facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Само избрани сектори ще получат пари, за да не съкращават хора

Промишлеността е напълно изключена от мярката, според която държавата ще поеме 60% от заплатите в закъсали фирми
Обновена
10 776
 Илияна Кирилова

Търговските обекти в моловете, авиокомпании, авто-, жп и воден транспорт, хотели и ресторанти, туроператори, кина, фитнес зали ще получат право на подкрепа срещу съкращение на служителите си. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет, с който "Сега" разполага. Проектът вече е изпратен за съгласуване с работодатели и синдикати, предстои неговото приемане в следващите дни. В него промишлеността напълно липсва, въпреки че има индустрии като производството на авточасти например, които ще бъдат жестоко ударени от кризата. А икономисти и мениджъри се съмняват, че мярката изобщо може да сработи. 

Идеята е  държавата да покрива чрез фонд "Безработица" 60% от възнагражденията на служители, които иначе биха загубили работата си. Срещу тези пари работодателите се задължават да запазят работното място, да покрият останалите 40% от възнаграждението и да не съкращават тези служители в срок от 3 месеца след 3-те месеца, в които са получавали компенсации.

Право на подкрепа от държавата ще имат само фирми, които са преустановили работа на най-малко 50% от списъчния състав на персонала към датата на издаване заповедта за прекратяване на цялата дейност или на част от нея поради наложеното извънредно положение. Поне 50% от техните служители трябва да работят в една от 16 икономически дейности, изброени в постановлението:

- търговия на дребно (без храни, напитки и тютюневи изделия, автомобили и мотоциклети), ако работното място е в търговски обект на територията на търговски център;

- железопътен, пътнически сухопътен транспорт, пътнически морски и крайбрежен транспорт, пътнически въздушен транспорт;

- хотели и подобни места за настаняване;

- туристическо и друго краткосрочно настаняване;

- ресторанти и заведения за бързо обслужване; питейни заведения;

- прожектиране на филми;

- туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации;

- артистична и творческа дейност;

- други дейности в областта на културата;

- спортни и др. дейности, свързани с развлечения и отдих;

- поддържане на добро физическо състояние.

 

Друго условие към кандидатите е да не са правили съкращения в периода, в който ще получават компенсацията. Тя ще се дава за срок до 3 месеца, а постановлението ще влезе в сила със задна дата от 13 март. Т.е. ако фирмата иска пълна компенсация, не трябва да е освобождавала персонал от 13 март насам. Фирмите не трябва да имат задължения към бюджета, т.е. за данъци и осигуровки, не трябва да получават средства по европейски програми или от бюджета, и не трябва да са извършвали нарушения на трудовото законодателство.

----

РЕАКЦИИ

Бизнесът вече има доста забележки по проекта.

Според Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал, предложението за 60% участие на държавата за спасяване на заетостта на работниците и служителите няма да проработи. "Иска се от едно предприятие да плаща 40% плюс 20% осигуровки за 6 месеца напред, за да получи тези 60% държавна помощ - при условие, че това предприятие е спряло и не работи, няма никакви приходи. А има разходи за данък сгради и такса битови отпадъци, охрана на обекти, наеми и други постоянни разходи. Това е абсурдна мярка, която може да работи за предприятие със спад на продажбите 25% и това се прилага в Германия, но не и за спряло предприятие.  Мярката е абсолютно неприложима. Тя изключва случаите за намалени продажби, а само за спряло предприятие".

Икономисти оспорват ограничения обхват на мярката: 

"Механизмът трябва да е отворен за всички сектори - доказваш удар и имаш достъп. Трябва да се премахне схващането за директна (нормативна) връзка между акт на държавен орган (заповед) и удар върху конкретния бизнес - такава има за баровете, но няма за предприятието, което произвежда автомобилни компоненти и в момента има огромен спад", коментира във "Фейсбук" Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Според него изискването за платени данъци и осигуровки също може да е много рестриктивно в някои случаи.

А Асоциацията на индустриалния капитал разпространи официално писмо, в което настоява спешно да бъде създаден Икономически антикризисен щаб, който да набележи набор от мерки за спасяването на българската икономика. Писмото е адресирано до министъра на труда Деница Сачева. 

"Като подкрепя необходимостта от незабавни действия с оглед осигуряването на безопасността на българските граждани, АИКБ апелира към пропорционални мерки за подкрепа на икономиката, на предприятията и работещите в тях. Нарушаването на нормалната стопанска дейност, на производствени процеси и на оказване на услуги, дори и за кратък период от време, застрашава сериозно икономиката на страната ни и може да доведе до трайна загуба на пазарни дялове, рефлектиращи в дългосрочна загуба на икономически растеж. Това беше отчетено и от ЕК, която именно по тази причина разреши неспазване на правилата за държавни помощи при изработването на мерки за подкрепа на икономиката", се посочва в писмото на АИКБ.

АИКБ предлага подкрепата на възнагражденията при преминаване на намалено работно време да важи за всички засегнати предприятия, а ако се стигне до пълно спиране на дейността, държавата да опрости осигуровките, които са за сметка на предприятието. 

