facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Средната заплата постави рекорд - надмина 1300 лв.

Най-бързо растат възнагражденията на брокерите на имоти и на учителите
2958
 Илияна Кирилова

Средната работна заплата в страната надхвърли 1300 лв. За последното тримесечие на 2019 г. тя е 1 313 лв., отчете НСИ. Спрямо предното тримесечие размерът й е нараснал с 5.1%, като това основно се дължи на по-високите възнаграждения през декември, когато на много места се получават коледни бонуси. Така например само за декември средната заплата за страната е 1349 лв., докато за октомври е била 1 296 лв., а за ноември - 1 294 лв.

За една година пък средната заплата в страната е нараснала с 12% - през четвъртото тримесечие на 2018 г. тя е била 1171 лв. За една година най-много са се вдигнали възнагражденията в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти“ с 19.8% и „Образование“ с 16.9%, отчита НСИ.

В други сектори обаче се получават най-високи средномесечни заплати - „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти и далекосъобщения“ - 3 090 лв., „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - 2 161 лв. и „Финансови и застрахователни дейности“ - 2 155 лева.

На другия полюс са "Хотелиерство и ресторантьорство“ със 766 лева средна заплата и селско стопанство с 1 009 лева.

В края на 2019 г. 2 288 609 българи са наети на трудово и служебно правоотношение - с 2 600 по-малко отпреди година.

30

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

77% от работещите българи са заети в частния сектор

15.02.2020

1039 4
НСИ: През януари всичко е поскъпнало, без дрехи и обувки

14.02.2020

477 4
Спад в разрешителните за строеж на жилища

04.02.2020

647 1

Коментари

Stern

Това прави около 1000 нетно. Пак е добре. Макар, че точно през ноември и декември се сипят бонуси, като някъде са по хиляди, че и нагоре лева. Особено в заслужилите агенции като НАП.

Но аз бих искал да видя малко разбивка. Например какъв % получават между 600 и 800 лв. брутно и дори не могат да помиришат четирицифрието? Да не се окаже, че са около, че и над половината? Колко несретници трябва да се прибавят към един банков шеф с 200 бона месечно за да излезе средно 1313?

Ако например около средната заплата +/- 200 лв. възнагражденията на поне половината народ, всичко е ОК - голяма средна класа, получаваща средни доходи. Ами ако не е?

Johnny2965

Мизерията си е мизерия дори да се отчита подобна средна заплата. Ако не се лъжа прагът на бедност в ЕС е 780 евро. Предвид по-високите разходи за стоки от всекидневна необходимост, в България би трябвало да е с около 30% по-висок.

И една бележка към изразеното разбира за средна класа: средната класа, в нейната научна същност, означава, че принадлежащите към нея не разчитат на заплата като основен източник на доходите си. Те не продават труда си, а резултатите от своя труд.

аиг3

Има нещо, което се нарича медианна заплата. Тя отразява колко реално получава по-голямата част от населението. Средната е свинско със  зеле.

KTP

Мен ме интересува колко % от работещите вземат възнаграждение НАД средната заплата?  Въобще една разбивка по примерни суми би била много полезна да за ориентир, обаче вероятно ще лъснат нелицеприятни истини та затова да се държим за средното и да викаме "Помази Баце!" 

И без много-много мислене! Само работа, работа, работа... 

dissidentbg

анг3 по-горе ти го е казал. Медианата е важна и ти питаш за медианата. 

Mrx

 

    Аз не веднъж съм писал, че за средна заплата не може да се говори, понеже нямаме нормално (Гаусово ) разпределение на заплати/работещи. Поради голямата разлика в доходите разпределението е изкривено. Мнозинството работещи не получава средната заплата, а значително по-ниско заплащане. Не знам колко са данъци и осигуровки, ако са като на Запад, където към 40-50% отиват за данъци, пак сме в киреча.

Nickolas

За такъв доход на запад няма даже данъци. Тази година доходът освободен от данък е 9.408 Евро. Съответно за двойки/женени 18.816 Евро.

---

 И това не е всичко, защото за едно дете се освобождават още 8.200 Евро от данъци. Това по броя на децата. Като се взема или тази сума, или по 204Евро детски на първо и второ дете и 235 за трето...

Или казано най-общо никой с доход по 9.186 Евро на година не плаща данъци (2019).

