facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Синдикати и работодатели впрегнати да бранят управлението

Протестите не са социални, а прокурорски и не са наша тема, заявиха профсъюзите
15 551

Протестите не са толкова социални, колкото прокурорски, това не е наша тема. Така синдикатите коментираха днес след заседание на съвета за тристранно сътрудничество темата с провеждащите се вече пети ден антиправителствени протести в страната.

Работодателските организации пък изобщо не пожелаха да коментират темата и избегнаха брифинга за журналисти след края на тристранката.

Двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа" заявиха, че до момента с тях не са водени разговори с представители на протестите. Но предстои да излязат с позиции, след като обсъдят със своите структури последните събития.

"Недоволството на хората има и социални корени, защото мерките срещу последиците от коронакризата много се забавиха. Напрежението бе нагнетено и с неразумни и непремерени действия от страна на министерства и ведомства, свързано с мерките", посочи лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

"Детонаторът" обаче е бил взривен през изминалата седмица, смята Ваня Григорова от КТ Подкрепа, имайки предвид акцията на прокуратурата в президентството. "Напрежението вече не е толкова социално, колкото прокурорско, а това не е по нашите теми", каза Григорова.

Двамата синдикалисти коментираха още, че не е редно организаторите на протеста да зоват за национална стачка. "Стачка може да се вдигне, когато има спор между работниците и работодателя. Никой не може да разпореди на друг да излезе на стачка", каза Пламен Димитров.

"Освен това българското законодателство е изключително рестриктивно, натиска "лудите глави" и не дава толкова широки възможности за стачки - трябва да се съберат подписите на 50% от работещите в едно предприятие", уточни Ваня Григорова. И посочи, че във Франция не е така - там при призив на националните синдикати всеки можело да излезе да стачкува.

Според профсъюзите сред протестиращите има много лица - опозиционни лидери, чието място не е на площада. "Те трябва да се борят на изборите и да агитират нормално и така да спечелят гласове", коментира Пламен Димитров. Лидерът на КНСБ предупреди още, че всички у нас трябва да си дадат сметка, че в момента България е в началото на една много тежка икономическа криза, която вече е затворила 100 000 работни места. Така индиректно се опита да внуши, че не е време за оставка на правителството и предсрочни избори.

В понеделник синдикатите и национално представителните работодателски организации излязоха с обща декларация, в която призоваха всички власти към "отговорно поведение" и настояха да се избегне по всякакъв начин нагнетяване на общественото напрежение. Преди това те поздравиха правителството и централната банка за успеха с влизането на страната в чакалнята на еврозоната.

В декларацията си социалните партньори също напомнят, че в световен план се разраства безпрецедентна здравна, социална и икономическа криза. "На този фон България се нуждае от целенасочени усилия за преодоляване на новите предизвикателства. Апелираме в този труден момент за отговорност и държавническо поведение", пише в позицията им.

Ден преди това в изявлението си пред иконата премиерът Бойко Борисов недвусмислено призова работодателските и синдикалните организации да си направят преоценка, за да не счупят държавата.

Впечатление прави, че до момента работодателските организации избягват да коментират протеста, който иска оставката на правителството и на главния прокурор.

Единствено председателят на АИКБ Васил Велев обясни пред БНР, че за бизнеса е най-добре да се следва изборния цикъл. Което означава, че всякакви предсрочни избори и служебни кабинети не са особено желани, защото носят несигурност, спиране на реформи, блокиране на работата на държавната администрация.

"Това, което ни обединява в нашата организация не са политически интереси, а да работим за по-добър бизнес климат. В тази връзка отпималният режим на работа, с най-добър коефициент на полезно действие, е да се следва изборният цикъл. От 1997 до 2009 г. за 12 години имахме три правителства, а след това за следващите 12 години имахме 7 правителства. Вярно е, че за този период икономическият растеж е по-голям от средния на ЕС, но е вярно, че е много по-малък от средния за страните от Източна Европа - те се приближават до Западна Европа по-бързо от нас", коментира Велев.

От КТ "Подкрепа" са най-категорични, че предсрочни избори не са необходими. "Никой не предлага решение на проблемите на деня. Едните викат  - тези са много лоши, трябва да се махат, другите викат – ние не искаме да се махаме. Няма го сблъсъкът на идеи. Всично е на емоционално ниво, а не на рационално". Това заяви Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“. "Ако се тръгне към предсрочни избори, никой няма да спечели. Голяма е вероятността, съдейки по историческия опит,  протестиращите да получат "повече от същото", смята той.

 

40

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кабинетът потушава с 10 млн. лева протестите на туроператорите

03.08.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

269 3
40 млн. лв. ще бъдат похарчени за подмяна на мантинели тази година

03.08.2020

1738 18
Кмет от ГЕРБ: Оставка ще блокира общините

03.08.2020

3883 69

Коментари

Страници

Rattrack

Аууу значи не  може стачка без изричната благословия на тези двамата мушмороци.

