Quantcast
Столичани ще имат парно, но с висока цена и мръсен въздух | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Столичани ще имат парно, но с висока цена и мръсен въздух

Най-голямата топлофикация може да навлече на България наказателна европроцедура и тежки глоби заради еконарушения
Обновена
3 147
 Илияна Кирилова

Абонатите на "Топлофикация София" може да останат без парно и без топла вода заради безхаберието на предприятието и на неговия собственик - Столичния общински съвет. Тази тема влезе по спешност за обсъждане  днес в парламентарната комисия по енергетика. 

Конкретният повод за тревогите е, че най-голямата топлофикация в страната може да бъде затворена, защото нарушава екологичните изисквания. Оказва се, че дружеството от едни месец работи без валидно комплексно разрешително - ключов документ, който удостоверява, че дадена фирма се придържа към нормите за опазване на околнаат среда.

 

Депутатката Мая Манолова изпревари заседанието на комисията и в аванс коментира пред медиите заплахата почти един милион души  (400 000 домакинства, фирми, учреждения) да останат без топла вода и без парно. "Поради неизпълнени норми на азотни емисии от "Топлофикация София", има опасност тя да спре да работи", алармира Манолова, като обвини институциите и най-вече столичната община и ръководството на "Топлофикация София", че нехаят.   

"Въпросът е дали Йорданка Фандъкова и ГЕРБ залагат политическа мина за настоящата кампания -  защото със сигурност те залагат икономическа мина за столичани, като смятат да оставят хората без парно и топла вода от 1 октомври",  посочи лидерката на "Изправи се.БГ". „На столичани отоплението на ток вместо отопление на парно ще им излезе 1152 лв. средно на отоплителния сезон, което е с 500 лв. повече от това, което би им струвало отоплението на парно", изчисли тя. После добави, че КЕВР ще повиши цената на парното и от 1 януари то ще струва с 20% по-скъпо. 

"Ако парното и топлата вода не бъдат доставени на столичани, те поне ще си спестят увеличението на цените", заключи саркастично депутатката.

Минути по-късно Комисията по енергетиката започна заседанието, на което бяха поканени иректорът на "Топлофикация София", министърът на околната среда, ръководството на КЕВР и др. Дискусията очерта поредния "Параграф 22". Грубо казано, положението е трагично, защото:  предприятието е пропуснало всякакви срокове да намали азотните диоксиди, поради което трябва да бъде затворено, но ако бъде затворено, това може да доведе до претоварване на електрическата мрежа и да се стигне до режим на тока;  за да не настъпи  "енергиен апокалипсис",  топлофикацията, макар и крупен замърсител и напрушител, трябва да продължи да работи, но това  ще докара на България наказателна процедура от Брюксел, а евросанкциите са жестоки - начална глоба от 1.2 млн. лева плюс 50 000 лева за всеки ден, в който нарушението продължава.

 

Всички са бездействали, обяви служебният екоминистър Асен Личев. Той обясни, че евродирективата, която топлофикацията нарушава, е приета още през август 2017 г. и всички предприятия с големи вредни емисии са имали краен срок до 31 декември  2020 г. да инвестират, за да приведат производствата си в нормите. "Топлофикация София" не е изпълнила изискванията и не е инвестирала нито лев за намаляване на азотните оксиди, посочи Личев. Той обаче подчерта, че на този етап никой не говори за затваряне.  

Същото повтори и служебният министър на енергетиката Андрей Живков.  Засега нямало риск предприятието да спре, въпреки че срокът на комплексното му разрешително е изтекъл, увери той.  От думите му стана ясно, че затварянето на енергийният гигант не е опция, защото би предизвикало енергийна криза. "Топлофикация София" освен топлинна произвежда и електрическа енергия, и то в сериозни обеми -  по 100-200 мегавата в пиковите месеци, и спирането й би създало недостиг, а освен това, ако хората минат на отопление с ток,  елмрежата ще се натовари допълнително с 400 мегавата, ясни Живков.

От ЧЕЗ потвърдиха, че ако столичната топлофикация бъде извадена от строя, това ще доведе по претоварване и мрежата може да не издържи.  

Директорът на "Топлофикация София" Александър Александров каза, че от години текат разговори да бъде дадена отсрочка на предприятието за посттигане на по-строгите еконорми. Той обясни на депутатите, че ако мощностите бъдат спрени, това може да доведе до по-големи екологични бели, отколкото ако работи.

Депутатът от Демократична България" Владислав Панев обобщи абсурдната ситуация -  замърсява или не, "Топлофикация  София" ще си работи, защото никой не иска да предизвика енергиен апокалипсис.

Никой не даде ясен отговор на въпроса защо общинското предприятие не е направило необходимите инвестиции, за да изпълни директива, която е приета преди 4 години.  Оказа се, че дружеството работи по въпроса, но със скоростта на охлюв - имало проект, който предвижда след 3 години високите екологични изисквания да бъдат постигнати.

Междувременно председателят на КЕВР (енергийния регулатор) Иван Иванов призна, че се очертава ново поскъпване на парното и топлата вода в София, при това сериозно. Очертава се от Нова година цената да се вдигне с най-малко 20 на сто, каза проф. Иванов.

Неколцина депутати пък изтъкнаха, че столичната топлофикация е в лошо финансово състояние и има над 800 млн. лева дълг към "Булгаргаз". 

А от ГЕРБ арогантно нападаха екоминистерството и Агенцията по околната среда, че не са намерили начин да дадат отсрочка на закъсалото предприятие за догонване на еконормите.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Иван Хиновски си беше подготвил листче с проект за решение по костеливия казус.  Но съдържанието на предложението втрещи участниците в обсъждането. То предвижда Народното събрание да позволи на "Топлофикация София" да продължи да бълва неограничено азотни диоксиди още три години, ако обещае да си изпълнява екологичната програма, а на контролните органи се заръчва да си затварят очите и да не санкционират нарушителя. Хиновски, който е енергиен експерт, но е новобранец като депутат (от "Има такъв народ") и очевидно е скаран с правото, отнесе много критики от свои колеги депутати, които имат поне базисна юридическа грамотност.  Духът на всички забележки бе: Не може с решение на парламента да се отменят български закони и да се заобикалят изисквания на евродирективи. 

Сега най-вероятно всички институции ще заемат щраусова поза и ще се направят, че проблемът не съществува. Оказа се, че никой не се тревожи сериозно от неизбежната наказателна европроцедура,  която може да завърши със съд и огромни глоби. Причината е ясна -  процедурата е доста продължителна и отнема години. 

Ключови думи:

Топлофикация София

Още

Клиент на "Топлофикация" в София се става с много мъки
Софийската топлофикация набира клиенти с тежка бюрокрация
БЕХ: „Топлофикация София“ ни дължи близо 700 млн. лв.

02.09.2021

776