Quantcast
Синдикати и работодатели впрегнати да бранят управлението | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Синдикати и работодатели впрегнати да бранят управлението

Протестите не са социални, а прокурорски и не са наша тема, заявиха профсъюзите
15 615

Протестите не са толкова социални, колкото прокурорски, това не е наша тема. Така синдикатите коментираха днес след заседание на съвета за тристранно сътрудничество темата с провеждащите се вече пети ден антиправителствени протести в страната.

Работодателските организации пък изобщо не пожелаха да коментират темата и избегнаха брифинга за журналисти след края на тристранката.

Двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа" заявиха, че до момента с тях не са водени разговори с представители на протестите. Но предстои да излязат с позиции, след като обсъдят със своите структури последните събития.

"Недоволството на хората има и социални корени, защото мерките срещу последиците от коронакризата много се забавиха. Напрежението бе нагнетено и с неразумни и непремерени действия от страна на министерства и ведомства, свързано с мерките", посочи лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

"Детонаторът" обаче е бил взривен през изминалата седмица, смята Ваня Григорова от КТ Подкрепа, имайки предвид акцията на прокуратурата в президентството. "Напрежението вече не е толкова социално, колкото прокурорско, а това не е по нашите теми", каза Григорова.

Двамата синдикалисти коментираха още, че не е редно организаторите на протеста да зоват за национална стачка. "Стачка може да се вдигне, когато има спор между работниците и работодателя. Никой не може да разпореди на друг да излезе на стачка", каза Пламен Димитров.

"Освен това българското законодателство е изключително рестриктивно, натиска "лудите глави" и не дава толкова широки възможности за стачки - трябва да се съберат подписите на 50% от работещите в едно предприятие", уточни Ваня Григорова. И посочи, че във Франция не е така - там при призив на националните синдикати всеки можело да излезе да стачкува.

Според профсъюзите сред протестиращите има много лица - опозиционни лидери, чието място не е на площада. "Те трябва да се борят на изборите и да агитират нормално и така да спечелят гласове", коментира Пламен Димитров. Лидерът на КНСБ предупреди още, че всички у нас трябва да си дадат сметка, че в момента България е в началото на една много тежка икономическа криза, която вече е затворила 100 000 работни места. Така индиректно се опита да внуши, че не е време за оставка на правителството и предсрочни избори.

В понеделник синдикатите и национално представителните работодателски организации излязоха с обща декларация, в която призоваха всички власти към "отговорно поведение" и настояха да се избегне по всякакъв начин нагнетяване на общественото напрежение. Преди това те поздравиха правителството и централната банка за успеха с влизането на страната в чакалнята на еврозоната.

В декларацията си социалните партньори също напомнят, че в световен план се разраства безпрецедентна здравна, социална и икономическа криза. "На този фон България се нуждае от целенасочени усилия за преодоляване на новите предизвикателства. Апелираме в този труден момент за отговорност и държавническо поведение", пише в позицията им.

Ден преди това в изявлението си пред иконата премиерът Бойко Борисов недвусмислено призова работодателските и синдикалните организации да си направят преоценка, за да не счупят държавата.

Впечатление прави, че до момента работодателските организации избягват да коментират протеста, който иска оставката на правителството и на главния прокурор.

Единствено председателят на АИКБ Васил Велев обясни пред БНР, че за бизнеса е най-добре да се следва изборния цикъл. Което означава, че всякакви предсрочни избори и служебни кабинети не са особено желани, защото носят несигурност, спиране на реформи, блокиране на работата на държавната администрация.

"Това, което ни обединява в нашата организация не са политически интереси, а да работим за по-добър бизнес климат. В тази връзка отпималният режим на работа, с най-добър коефициент на полезно действие, е да се следва изборният цикъл. От 1997 до 2009 г. за 12 години имахме три правителства, а след това за следващите 12 години имахме 7 правителства. Вярно е, че за този период икономическият растеж е по-голям от средния на ЕС, но е вярно, че е много по-малък от средния за страните от Източна Европа - те се приближават до Западна Европа по-бързо от нас", коментира Велев.

От КТ "Подкрепа" са най-категорични, че предсрочни избори не са необходими. "Никой не предлага решение на проблемите на деня. Едните викат  - тези са много лоши, трябва да се махат, другите викат – ние не искаме да се махаме. Няма го сблъсъкът на идеи. Всично е на емоционално ниво, а не на рационално". Това заяви Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“. "Ако се тръгне към предсрочни избори, никой няма да спечели. Голяма е вероятността, съдейки по историческия опит,  протестиращите да получат "повече от същото", смята той.

 

Още

Противници на арменския премиер нахлуха в правителствена сграда

01.03.2021

877
"Плячкосването" на Барселона заради рапъра Хасел не спира

28.02.2021

4573
Премиерът на Армения: Нека народът ме застреля на площада

25.02.2021

Обновена

10305