Поне покрай тези изявления се видя какви профсъюзи имаме.

 

F16
снимка на F16

Две са държавте в света, в които синдикати и правителства ходят ръка за ръка - България и Южна Африка.

Светозар

Плюс Северна Корея и Руската Федерация.

Rattrack

Кака Мара споделила на съседката, че дала един милион на протестиращите. И сега тези 40 хил от снощи започнаха да се оглеждат и се чудят кой взе парите?

Тролчето Стефчо по-горе, обаче,  със сигурност вече ги е заработил.

 

Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

И тролчето стефчо душа носи и трябва да похапва. Факт е че има не особено кадърни или умни хора, които могат да се издържат само от измами или кражби или някакво лешоядство. Няма какво да се напрай... 

 

А и вижте колега, колко лешояди, хрантутници и крадци се появиха - синдикати, всякакъв вид организацийки, трудови колективи, министерски служителчета, перхидролки говорителки, шехераодзади и т. н. Та тоя полусдухан форумен трол ни е последна грижа. 

spanopolski

В случай че статийката не е в грешка интересно е как:

"това не е по нашите теми", каза Григорова.

а в същото време се снима пред фонтана на президентсвото?

hamel

Кви са тия? Не питам уважаемите форумци! Щото и те не знаят - Абе, Манолов и оня там другия от КНСБ, ний от вас ще почнем!

Георги Кирков се обръща в гроба!

Бахти мръсниците!

АдМин

Инж.-лейтенант (Строителни войски) Димитър Манолов с професионален военен щабарски стаж от около 6-7 години - бивш член на БКП с лек уклон към Синята идея и тежка ДС зависимост не смее да мъцне. Доктора поне имаше топки, макар и той да беше бая хлъзгав и се мъчеше да е удобен на всички власти. Накрая дали по морални съображения или някакви други д-р Тренчев си би камшика и остави "младите" да се налудуват. Гнус. Дано поне пухкавото Ванче успокоява "младия" инж.-лт Манолов...

geni1

Поредните които живеят на друга планета.

Г-да ще бъдете изхвърлени на брега, не разбирате недоволството и мащаба на протеста. Докато не се изпълнят исканията протеста ще се разраства, критичната маса от хора е достигната!

 

Хумангоид

Кой подреди Пламен Димитров в борда на директорите на Албена с петцифрена заплата, а той дори не знае къде е централата на комплекса? Кой?

Доц.Трътлев

Стрина Николина?

Neymar

Е това каква новина е? Казионните профсъюзи и при комунизма бранеха бай Тошо. Те са си в играта с двата крака.

hamel

Бе стига тъпи аналогии! При бай Тошо кво било - ти на кой свят си бе! Двата, трите крака - голем анализатор си! Я ми, кажи облаче ле бяло, при бай ти Тошо, правата на хората на труда, как бяха накърнявани?

 

Но хайде, не съм прав - И кво, аайде бе мислител-синдикалист, право-защитник - нали си такъв, а не хихикаща хиена, кво прайм? А, да - - тяхна работа - лузъри, а утре като да дойдат да ти чупят умната тиква - аз няма да ги спра.

Epikur

 

  За работодателите е ясно, те винаги ще са с властта, или най-малко крупните работодатели. Синдикатите обаче при нас са фалшиви и фиктивни. КНСБ като наследник на комунистическите "профсъюзи", не може да надскочи казионната си привързаност и близане навремето на БКП, днес на всяка власт. То и в името си сложиха Н(независими), за да убедят членовете си че вече не са зависими от властниците, въпреки че всички виждат колко са трагични и гротесни когато трябва да заемат позиция срещу властта и как никога няма да защитят работника си.

    "Подкрепа" днес не са по-различни. Започнаха бурно с Тренчев, биеха се за правата на членовете си, много пъти извън закона, много пъти с брутална арогантност налагаха " правото на труд". Постепенно и те утихнаха, снишиха се, седнаха си на д-петата, купиха ги, сега и те пеят песни с властниците. 

   Затова мисля че няма никаква нужда днес от тях в тези лавинообразни времена. 

Аз де

Доктор Тренчев не съм го следил през годините, помня само, че беше гласовит в началото.

Но наскоро го гледах в едно издание на "История БГ", заедно с Пирински, Янаки Стоилов и проф. Михаил Неделчев.. Беше жалка картинка на фона на останалите трима, чак се натъжих.. видях пропит със злоба човек, нищо повече...само злоба - до степен да не може да я изговори членоразделно.

тютюн

Кфи синдикати. Плужеци неземни. Тея синдикати винаги са си били политически партийки, придворни и максимално мръсни.

 

Black Sheep

До СтефанОтВторо: 

Блажен си ти, щом си намерил истината!

Сега се абонирай за ПРБ, лайквай я постоянно и се превърни в мощен рупор на съжденията и.