Според АИКБ от подкрепа в момента се нуждаят ключови за българската икономика сектори, които търпят вреди както заради нарушените вериги на доставка и реализация, поради ограниченията, свързани с придвижване или отказ на поръчки, така и заради затруднения на производствен процес заради мерките срещу заразата. 

От АИКБ припомнят, че ЕК одобри временна правна рамка за държавната помощ в условията на епидемия, която включва преки субсидии, субсидирани заеми или гаранции за фирмите, съобразени с мащаба на тяхната икономическа дейност, разходите им за заплати, оборота или ликвидността. "ЕК даде възможност на държавите да предприемат действия в полза на дружествата, например с отлагане на плащането на данъци или насърчаване на временна заетост", посочват още от асоциацията.

26

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов: В ГЕРБ сме само жени, а където има мъж, и той е жена

26.09.2020

Обновена

9947 44
Разходите за труд растат с 10% в кризата

21.09.2020

265 1
Бизнесът: Държавната машина се използва за рекет

10.09.2020

4350 32

Коментари

wreckage
снимка на wreckage

оправете го тва заглавие, щото некой може да реши, че държавата ще поощрява частния сектор да прави съкращения.*

 

-------------------

*вече е добре👍

sega_reader

Наближава времето, когато богаташите в чиниите си ще имат по една пачка банкноти.

Бург Гаски

А бедните - печено агнешко!😁

Rattrack

Значи фирмата ти може да е затворена месеци наред, да няма един лев приход, да си плаща наеми и всички други разходи както и 100% от осигуровките и на капак още 40% от заплатата на така или иначе неработещите служители. Голямо облекчение, няма що.

Калпазанче

Сетила се Мара да се побара... Стъпка в правилната посока, но може още. 3 млрд. излишъци от миналата година къде ги дена бай Онуй? Или вече са усвоени за стадиони, градинки и прочее..

Direktiva

 Икономическата криза, предизвикана от коронавируса, може да струва на Германия между 255 млрд. и 729 млрд. евро през тази година.

На бас, че на България няма да струва толкова! Отделно наливат в бизнеса половин трилион евро, Боко се не види от тия бали с пари!

Rattrack

Със сигурност 3-те милиарда са "усвоени", както ще бъдат бързо усвоени и двата милиарда, които ще дойдат от ЕС. За по-сигурно ще ги пренасочат, където трябва, през банката на оня мушморок Мавродиев 

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

Вижте бе управляващи, една С. Македония какво прави за бизнеса и хората, а тука се туткат и ослушват. Няма да се размине, ще се дават пари! И май ги боли, че няма да е САМО за техни хора.

Rattrack

А бе кофти е да не можеш да откраднеш всичко...

SvSophia
снимка на SvSophia

Само на мен ли ми се струва, че когато - все някога - заразата приключи, България ще има нужда основно от производство ( промишлено и земеделско) и производителите трябва да бъдат подкрепени на първо място, особено дребните, а не хотелиери и кръчмари, защото отсега е ясно, особено като се имат предвид мастодонтите, изпонастроени край морето, че това лято няма да се напълнят. Да не се окаже после, че всички храним хотелиери и кръчмари, а няма кой да произвежда.

inventus

Не ви се струва светице! Така е.Но ще стане по тяхната воля а не по нашата. 

Доц.Трътлев

👍

аман бе

"...мастодонтите, изпонастроени край морето, че това лято няма да се напълнят."

Миналото да не би да бяха пълни? А по-миналото?

Талибан

А произвоството? Нали Баце всеки ден откриваше по един завод? Ако тва беше вярно, заводите щяха да получат най-голяма помощ.

Талибан

@SvSophia 👍

 

Явно измамата е огромна. На кого му дреме за фризьорските салони и фитнес залите? Не, честно...

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

"Няма да се размине, ще се дават пари! "

 

Аз лично съм против да се наливат в пари в разни паразитни бизнеси като хотели, туроператори, ресторанти, барове и т.н. Ще фалират и ще се появят други на тяхно място - хората нема да спрат да ходят по такива места, стига да могат да си го позволят. Има логика да се помогне само предприятията, които притежават някакво ноу-хау и/или работят за износ и държат пазарен дял. Другите да си освобождават служителите - който няма спестявания и активи ще може да се кандидатира за социални помощи. Заемите трябва да се връщат, но може да има някаква регулация за преоценка на ипотеките, защото цените на имотите ще се сринат и много хора ще се окажат в положението да изплащат ипотека надвишаваща няколко пъти стойността на имота им. Не че не са си виновни баламурниците купували имоти на надути цени, но не би трябвало понесат цялата тежест на имотния срив. Такива ситуации обикновено се преодоляват с обезценка на парите, но сега проблемът е, че кризата засяга целия развит свят без изключение - няма да има никакъв ефект, ако всички обезценят валутите си.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Това е поредната грозна кръпка върху съдраните гащи на т.н. бизнес.Изключвам едрият олигархичен такъв, който е по скоро в далавера с държавата, но не и бизнес.

