Quantcast
Според статистиката цените са спаднали с 0.6% през април | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Според статистиката цените са спаднали с 0.6% през април

Храните поскъпват, но бензин, дизел, газ и транспорт са по-евтини
368
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Втори пореден месец НСИ отчита дефлация. За април потребителските стоки са поевтинели средно с 0.6%. Същото ниво дефлация бе отчетено и през март. Така от началото на годината общото поскъпване на живота също е отрицателна величина - минус 0.3%, а спрямо април м.г. инфлацията е намалява до 1.8%.

През април най-сериозно падане на цените има при горивата. Сривът на цената на петрола, който миналия месец достигна отрицателни стойност за лекия американски суров петрол, у нас се отразява с поевтиняване на най-масовия бензин А95 с над 14%. Цената на дизела е паднала с 11%. В резултат на това цените на транспортните услуги са паднали с близо 7% спрямо март.

Топлоенергията е поевтинява с повече от 21% спрямо март в резултат от новия договор между "Булгаргаз" и "Газпром", при който цените на синьото гориво за страната ни са доста по-ниски.

В същото време през април се регистрира поскъпване на цените на храните - общо с 0.9%, алкохола и цигарите - с 0.1%. През този месец, който премина изцяло в извънредно положение заради Covid-19, на пълни обороти функционираха единствено магазините за хранителни стоки и големите търговски вериги. 

Сериозно поскъпване има на ориз, брашно, яйца, сирене, някои плодове и зеленчуци като картофи, моркови, зрял боб. Продължава нарастването на ценитe на продуктите за лична хигиена - с 0.5%, както и на лекарствата и услугите в медицински лаборатории - с 0.3-0.4%. Банковите услуги през април са поскъпнали с 2%.

Още

Левон Хампарцумян: Ако олиото тук е скъпо, купете си в чужбина

17.10.2021

12824
Инфлацията вече доближава 5%

18.10.2021

Обновена

1663
Поскъпването ще е умерено и само до идната пролет

17.10.2021

МИЛА КИСЬОВА

2979