Quantcast
Средната цена на жилищата в София надхвърли 1100 евро/кв.м | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Средната цена на жилищата в София надхвърли 1100 евро/кв.м

Поскъпването е заради по-големия брой продажби на новопостроени големи апартаменти
18 348
 Илияна Кирилова

Средната цена на квадратен метър жилищна площ в София надхвърли 1100 евро. В началото на 2021 г. брокери отчитат сключване на сделки при средни 1144 евро/кв.м, което е с 6% повече от преди една година, съобщи пред bTV Гергана Тенекеджиева от "Адрес Недвижими имоти". 

Подобен е ръстът и на цената на жилищата в Бургас, където за последната година са се появили голям брой апартаменти ново строителство. За останалите големи градове няма промяна.

Големи продължават да са ценовите разлики на имотния пазар в столицата спрямо останалите градове в страната. В Пловдив, Бургас и Варна цените са с по 30% по-ниски от тези в София.

ТОП 5 на най-скъпите градове

София (1144 евро/кв.м)

Варна (875 евро/кв.м)

Пловдив (735 евро/кв.м)

Бургас (725 евро/кв.м)

Велико Търново (620 евро/кв.м)

 

Известно разместване има при най-скъпите квартали в София. По средни цени на квадратен метър "Лозенец" вече е отстъпил първите две места на  "Иван Вазов" и "Изток". Централната част на столицата също е минала на по-задна позиция.

ТОП 5 на най-скъпите квартали в София 

„Иван Вазов“ (1684 евро/кв.м)

„Изток“ (1614 евро/кв.м)

„Лозенец“ (1578 евро/кв.м)

Център (1553 евро/кв.м)

„Яворов“ (1434 евро/кв.м)

 

Основна причина за покачване на средната цена на жилищните имоти в годината на COVID-пандемията - 2020-а, са по-големият брой сделки с апартаменти ново строителство, при това завършени и с по-голяма площ. Най-масово се търсят тристайни жилища, като интересът е към такива, които не се нуждаят от допълнителни строителни работи или ремонти, посочват брокери.

Друга причина за засиленото търсене на имоти е продължаващото падане на лихвите по ипотечните кредити, които вече достигат до 2.5%.

През 2020 г. средният размер на изтеглените ипотечни кредити се е увеличил пропорционално на ръста на цените. През 2019 г. за София е 140 000 лв., докато през изминалата година сумата се е покачила на 147 000 лв. Данните за останалата част на страната показват 108 000 лв. за 2019 г. и 110 000 лв. за 2020 г. 

В същото време е нараснал делът на самоучастие при покупките на имоти през 2020 г. Дофинансирането от страна на купувачите е поне 20%, докато през предните години банките финансираха 90, дори 100% от цената на имота.

„Коронакризата се отрази негативно на тегленето на кредити под 50 000 лв., като засегнати бяха хората с по-малки от средните за страната доходи. Именно тези групи загубиха работата си заради пандемията. Увеличил се е обаче броят на хората, изтеглили кредит над 50 000 лв., т.е. тези с добри доходи, заети в сектори, които не бяха повлияни от кризата, като фармацията и информационните технологии“, коментира Тихомир Тошев от "Кредит център".

Като мотиви за покупка на жилище най-често се посочва място за живеене - 80%, докато с цел инвестиция са 20% от сделките.

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цените на жилищата са нараснали с 5% по време на пандемията

07.12.2020

МИЛА КИСЬОВА

4694 41
Пандемията трансформира краткосрочните наеми в дългосрочни

14.08.2020

449
Епидемията ще свали цените на имотите

30.03.2020

МИЛА КИСЬОВА

14410 9

Коментари

Фани ма де
снимка на Фани ма де

таз реккламка иде да покаже  че ся у булгаристан доста живеят на работата си и ся ковид истерията им трябва жилище...

а пустеят цели сгради...

въздуха мръсен, качество на кутийките 0

whoever1

тия са кат специфична зидарска ложа. мине се - не мине 2-3 месеца, и солидарно подгряват пазара. щом има шарани да лапат на гола кукичка - защо не.

greenbush
снимка на greenbush

Нищо

риболовец 5

  Кво толкова му е хубавото да живееш в София!

  

Luckbox

Има си много хубави неща в София:

- възможности за кариера
- хора от цяла България и цял свят - за мен лично това е много приятно усещане. 
- Избор на училища за децата

- Достъп до здравеопазване 
- Достъп до култура - театри, кина, концерти, музеи
- Всякакви барове, ресторанти и магазини. Аз примерно много обичам френски сирена и италиански колбаси. Никакъв шанс да си намериш нещо такова в някое село или дори средноголям град. 
- Можеш да си намериш хора от твоя тип - какъвто и да си, има и други като теб в София. 

Това му е хубавото. 

Лошото е, че всичко освен центъра и един-два други квартала е подтискащо сиво, грозно, неподдържано, мръсно, кално. Друг минус са цените, но по-високите заплати анулират този минус за голям брой хора. Трети минус са големите разстояния - да се видиш с приятели или да свършиш нещо отнема доста повече време и планиране на нещата. 

И много други плюсове и минуси има София. Както и всяко място. Всеки да си решава за себе си.  

Solace

Причини много. Основно ниските лихви по депозити (и по кредити) и отслабване на социалната функция на държавата. Хората бягат от малките населени места, в които няма образование, здравеопазване, сигурност и т.н., и затова има търсене на тухлени кутийки в големите градове. А заможните, които се чудят какво да правят с парите си, търсят същите кутийки с цел отдаване под наем. 

Банките кредитират строителя, а след завършване на сградата - и гордите нови собственици.

И те така...

Johnny2965

Новината е чудесен индикатор, че коронавирусът все още не ни е засегнал, както се очакваше.

Mr.Freezer

Браво ... А гледам сега и с перпективата за новия лъч на метрото цените в Гео Милев, Слатина, Дружба ще се пораздужат в положителна посока ...

Ама само как ги целя тия лъчове и спирки ... Като Вожда от Параграф 22 съм, където купя нещо и след 3-4 години до него цъфне спирка на метрото ... 

риболовец 5

  Преди малко се видях с бивш колега и си поприказвахме.

   Успя обаче да ми се похвали, че имал 5 апартамента в София и 6 в Бургас.

ПероВТ

Печалбата на строителните предприемачи е такава, че могат да отстраняват не само районни кметове, но и министри, че и премиери, ако започнат като Иванчева да им правят пречки.

fractal
снимка на fractal

Играта се казва монополи купуваш улици строиш сгради даваш под наем 

За какво трябва да купуваш като под наем не носиш никаква отговорност сменяш квартирите и градовете и държавите

като стане земетресение какво става с заема ако сградата се напука или срине 

А къща с двор си е много добре сам си господар на някаква околност около къщата може в двора да построиш друга къща да даваш под наем и да си покриваш разходите 

 

 

 

konstantincrypto

В момента копая най-новата крипто валута базирана на социални кръгове minepi.com с код за влизане darakchiev. Идеята е като биткоин в ранните етапи,с цел продажба чрез портфеил на по-късен етап.Успех!

Кайзер Сoзе
снимка на Кайзер Сoзе

А с код motika кога?

Нашенец

Тъкмо започна да се раздвижва икономиката в доста средни и малки градчета и там да се вдигат цените на имотите, зощото и хората почнаха да имат повечко пари и ... дойде ковид-ът. И пак обратно. Пак по-привлекателни са София и 4-те големи града- заради парите,  достъпа до относително качествено здравеопазване. Хората с пари в тези няколко града почнаха да си купуват къщички в близките вилни зони и села и там цените почнаха да изпреварват даже останалите областни центрове. за малките градчета какво да говорим.

 

indiec

Айде, някой да сметне движението на цените в злато, щото парите се печатат вече без ограничение.

Влез или се регистрирай за да коментираш