И много неща ще разбереш, както и за много неща нищо няма да чуеш.

 

Като например:

- е ли или не е Тулупа на онзи запис с 200-те километра и Тъпата Кърджалийска(знаеш какво)...

- какво правят 10-те малки негърчета,8-те джуджета и защо Франтишек Деветоджуджак имаше доскоро малък проблем, който възпираше развитието му в краткосрочен план, а от вчера му е отредена бърза писта

- има ли ОПГ в групата Череп-Тиква-Бездомник-Менда.За едни промени в един Закон за Хазарта става дума,

- защо ги няма Путин и Обама в КТБ, при положение че Шиши е там с над 570 милиона лв. кредитна експозиция.

- защо Иван Гешев(a.k.a. Каскета/Каренин) повтаря мантрите на Доган и Шиши(Олигарсите на Прехода)?!?Той ли пише сценария или му го пишат?Кои са хората които го пишат-ако не е той- и какви заслуги имат в независимата съдебна власт, та да се ползват с такава привилегия.

- може ли да кацне дизелов двигател на Луната?

 

И не забравяй, че "богатият на знание е богат на тревоги"!(това не е по "Еклиаста"...)

 

 

 

 

VBA...

Как не им умръзна, не умаляха ли от лъжи, тези два плъха, повече от

 

  чевърт век.Побеляха им главите и с този токсичен дълг който имат към Родината,

 замърсяват, замъгляват очите на Народа. Протестите не били социални, а по-скоро

  прокурорски. Днес гледах по "НОВА"TV, предаване в което беше поканен г-н Бабекян.

  Ами с такива млади зомбирани водещи, с медийните дезинфекции, с неприкъснатите

  журналистически упойки, с тези двамата шебека, вече ми дойде в повече.

Драгомир Дончев

Ебати синдикатите сте щом България от години се цитира като най-бедната държава в ЕС, с най-ниски доходи и цени равни или дори по-високи от средно-европейските. Не бил социален протеста - вие малоумни ли сте? Как се живее с 700-800 на месец в държава където данъците + удръжки ти минават 50% от заплатата, а цените са на нивото на Германия?
В същото време една шепа широко известни олигарски ни грабят безсрамно, подхвърляйки ни мизерни трохи, докато те си купуват по няколко яхти, самолети и строят сараи за милиони евра.
Нищо "социално" няма в недоволството на хората така да знаете. Я у лево ве платени ибрикчии на хунтата. Синдикати, да бе да!

zumer

Ренегати.

Коя страна е с най ниски доходи в ЕС благодарение на

корумпираните крадливи калинки от ГЕРБ/к/?

Или на българските синдикати им е през макарона 

за работниците.

Оставка на най-корумпираното и крадливо правителство.

noooo1

На придворните синдикати преди година-две им дадоха да разпределят около 50 млн европейски пари и от тогава се чувстват част от управлението.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Български синдикати и стачка? Нема такова животно! В цял свят хората стачкуват, само в България "протестират". И е абсолютно забранено политически партии да участват в протестите. Да ги "яхат", както му викат.

nottheone1

кой ги бръсне тия за слива бе?

nebenebe

Подкрепаджията е по-богат. Кара на уиски.

Стоф

Предизборна война между мафиотските кланове на бсп. ДБ е единствената алтернатива. 

Luckbox

Имаме си синдикати, които защитават управлението. 

Имаме си еко министър, които иска да застрои национален парк. 

Имаме си прокурор, който гледа да не вкара хора в затвора. 

Имаме си лява партия, която е расистка и която въведе плосък данък от 10%. 

Имаме си дясна партия, която практикува тежки регулаторни режими и налага огромна бюрократична тежест. 

Имаме си финансов министър, който не е виновен за неплащане на данъци в размер на 700 милиона от човек, който познава лично. 

Имаме си външен министър, който не говори английски. 

Имаме си здравен министър, който е финансист. 

Имаме си правителство, което налага драконовски мерки при липса на заразени от Ковид и разхлабва мерките, когато имаме стотици заразени. 

Всичко ли е с главата надолу в тая страна или все още има някакви нормални неща и хора?

ЛюдоедкаЭллочка

Нямате си лява партия.

Luckbox

Ако не си разбрал(а) точно това имам предвид - че си нямаме на практика нищо от тези неща, които изброих. Само на хартия се водят такива. 

Аз де

Ами, май няма.. щото "антропологичните близнаци" (по д-р Н.Михайлов) - Боко и Гешев - са в същото време антропологични близнаци с произволна мутра...

Впрочем, страшно много българи са им антропологични близнаци, това вече е плашещо...

Gilgamesh
снимка на Gilgamesh

Не вярвам правителството да получи подкрепа от работодателите след прословутата наредба №18.
На животновъдите не може и да се надява.
Синдикатите открай време са за парлама. Подкрепета им по-скоро ще го закопае.

Много грешки насъбра и дори не разбра.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш