Quantcast
Съдът окончателно отне лиценза на "Национална лотария" и "Еврофутбол" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Съдът окончателно отне лиценза на "Национална лотария" и "Еврофутбол"

Хазартните фирми на Васил Божков не са погасили дълговете към държавата
1 389
 Илияна Кирилова

Три различни състава на Върховния административен съд  окончателно отхвърлиха днес жалбите на „Еврофутбол“ ООД и „Национална лотария“ АД“ против решения на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) да отнеме притежаваните от тях лицензи.

ВАС приема, че в определените от Държавнатакомисия по хазарта срокове двете дружества не са предприели действия за погасяване или обезпечаване на установените от НАП просрочени публични вземания - за „Еврофутбол“ в размер на общо 328 882 670 лева, и за „Национална лотария“ – на обща стойност 14 945 470,83 лв. главница и 4 015 495 лв. лихва.

Съгласно разпоредби на Закона за хазарта Комисията прилага с мотивирана заповед отнемане за срок от три до шест месеца на издадения лиценз за организиране на хазартни игри или за дейност, когато са налице просрочени публични задължения в размер над 5000 лв. и не е представено обезпечение в размер на главницата и лихвите, каквите процесните случаи. Когато е налице проявена от лицензианта пасивност, компетентният орган разполага с правомощието да постанови окончателно отнемане на притежавания лиценз.

От доказателствата по делата по безсрочен начин е установено, че ДКХ е приложила принудителни административни мeрки – временно отнемане на лиценза за срок от три месеца, като е разпоредено в същия срок да се предприемат действия по преустановяването на допуснатите нарушения, т.е. за погасяване или обезпечаване на просрочените публични вземания към ДКХ.

Това обаче не е сторено в законоустановения срок. Съгласно закона наличието на висящи съдебни производства по оспорване на основанието и размера на задълженията, не спира предварителното изпълнение на решенията на ДКХ за налагане на принудителна административна мярка - окончателно отнемане на притежаваните лицензи. Неизпълнението на изискването за погасяване или обезпечаване на задълженията е и основание за временно отнемане на лицензите на дружествата.

 

Още

Съдят внуци на Булгаков за правата над „Майстора и Маргарита“

06.12.2022

97
Латвия отне лиценза на руския тв канал „Дождь“

06.12.2022

Обновена

1137
Брюксел обяви намерение за конфискация на руски милиарди

30.11.2022

Обновена

3618