Quantcast
Ревизорите открили нарушения не само в таксите на лотарийните игри | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Ревизорите открили нарушения не само в таксите на лотарийните игри

С около 560 млн. лв. е ощетен бюджетът, посочи финансовият министър Владислав Горанов
Обновена
3 975
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Държавната финансова инспекция е открила нарушения в плащането на таксите и за други видове хазартни игри, освен лотариите. Това съобщи пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов, който днес участва в заседание на бюджетната комисия.

Инспекцията е готова с доклада си за проверката в Държавната комисия по хазарта, започнала още на 16 декември 2019 г., и в петък, 14 февруари, ще го предаде на прокуратурата. "Около 560 млн. лв. са констатираните загуби за бюджета от занижени такси, събирани от частните организатори на хазартни игри", съобщи финансовият министър.
"Оттук нататък детайли по самата инспекция може да споделяме само с разрешение на прокуратурата, защото първоначално проверката я възложи министърът на финансите, но впоследствие, тя се превърна в задача, възложена от прокуратурата и част от досъдебното производство, каза Горанов.

Той поясни, че няма как държавата да задължи частните оператори "Национална лотария" и "Лотария България" да изплатят печалбите, които все още не са раздадени на късметлиите.
"Има частни взаимоотношения, които държавата няма как да урегулира през законите. Ако някой дължи на някого нещо, кредиторът има право да си защити интереса. Операторите, които ще престанат да организират този вид игри, предполагам, че в техния бизнес модел е включено не само събирането на залози, а и изплащането на печалби", каза Горанов.

Промените в закона за хазарта, с които се отнемат лицензите на двете частни лотарии на арестувания в Обединените арабски емирства Васил Божков, бяха гласувани от парламента миналата седмица.  На 21 февруари изтича крайният срок, в който трябва да бъдат обнародвани в "Държавен вестник". 

След влизане в сила на закона лотарийни игри ще може да се организират само от държавния спортен тотализатор.

Междувременно от Държавната комисия по хазарта, чието ръководство бе изцяло сменено преди две седмици, публикуваха съобщение, в което се казва, че от деня на влизането в сила на законовите промени се преустановява разпространението и продажбата на билети, фишове и талони за участие в съответните игри от организатори, различни от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор".

Продължава да няма информация има ли неизплатени печалби и на каква сума. Според правилата на двете частни лотарии големите печалби се изплащат разсрочено за над 10 години. Проверка на "Сега" показа, че телефоните на фирмите организатори на моментни лотарийни игри, от които може да се получи информация за печалбите, са замлъкнали. Законовите промени пък пратиха печелившите да си търсят парите според общите условия на конкретния организатор на игри.

В общите условия на фирмата - организатор на Националната лотария, "Ню геймс" АД е посочено, че при възникване на форсмажорни обстоятелства, в резултат на които провеждането на играта и изплащането на печалбите стане невъзможно, дружеството не носи отговорност към участниците и им връща стойността на залога. "Форсмажорно се счита всяко обстоятелство, независещо от "Ню геймс" АД, обективно непредвидимо и невъзможно за предотвратяване", се посочва в общите условия.

,,Не мисля, че може да има сделка от типа ''при форсмажор няма да ти плащам''. Това е все едно да влезете в магазин и да кажете ''купувам си нещо, но при форсмажор няма да го платя''. Това няма как да стане", коментира финансовият министър Владислав Горанов. 

 

 

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Спецпрокуратурата се изгубила в апартамента на Кръстника

12.10.2020

ФАЛШИМЕНТ ПЕТРОВ

41404 6
2 години прокуратурата мотае разследването за апартамента на Горанов

12.10.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

6064 16
1 г. прокуратурата мотае проверката за апартамента на Горанов

02.03.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

6743 18

Коментари

3NT
снимка на 3NT

А игралните зали? тях бутат ли ги?

Magi

Ревизорите спали вкл. министърът на финансите  и след толкова години, въх,  няма 560мл.лв. Каква държава ,  какви управленци!

Курти влезе

Влатко винаги е непричьом като Боботко.

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

...това мяза на оная ревизия, дето я направиха след затварянето на КТБ и "откриха" дупка от ~ 4 милиарда лева, преди това банковия надзор и останалите изроди не бяха открили нищо такова, изпълнителните директори на банката поискали някакви мижави 160 милиона временна ликвидна помощ, та така ... дълговете на лотариите ще растат, за радост на уфсите в Родината, мдаааам...

Buntaru

Влатко си е за кауша. Вярвате ли че 5 години не е знаел какво става в хазарта след като там е сложил свой човек? Имало е и човек от службите. Тия хора какво са правили толкова време в комисията? Чадър? Опозицията защо се прави на улава? 

Solace

Четейки статията, са налице всички основания владко да бъде окачествен като идиот...

peniko

Не не е идиот...просто роден мошеник. Ако беше по-възрастен и от София - щяхме да сме слушали легенди за санджетата дето е въртял. А, и със сигурност сега щяха да ни занимават с "Францисканеца" а не с Черепа

Zmeja

 няма как държавата да задължи частните оператори "Национална лотария" и "Лотария България" да изплатят печалбите, които все още не са раздадени на късметлиите

Егати късметлиите! А защо държавата да не изплати парите на "късметлиите" от блокираните средства на лотариите?

trunk

Що не виждам на страницата Да се слави името Му , а само Владко ,Томето , Теменужка , Каскета - де го баТко?

Жозефа
снимка на Жозефа

Ревизорите открили

 

Тази година ще да е годината на великите открития. 

mick

Тия ревизьори.. където поискат там могат да намерят нарушения. Ей така - щрак и от милиардер човека вече е никой. Какво да кажем за обикновените хора?

 

Частна собственост има само за тия дето управляват държавата и приближените им. Всички останали са просто нарочени за оглозгване.

 

Засега само обвинения и това е достатъчно да се съсипе и арестува всеки и да му се прибере де що има.

mick

А бюджетът е ощетен от самите управляващи - те са позволили по този начин да се изчисляват данъците.

Дежурния

,,Не мисля, че може да има сделка от типа ''при форсмажор няма да ти плащам''. Това е все едно да влезете в магазин и да кажете ''купувам си нещо, но при форсмажор няма да го платя''. Това няма как да стане", коментира финансовият министър Владислав Горанов. 

И това нещо е министър на финансите на България???

tatyana1

Сляп бил 7г като финансов министър, и на осмата прогледнал! Алелуя!

Влез или се регистрирай за да коментираш