Quantcast
Шефът на БНБ предупреди за опасност от вдигане на данъци | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Шефът на БНБ предупреди за опасност от вдигане на данъци

Очаква се през септември ЕЦБ да пристъпи към вдигане на лихвите
4 005
 Илияна Кирилова
Димитър Радев

Поемането на значителни допълнителни разходи като антиинфлационна мярка може да доведе до опасност от инфлационна спирала и до повишение на данъци в следващите години.

Това предупреди управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев по повод акгуализацията на бюджета, чието първо гласуване се очаква да се гледа в пленарна зала в сряда.

В изказване на форум на Асоциацията на банките в България по повод 30 години от създаването ѝ, управителят на БНБ заяви: "Както при всички наши срещи, ние предпочитаме да гледаме напред, а не толкова назад. За съжаление това, което виждаме напред, са нови предизвикателства. От една страна, това са политическите и икономическите процеси в страната. Пресечните точки на тяхната динамика и развитие, са основно три: цените, цените, и пак цените. Изходът от бюджетния процес, който тече в момента, ще бъде индикативен за посоката на тази динамика и развитие.

От позицията на БНБ и с оглед целите за овладяване на инфлацията много е важно страната да не поема значителни допълнителни постоянни разходи, срещу които не стоят постоянни приходи.

(1) опасност от инфлационна спирала; и

(2) необходимост от болезнени фискални корекции в недалечно бъдеще, независимо дали това ще стане по линия на приходите, т.е. чрез увеличение на данъците или чрез орязване на разходите."

Управителят на БНБ коментира и новата политика на Европейската централна банка:

"От гледна точка на външните фактори и тяхното допълнително усложняване и влошаване с войната в Украйна най-съществено значение ще имат решенията на големите водещи централни банки, в нашия случай преди всичко на ЕЦБ. Има вече ясни анонси за три неща, които ще се случат в рамките на третото тримесечие на тази година:

(1) ефективното прекратяване в началото на месец юли на нетните покупки на активи от страна на ЕЦБ;

(2) последващо увеличение на референтните лихви; и

(3) ново увеличение на лихвите през месец септември, така че до края на тримесечието да се излезе от територията на отрицателните лихви.

Очевидно следващите месеци и поне година ще бъдем изправени пред предизвикателството да се намери много трудният баланс между мерките за овладяване на инфлацията и мерките за предотвратяване на рецесия", посочи Димитър Радев.

Редица финансисти вече предупредиха, че още през есента може да се очаква и българските банки да започнат да вдигат лихвите по кредитите. 

Управителят на БНБ посочи, че банковата ни система е в много добра позиция: "Показателите на сектора за капиталова адекватност, ликвидно покритие и рентабилност са над средните за ЕС. Независимо от усложнената макроикономическа среда продължава тенденцията на намаляване на лошите кредити. Следователно ние се изправяме пред новите предизвикателства добре подготвени. Добрата ни изходна позиция трябва да бъде подкрепена с адекватни действия. Развитието на макроикономическите процеси и промяната в лихвения цикъл определено изискват повишено внимание по отношение на кредитния риск, особено в сегмента на жилищното кредитиране. Увеличаването на лихвите в съчетание с очертаващата се динамика в обема и цената на дълга налага повишено внимание и по отношение на портфейла с ДЦК."

Още

Лихвите по депозитите тръгнаха твърдо нагоре

11.08.2022

МИЛА КИСЬОВА

7065
Германия ще бори инфлацията с данъчни облекчения за 10 млрд. евро

10.08.2022

667
Паразитни вериги вдигат цените на плодовете и зеленчуците

08.08.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

7392