, които са го платили!

Slava
снимка на Slava

Ако изобщо няма ДДС, дали тези наглеци ще свалят цените 👎

левъ

Спрете да го показвате този грозник по телевизията, че децата се плашат и почват да плачат.

 

sega_veteran

Батакът тепърва предстои.

Не съм чул фирмите за касови апарати да са разработили новия софтуер с двете ставки.

Ще има тотален хаос при отчитане на ДДС за месец юли.

Както многократно писахме много хора тук, бъзикането на радиото само води до проблеми и в крайна сметка до крах на отчитането.

А за проверките да не говорим.

Бомбата цъка.

Едно от спасенията бе тия да се махнат.

Johnny2965

Ще повторя въпроса си: някой има ли смисленон обяснение защо бе необходимо да се намали ДДС на ресторантьорските услуги?

Влез или се регистрирай за да коментираш