Значи:

Леля Пена, що продава сутиени в малкото си магазинче 20 квадрата, ще чака да мине Ковида-а и няма да съкращава продавачката си Ленчето(с която работят заедно в магазина)

 за 6 месеца напред.Заплатата на последната е 600 лв.За 6 месеца това са 3600 лв.ВлаТко поема 60 процента за първите 3 месеца(!!!)=1080 лв, т.е Пена ще плати на Ленчето 720 лв+1800=2520лв. за шестмесечието.Плюс частта си от пълните и осигуровки, т.е.681 лв.Общо до тук 2520+681=3201 лв.ВлаТко удържа от Ленчето и нейната част-806 лв.Дотук ВлаТко е дал уж 1080 лв., а същевременно взема от двете 681лв.+806 лв=1487!!!Съответно 1487-1080=407!лв. суха пара Влатко прибира в джобчето!И то само от това, че Ленчето се води ''работеща''!Т.е. ВлаТко си е на чиста далавера!

Отделно от това фирмата ЕТ ''Здрави ц*ц* с Кака Пена'' продължава да работи, не е спряла дейност.Тук освен очакваните хвалби пред камерите на Н.В.Благородие Барба Ганьос, как е ''спасил бизнеса'', лично и с гол г*з, започваме да смятаме какви са разходите на Пена.

Към горните 3201 лв. добавяме:

-патентен данък за 6 месеца =200 лв. 

-половин годишен договор за касов апарат(да упостее дано!)= 45 лв.

-социални, здравни и ДЗПО (тук има значение на колко се самоосигурява, понеже не е и пенсионер), но да кажем 200 лв. на месец=1200 лв.

-наем: 6 месеца по (да кажем 500лв., може да е доста повече, може да е по-малко, но не твърде)=3000 лв.

-ток:(пролет-лято) за 6 месеца= 200лв.

-счетоводител: 6 месеца по 60 лв=360 лв.

-трудова медицина: за 6 месеца= 50 лв.

Не включвам гориво за стария и Майба...пардон Голф 2 , дето ходи до Димитровградския пазар да зарежда с него, и един куп други разходи.

Какво става в крайна сметка:3201+200+45+1200+3000+200+360+50=8256 лв!

Разходи, които Леля Пена, дори и да работи извън условията на пандемия от Ковид, трудно би покрила.А при сегашната ситуация-абсурд!!!Т.е. ще ходи гладна!Сто пъти е по-добре за нея да съкрати Ленчето и да се опитва да продаде нещо,работейки сама (без да зарежда, щото пари няма!!!), за да има евентуално за храна!Не за ток и вода!За храна!!!И в къщи под юргана!

 

Хитро(уж!) го е замислил ВлаТко всичко това!Ама няма да стане.С толкоз акъл, какво друго да измисли?

Щото Кака му Пена може да е проста(по Класика), ама си прави сметката от 30 години!Щото все е в криза.

дундуль
снимка на дундуль

👌 Пак се правят на хитри.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Джако👍

geni1

Безумие след безумие ?

 

Тези от списъка дето приходите им са 100% от тази дейност и не работят,  от къде ще вземат тези 40% собствени средства?

Аха-а-а , ще се дават пари на наши и ваши, пак селекция, пак избор, пак връзки !

Смешници !

ловkия

SvSophia, радвам се да те видя отново!

Сериозен съм, често сме спорили и това със сигурност ще продължи, но едно е да спориш с интелигентен човек и друго - с многоников неуравновесен неграмотник, бля.

Pista V

🤮Да ви го сметна така: При 1000лв.заплата, при която човек взима чисто 776лв.(1000-224 осигуровки от служител). Работодателя плаща-189лв. Общо За държавата отиват #413.22 . Те дават 60% от 776лв.=465.6.
👉Дават #465.6 Взимат #413.22
‼️Общо дават #52.38 лева ‼️

СМЕНЕТЕ ЗАГЛАВИЕТО с "Държавата дава по 52 лв на човек,който взима чисто 776лв"

ppipi7766

Даже не отбрани сектори, а отбрани фирми.

Още преди да са се написали правилата ще изникнат консултанти тълкуватели дето срещу "скромно" възнаграждение ще попълват декларациите правилно.

ivanko77

Само някой да не си е помислил, че живеем в нормална държава, да ви е честито, защото цялата пасивност от последните години ни носи това - една некадърна, превзета държава! Ако сега не е момент да се мисли за всички, а не само за нашите, не знам кога ще е! Хайде да ви е честито и дано има трушички поне за повечето от вас.

PlaNed
снимка на PlaNed

Само избрани сектори ще получат пари, за да не съкращават хора

Пак е грешно! Всички знаем, че трябва да бъде:

Само НАШИ ХОРА ще получат пари, за да не съкращават хора 

 

тодор георгиев1...

Не само избрани сектори,но и избрани фирми ще получат от парите.Сещайте се сами кои,а които не се сещат-да,на олигарсите и тези които ще платят комисионна под масата.Вие ,нормални бизнесмени няма да получите нищо,ама нищичко,защото в Бойкоборисова България всичко работи така.Дали сме му държава на концесия,без такса.

Влез или се регистрирай за да коментираш