Luckbox

Че е добре да се даде разбивка относно какъв процент получават средната заплата, какъв над нея и какъв под нея, е ясно. 

 

Обаче и изнесената информация е интересна, ако гледаме тенденцията - средната заплата се е увеличила с 12% за година. Това е ОГРОМЕН ръст, който няма как да е генериран само от много високите заплати , просто защото, тези които печелят 5-10к на месец, са  едва няколко десетки хиляди. Затова може да се предположи, че доста по-голяма маса от хора печелят повече. И този 12% ръст е в пъти по-висок от богатите страни при не особено по-висока инфлация. Т.е. настигаме ги по покупателна способност. Дали достатъчно бързо е друг въпрос. Но новината си е положителна. 

Както винаги слагам дисклеймър: въпреки ГЕРБ, а не благодарение на тях. Щото тука има разни Кайлита, Майлита и други навъсени люде, които много бързат да сложат хората в някаква категория. 

 

 

Direktiva

 заплата се е увеличила с 12% за година. Това е ОГРОМЕН ръст

Докато не вземем властта с кака Корни, все ще сме недоволни!

mick

Няколко десетки заплати по милион с бонусите - два решават проблема с вдигането на средната заплата.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Забогатяхме!Сбогом сиромашийо!Чиновниците в администрацията Му да почерпят.

Nickolas

Абсолютно! Новината е положителна. Браво.

ИвКо

 Към 3.

 Съвсем произволно впечатлението ми е, че повече от 80% получават заплата по малка от средната. 

 Другото е кого обслужва това изсмукано от пръстите понятие средна заплата, мисля че най вече обслужва депутатите понеже тяхната заплата е вързана към средната в някакво съотношение. Далеч по логично  би било депутатската заплата да е обвързана с минималната заплата. И да не забравяме, че тези дето са със минималната заплата или малко над минималната заплата не им става никак по леко от това, че средната заплата расте.

Luckbox

Ще разкажа една интересна история:

 

Аз като отидох във Франция преди 20 години трябваше да попълвам документи за доходите за родителите си и като сложих годишната заплата на баща ми (средната тогава за страната от около 1200 евро лв на година), франсетата мислеха, че съм се объркал и съм писал месечната заплата. Дали сега може да има такава ситуация, ако сложа 8000 евро? Щото при тях средната заплата за този период се е вдигнала не 7 пъти както тук, а с 30%. Да, инфлацията при нас е по-висока за същия период, но все пак изобщо и дума не може да става за това тя да е неутрализирала ръста на заплатите. Който иска да рови - има си данни. 

Та малко по-позитивно, моля. Дългосрочният ни проблем е съвсем друг. Много скоро (според мен до 5-6 години, а за някой прослойки вече е факт), по-голямата част от работещите ще имат добра покупателна способност, но ще си тръгват от България не заради ниски доходи, а заради липсата на върховенство на закона, ужасната администрация, заради грозна и депресираща среда и градоустройство, заради качество на въздуха, задръстените от автомобили тротоари, корупцията, връзкарството, липсата на детски градини и качествено образование, културни събития (и културни хора изобщо). Ей по тези неща трябва да се бачка. А високите доходи така или иначе ще дойдат - неизбежно е, ако останем отворена и близка до Западна Европа икономика. 
 

dissidentbg

В последнитя параграф си го казал много добре, но в предишните, не си.

 

Не е единствено заплатата която е получавал баша ти преди 20 години, а какво е межел да купи с тези пари. 

НИКОЙ по Света не може да получи ясна представа за живота в дадена държава изхождайки от заплата, защото веднага обръща чуждите пари в свои. Но когато баща ти пазарува не ползва чужда валута. 

 

Сега е възможно някакво сравняване на заплатите според курса на парите, защото цените в България са на ниво на цените в други държави както и във Франция. Но преди 20 години бе различно. 

Luckbox

Казал съм си всичко, ама трябва да се чете - споменал съм, че за 20 години цените в България са се вдигнали повече отколкото във Франция, само тази разлика в инфлацията (в наш ущърб) е много по-ниска от разликата в ръста на доходите (в наша полза). Което означава, че ги настигаме по покупателна способност. Далеч ли сме още? Далеч сме. Едва ли някой го отрича. Но да се отрича, че сме по-близо спрямо преди 20 години, е комично. 

Не знам дали си дисидент и откога не живееш в БГ, ама през 2000г.  с 200 лв можеше да си купиш много по-малко неща отколкото сега с 1300. 

dissidentbg

Luckbox, в България не живея повече от 30 години. През това време сменяхте парите, България се срина и пак се пооправи. Година 2000 не е за сравнение. 

Преди да напусна България, по официални данни, средната заплата бе около 250 лв, а аз получавах повече. С 250лв по онова време можеше да се купи много повече, отколко сега с 1300лв. 

Luckbox

Значи 2000 не е за сравнение. А коя е за сравнение? Преди 30 години, когато ти си напуснал страната много ли е меродавно да се сравнява, като се има предвид, че тогава бяха също доста смутни времена? 

Да сравним тогава преди 10 години. Виж каква беше заплатата тогава и какво можеше да си купиш с нея и сравни със сега. Ех значи, с главата надолу ще се обърнеш само и само да не признаеш съвсем очевидни и доказуеми неща. 

Ааааа, да не би да искаш да дойдем да основната тема в този форум - преди 89-та спрямо сега? Мне. Мерси. Аз съм пас. Сравнението е много сложно - различна структура на потребителската кошница, различен икономически строй, тотално изкривено търсене/предлагане. Пък и не искам да влизам в идеологически спорове. Ай със здраве. 

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Аз също ще подкрепя Luckbox за написаното от него в последния абзац.👍

Съгласен съм с него и за друго-да, в България имаме в чисто процентно изражение по-бързо и по-голямо вдигане на заплатите през последните 20 години в сравнение със ''стара'' Европа.Сега, дали е 7 пъти не зная, има си статистика, може и толкова да е.Но...нека не забравяме, че ние тръгнахме от много ниска база преди две десетилетия.Съвсем нормално е темповете при нас да са по-високи.И въпросът е не дали са по-високи, а дали са достатъчно високи.Защото както бе вече споменато от колеги, цените при нас се изравниха с тези на Запад.И с 500 евро чисти на месец всеки европеец просто ще умре от глад, студ и т.н..А дали наистина в ''стара'' Европа заплатите за 20 години са се вдигнали само с 30 процента, както твърди колегата Luckbox?Според мен повишението на възнагражденията там е не 30%, а повече.Споделям това което зная със сигурност:

-за Франция: 1998  моя близка(французойка) започна работа в магазин от голяма хранителна верига(не помня Ушан или Меркюр беше).Посочвам направо франковете приравнени в тогавашни дойче марки за по лесно.Заплата-отначало на 6 часа-800 до 850 марки(т.е. лева).После на 8 часа-съответно 1100 марки.Към настоящия момент числата са долу-горе същите(всъщност даже малко по-големи), с тази разлика, че вече се касае за юро.Т.е. нарастването е двойно.

-за Австрия:Аналогично, само че в Billa, и то в малък алпийски град, а не във Виена, също моя близка(българка) започна(макар и много трудно тогава) 1999г. на 8 часа с 1200 в дойче марки(разбира се отново приравнявам,тъй като тогава в Австрия бяха на шилинги).Миналата година в същата Била, новопостъпила касиерка започна с 1550 ойро.Чисти.Отново имаме над два пъти нарастване на заплатата, и то в случая в един и същ обект.

Какво искам да кажа с тези примери.''Стара'' Европа не стои на едно място.При нея също имаме вдигане на възнагражденията.И отново казвам, че главният въпрос е доколко ние се движим достатъчно бързо, за да имаме все пак някога някакъв шанс да я доближим поне.За мен все още темповете са недостатъчни.Показателно е това, че твърдо стоим на дъното по всички показатели, изпреварени отдавна дори от Румъния.

Nashenec

Абсолютно! Новината е положителна. Браво.

 

Ето тази форма на безумие ни залива в последните години от герберската група.

1300 лв. средна заплата -> 2600 лв. на семество. Вчера имаше една статийка за минимално необходимото за една 4-членно семество. Остава да проверите дали средната заплата позволява да имаш две деца.

dissidentbg

Не зная как е възможно да се живее с 363лв на месец, но официално от тази година прага на бедността в България е 363лв. А статия на СЕГА от 29 Септ. 2019 е озаглавена "1 663 668 души са под прага на бедността в България".

 

Какво е средно и какво е медиана? При

1, 2, 3, 8, 10

Средното е 24/5=4.8

Трябва да са подредени числата и медианата е това дето е по средата, т.е. 3

 

При заплатата е малко по-сложно. Трябва да се подредят ВСИЧКИ хора на заплата според величината на заплатата или се подрежда по брой хора получаващи дадена заплата и когато се получи медианата (числото по средата на редицата) се знае, че половината хора получават повече, а половината по-малко от медианата. 

Slava
снимка на Slava

На другия полюс са "Хотелиерство и ресторантьорство“ със 766 лева средна заплата

 

Как пък не - тези даже не са в сивата, а в черната икономика.

 

Но аз бих искал да видя малко разбивка. Например какъв % получават между 600 и 800 лв. брутно и дори не могат да помиришат четирицифрието? Да не се окаже, че са около, че и над половината?

 

Не се заблуждавай! Колко чистачки на входове познаваш, които са обявили доходи и плащат данъци, осигуровки и пр. Колко отдаващи квартири/стаи под наем? Строителни работници, услуги - всички крият и обявяват по - ниски доходи, та заплатите им изглеждат "мизерни", а доходите - не.

Самоосигуряваща се лелка - продавачка в павилион се оплаква, че се пенсионирала с минималната пенсия и сама признава, че спестявала яко от осигуровки, разбирай и декларирани доходи. Затова сега продължава да работи, защото "как се живее с тази пенсия".

Slava
снимка на Slava

Дългосрочният ни проблем е съвсем друг. Много скоро (според мен до 5-6 години, а за някой прослойки вече е факт), по-голямата част от работещите ще имат добра покупателна способност, но ще си тръгват от България не заради ниски доходи, а заради липсата на върховенство на закона, ужасната администрация, заради грозна и депресираща среда и градоустройство, заради качество на въздуха, задръстените от автомобили тротоари, корупцията, връзкарството, липсата на детски градини и качествено образование, културни събития (и културни хора изобщо). Ей по тези неща трябва да се бачка. А високите доходи така или иначе ще дойдат - неизбежно е, ако останем отворена и близка до Западна Европа икономика. 

 

👍

Sir Mano

👍  😩

dissidentbg

Виц от соц времената в България.

 

Отишъл бай Пешо при Тодор Живков да пита кога ще настъпи комунизъм в България. Живков го завел до прозореца и му казал:

- Виждаш ли онзи мерцедес долу? Когато твой мерцедес е паркиран до него, тогава ще е настъпил комунизма.

Прибира се бай Пешо и жена му го пита, какво е казал Т Живков. Бай Пешо я завел до вратат и й казал:

- Виждаш ли мойте цървули? До тях са твойте цървули. Когато видиш цървулите на Т Живков до тях, тогава ще е настъпил комунизма.

 

Та и със средната заплата. Когато започнете да получавате половината от заплатата на Бойко Борисов, тогава ще се радвате на средна заплата. 

bay Dragan

Приятел,

тогава за всеки имаше работа, и с това той се възпроизвеждаше. И хората бяха усмихнати, не кахърлии.

9 000 000-запомни това число ! То ще преследва България векове.

Guro Gurov

 заплата се е увеличила с 12% за година. Това е ОГРОМЕН ръст

Ся, аз на тези числа ще повярвам едва догодина, когато изчисляват швейцарското правило.

В него половинката се оформя от половината на ръста на осигурителния доход.

И ако се окаже, че той е пак към 3-4% - начи ей тва е истината!

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

"са, аз на тези числа ще повярвам едва догодина, когато изчисляват швейцарското правило."

 

Са, животът не се върти само около пенциите и драмите им.

 

dobadoba

dissidentbg,

Не знам коя година си... офейкал от БГ но:

През 1983г с 250лв можеше да се купи това-онова

През 1985 - двойно по-малко

През 1990 - почти нищо

През 1996декември /1997януари/февруари - абцолютно нищо.

Минало ми е през живота, сякаш вчера беше.

⚓️

Обажда се татко(Бог да го прости) и нарежда: така и така, няма пари за хляб, цигари(двамата с мама бяха заклети пушачи)... На 60г Мъж, да се обръща за помощ към мен! Трагедия, дано да не се повтаря!!!

mick

При пенсии оет 300 лева сега.... дали е по-добре от 95-97ма?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×